Όταν φτάνουμε ή είμαστε στο κατώφλι της τρίτης ηλικίας, οι προτεραιότητές μας αλλάζουν. Συνήθως θέλουμε να περνάμε όση περισσότερη ώρα μπορούμε με τα εγγονάκια μας ή να μαγειρεύουμε για τα αγαπημένα μας πρόσωπα τα ξακουστά μας γεμιστά ή να ψαρεύουμε, περνώντας όλη μας τη μέρα κάτω από τον ήλιο.

Άνω τελεία – μήπως μόλις είπαμε “όλη μέρα κάτω από τον ήλιο;”. Rewind και πάμε ξανά! Η προστασία μας από τον ήλιο πρέπει να αποτελεί πρώτη μας προτεραιότητα και στην τρίτη ηλικία. Είναι λάθος να θεωρούμε ότι επειδή φτάσαμε στα τρίτα “-ήντα” ή στα “-όντα”, ο ήλιος, που ήταν καλός μαζί μας για δεκαετίες θα συνεχίσει να είναι. Δείτε παρακάτω τι εννοούμε!

 

Το δέρμα γερνάει δυό φορές

Υπάρχουν δύο τύποι γήρανσης του δέρματος. Πρώτα από όλα, υπάρχει η κανονική γήρανση που συμβαίνει σε όλους μας. Καθώς τα χρόνια περνούν, το δέρμα μας χάνει τόσο λίπος όσο και νερό και γίνεται πιο αδύνατο. Αυτό σημαίνει ότι οι υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου μπορούν να διεισδύσουν βαθύτερα με πιο βλαβερή δράση. Προσθέστε στα παραπάνω τη μειωμένη ικανότητα του σώματός μας να επισκευάζει το DNA και έχετε τη γενική εικόνα.

Όμως, σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το δέρμα, όπως είπαμε, γερνάει με δύο τρόπους. Ο δεύτερος είναι φυσικά η πολυετής έκθεση στον ήλιο, που για αρκετούς ανθρώπους γίνεται ακόμη πιο έντονη όταν φτάνουν στην τρίτη ηλικία. Και αυτό, γιατί όταν έρχεται η ώρα της συνταξιοδότησης πολλοί μετακομίζουν στο εξοχικό (που το χτυπάει ο ήλιος πολύ περισσότερο από το διαμέρισμα) ή ασχολούνται με τις ώρες με εργασίες κάτω από τον ήλιο (πχ στον κήπο).

 

Η ώρα των αποφάσεων

Η σχέση σας με τον ήλιο στην τρίτη ηλικία, σημαίνει ότι (όπως και σε κάθε μακροχρόνια σχέση) έρχεται κάποια στιγμή η ώρα των δύσκολων αποφάσεων. Η σημαντικότερη από αυτές; Μαύρισμα τέλος. Για οποιοδήποτε λόγο, αισθητικό ή μη, πρέπει να ξεχάσετε το μαύρισμα.

Γιατί; Διότι στην πραγματικότητα, το μαύρισμα είναι το πρώτο σημάδι που μας δίνει το σώμα μας ότι κάποια βλάβη έχει ήδη συμβεί (με το έγκαυμα φυσικά να είναι πολύ χειρότερο). Μετά από κάποια ηλικία λοιπόν, έχετε συγκεντρώσει ολόκληρες δεκαετίες μικροβλαβών από τον ήλιο, που σας φέρνουν σε πολύ υψηλό ρίσκο μελανωμάτων. Μην το ρισκάρετε παραπάνω!

 

Πάμε μέσα;

Αφήστε το σκαλιστήρι. Βάλτε την τσάπα στην αποθήκη. Αποσυναρμολογήστε το καλάμι ψαρέματος. Μαζέψτε τη ρακέτα και τα μπαλάκια του τένις. Όποια και αν είναι η δραστηριότητά σας στην τρίτη ηλικία, προσπαθήστε να περνάτε όσες περισσότερες ώρες μπορείτε σε κλειστό χώρο, μακριά από τις ακτίνες του ηλίου.

Ειδικά μεταξύ δέκα το πρωί και τέσσερις το απόγευμα, οποιαδήποτε δραστηριότητα κάτω από τον ήλιο είναι κίνδυνος – θάνατος και δεν υπερβάλλουμε. Θυμηθείτε ότι, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, ο συνδυασμός του ήλιου με ζέστη, ή ακόμα χειρότερα με καύσωνα, μπορεί να αποβεί μοιραίος.

 

Οι εποχές αλλάζουν

Πολλές φορές οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας (ιδιαίτερα οι άνδρες) έχουν μία φυσική επιφύλαξη απέναντι στα αντηλιακά. Λένε “Όταν ήμουν νέος, κανείς δεν έβαζε αντηλιακό – πώς να το μάθω τώρα;”. Αγαπημένε μας παππού, να σου θυμίσουμε απλά ότι όταν ήσουν νέος, κανείς δεν είχε κινητό τηλέφωνο, το οποίο όμως έχεις μάθει μια χαρά! Γιατί όχι και το αντηλιακό;

Το αντηλιακό λοιπόν πρέπει να γίνει σταθερή και μόνιμη συνήθεια των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας. Ένα αντηλιακό ευρέως φάσματος (δηλαδή με προστασία τόσο από τις UVA όσο και τις UVB ακτίνες) με δείκτη προστασίας SPF 30+ πρέπει να είναι μόνιμα στο φαρμακείο του σπιτιού, αλλά προσοχή: να μην έχει λήξει!

 

Τι άλλο πρέπει να θυμάμαι;

Φαρδιά ρούχα, μακριά μανίκια, γυαλιά ηλίου και πλατιά καπέλα είναι must για την τρίτη ηλικία και σας κάνουν επίσης πολύ trendy, κάτι που θα αρέσει ιδιαίτερα στα εγγόνια σας! Καλό είναι επίσης να χρησιμοποιείτε συχνά ενυδατική κρέμα, καθώς με την πάροδο των χρόνων, το δέρμα έχει την τάση να γίνεται πιο ξηρό.

Κάνοντας λοιπόν όλα τα παραπάνω, θα απολαύσετε όλες τις χαρές και τις απολαύσεις της τρίτης ηλικίας και θα φτάσετε στην τέταρτη, χωρίς εμπόδια και προβλήματα από τον ήλιο!

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!