Το καλοκαίρι, και ιδιαίτερα το ελληνικό καλοκαίρι, σημαίνει ότι ο ήλιος είναι στην καλύτερή του φόρμα. Ανατέλλει νωρίς, δύει αργά και είναι πιο ισχυρός, άρα και πιο επικίνδυνος, από κάθε άλλη εποχή του χρόνου. Όμως, επειδή ο ήλιος είναι σε φόρμα δεν σημαίνει ότι εσείς πρέπει να χάσετε τη δική σας, αποφεύγοντας την άσκηση υπό το ηλιακό φως!

Όχι, δεν χρειάζεται να τρέχετε μόνο μετά τη δύση του ηλίου ή ακόμα χειρότερα στα άγρια μεσάνυχτα με κίνδυνο να παρεξηγηθείτε κιόλας. Ούτε χρειάζεται να “λιώνετε” μέσα στο σπίτι ή το γυμναστήριο. Μπορείτε 100% να συνεχίσετε να απολαμβάνετε την αγαπημένη σας μορφή άσκησης και το καλοκαίρι, κάτω από τον ήλιο. Απλά, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές που σίγουρα θα σας βοηθήσουν!

 

Δέκα με τρεις δεν αθλείται κανείς!

Εκτός από την περίπτωση που είστε επαγγελματίας αθλητής και πρέπει να προετοιμαστείτε για ένα αθλητικό γεγονός που λαμβάνει χώρα μεταξύ 10 το πρωί και 3 το μεσημέρι, αποφύγετε οποιαδήποτε μορφή άσκησης σε αυτό το χρονικό παράθυρο. Οι ηλιακές ακτίνες πέφτουν κάθετα στη Γη και εμείς είμαστε κάθετοι στο να τις αποφύγετε.

 

 Κάτι ήξερε ο Λόρενς

Αναζητήστε αφίσες του θρυλικού Λόρενς της Αραβίας με τον Πίτερ Ο’ Τουλ και δείτε πόσο υπέροχος δείχνει κάτω από τον στυγνό ήλιο της ερήμου με τη λευκή του κελεμπία. Ακολουθήστε το παράδειγμά του και φορέστε χαλαρά, ανοιχτόχρωμα ρούχα για την άσκησή σας. Το ανοιχτό χρώμα αντανακλά τη θερμότητα πολύ καλύτερα από το σκούρο και θα σας βοηθήσει να ολοκληρώσετε το πρόγραμμά σας με μικρότερη επιβάρυνση.

 

Ποτέ χωρίς αντηλιακό

Δεν θα κουραστούμε ποτέ να λέμε το εξής: για τον ασκούμενο, το αντηλιακό είναι σαν το νερό – ποτέ δεν είναι αρκετό! Οπωσδήποτε αντηλιακό, ακόμη και τις συννεφιασμένες μέρες. Μην νομίζετε ότι το τζόγκινγκ ή το περπάτημα κατά τη διάρκεια μιας συννεφιασμένης μέρας είναι ακίνδυνο, καθώς πάνω από το 80% της υπεριώδους ακτινοβολίας του ηλίου διαπερνά τα σύννεφα. Μπορείτε να βεβαιωθείτε για αυτό από τους “άτυχους” που απέκτησαν το μαύρισμα της “μάσκας του σκι” τον χειμώνα.

Ένα αντηλιακό λοιπόν, ευρέως φάσματος με δείκτη προστασίας SPF 30+ πρέπει να δίνει πάντα το παρών στον αθλητικό σας εξοπλισμό. Φυσικά, βεβαιωθείτε ότι δεν έχει λήξει και μην ξεχάσετε να εφαρμόσετε αρκετή ποσότητα και να επαναλαμβάνετε την εφαρμογή κάθε 2 ώρες.

 

Ο μετεωρολόγος είναι φίλος σας!

Αποκτήστε τη συνήθεια να τσεκάρετε κάθε μέρα τον καιρό της επομένης. Πολλές φορές, η δύναμη της συνήθειας μάς κάνει να επιθυμούμε να ολοκληρώσουμε το αθλητικό μας πρόγραμμα, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τις προειδοποιήσεις των μετεωρολόγων. Κακώς, γιατί όσο fit και να είμαστε, ο πιθανός συνδυασμός ηλίου και καύσωνα, στο τέλος θα είναι πάντα πιο δυνατός από εμάς. Για αυτό, πάντα προσοχή!

 

Stay cool!

Το εννοούμε κυριολεκτικά. Πριν αρχίσετε το πρόγραμμα γυμναστικής σας, ένα κρύο ντους ή ένα παγωμένο ρόφημα θα σας βοηθήσει στη μάχη σας με τον ήλιο και τις θερμές κλιματολογικές συνθήκες. Επιπρόσθετα, θα δείτε και βελτίωση των αθλητικών σας επιδόσεων όπως έχει αποδειχθεί από έρευνες σε επαγγελματίες αθλητές.

 

Προσαρμοστείτε!

Εάν έχετε πρόσφατα αντικαταστήσει τους εσωτερικούς χώρους γύμνασης με το ύπαιθρο, χρειάζεστε οπωσδήποτε προσαρμογή. Το σώμα σας μπορεί να χρειαστεί έως και 2 εβδομάδες για να προσαρμοστεί στις διαφορές της θερμοκρασίας, να μειώσει τον καρδιακό ρυθμό και να αυξήσει τα επίπεδα παραγωγής ιδρώτα. Αν είστε λοιπόν… νέοι κάτω από τον ήλιο, δεν είναι η περίοδος για να σπάσετε τα προσωπικά σας ρεκόρ. Απλά προσαρμοστείτε!

 

Μήπως τελικά να γυμνάζομαι μόνο μέσα;

Ελάτε τώρα, δεν είστε χάμστερ, να τρέχετε με τις ώρες σε έναν τροχό, κλεισμένοι από 4 τοίχους! Αν η καρδιά σας βρίσκεται στο τρέξιμο, στο περπάτημα, στο ποδήλατο και σε οποιαδήποτε μορφή γυμναστικής κάτω από τον ήλιο ακολουθήστε την.

Σε αντίθεση με το γυμναστήριο, όπου κάποιες φορές νιώθετε ότι τα μάτια όλων είναι στραμμένα πάνω σας, όταν ασκείστε στο ύπαιθρο, η φύση και φυσικά ο ήλιος δεν σας δίνει καμία σημασία. Εσείς από τη μεριά σας, δώστε στον ήλιο τη σημασία που πρέπει και τον αρμόζοντα σεβασμό, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, και… γυμναστείτε ελεύθερα!

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!