Το έχετε παρατηρήσει; Πολλές φορές, το καλοκαίρι, μπαίνουμε σε έναν μάλλον… πρωτότυπο ανταγωνισμό με φίλους και γνωστούς για τον δείκτη προστασίας του αντηλιακού μας. Η Τζένη έχει αντηλιακό με δείκτη 20; Η Μαρία πρέπει να απαντήσει με δείκτη 30 και ο Παντελής πρέπει να σαρώσει με δείκτη 50+.

Όμως… ουκ εν τω πολλώ το ευ, και αυτό ισχύει και για τον δείκτη προστασίας – ή για να θυμηθούμε την κλασική ελληνική ταινία “τι 30 τι 40 τι 50”! Οι δείκτες προστασίας έχουν μικρότερες διαφορές ανάμεσά τους από ό,τι νομίζετε και εμείς είμαστε εδώ για να σας εξηγήσουμε και να σας ενημερώσουμε. Διαβάστε παρακάτω!

 

Η ιστορία

Κάποιος θα περίμενε ότι η ιστορία του αντηλιακού και του δείκτη προστασίας θα ξεκινούσε δίπλα από κάποια τροπική παραλία, κάτω από τους κοκοφοίνικες. Και όμως, δεν είναι έτσι! Όλα ξεκίνησαν το 1946, σε υψόμετρο 3.300 μέτρων στο βουνό Piz Buin στις ελβετικές Άλπεις. Ο Ελβετός χημικός Franz Greiter, φανατικός ορειβάτης και… πολλές φορές καμένος από τις ακτίνες του ηλίου στο εν λόγω βουνό (ναι, που έδωσε το όνομά του σε μία γνωστή μάρκα) δημιούργησε το πρώτο αποτελεσματικό, σύγχρονο αντηλιακό.

Υπολογίζεται ότι ο δείκτης προστασίας που προσέφερε η φόρμουλα του Ελβετού χημικού ήταν περίπου 2, απορροφώντας περίπου τις μισές ακτίνες του ηλίου. Όχι άσχημα! Ο Greiter ήταν επίσης και ο “νονός” του όρου “ δείκτης προστασίας” (SPF, Sun Protection Factor), τον οποίο εισήγαγε το 1974.

 

Τι σημαίνει δείκτης προστασίας SPF

Ο δείκτης προστασίας SPF είναι απλά ένας αριθμός που υποδηλώνει πόσο καλά το αντηλιακό προστατεύει το δέρμα μας από τις ακτίνες UVB, που είναι υπεύθυνες για τα ηλιακά εγκαύματα (να μην συγχέονται με τις ακτίνες UVA που είναι κυρίως υπεύθυνες για τη γήρανση του δέρματος).

Πώς υπολογίζεται; Είναι αρκετά απλό. Ας υποθέσουμε ότι εκτίθεστε στον ήλιο, χωρίς καμία απολύτως προστασία, και το δέρμα σας κοκκινίζει και καίγεται μετά από 10 λεπτά. Ένας δείκτης προστασίας, πχ 15, υποδηλώνει ότι θα μπορούσατε να εκτεθείτε με ασφάλεια στον ήλιο Χ 15 φορές το χρονικό διάστημα με μηδενική προστασία. Αν δηλαδή καίγεστε στα 10 λεπτά, ο δείκτης προστασίας 15 θα σας επιτρέψει έκθεση στον ήλιο για περίπου 150 λεπτά (10 Χ 15).

 

Να… ψηθώ ελεύθερα;

Προλαβαίνουμε την επόμενη ερώτησή σας! “εάν δηλαδή πάρω ένα αντηλιακό με δείκτης προστασίας 70, μπορώ να ψηθώ στον ήλιο για όλη τη μέρα χωρίς να πάθω τίποτα;”. Όχι, δεν είναι τόσο απλό. Πρώτα από όλα, υπάρχει μία μεγάλη διαφορά στο εργαστηριακό περιβάλλον από την πραγματική ζωή. Συνήθως, βάζουμε πολύ λιγότερο αντηλιακό από ό,τι πρέπει. Κατόπιν, μετά από 2 ώρες χρήσης, οποιοδήποτε αντηλιακό φθείρεται και πρέπει να εφαρμοστεί ξανά. Και τέλος, όσο μεγαλώνει ο δείκτης προστασίας, δεν μεγαλώνει ανάλογα και η προστασία. Δείτε παρακάτω!

 

Τι τριάντα τι σαράντα τι πενήντα

Αλήθεια, ποιος είναι ο κατάλληλος δείκτης προστασίας για εσάς; Αν και εξαρτάται από το πόσο ανοιχτόχρωμο είναι το δέρμα σας, οι δερματολόγοι έχουν έναν γενικό κανόνα: συνιστούν αντηλιακό ευρέως φάσματος με δείκτη προστασίας 30+ και πάντα με επανάληψη εφαρμογής κάθε 2 ώρες.

Και εάν αναρωτιέστε γιατί 30+ και όχι 50, 60 ή και παραπάνω, η απάντηση είναι ότι η προστασία που παρέχουν οι υψηλότεροι δείκτες δεν είναι γραμμική: με άλλα λόγια ο δείκτης 30 δεν προσφέρει τη διπλή προστασία στις ακτίνες UVB από τον δείκτη 15. Για του λόγου το αληθές, δείτε τον παρακάτω πίνακα:

Δείκτη προστασίας SPF

Ποσοστό απορρόφησης UVB

2

50%

4

70%

8

87,5%

15

93,3%

30

96,7%

50

98%

 

Αντηλιακά ευρέως φάσματος. Διαδώστε τα ευρέως!

Κλείνοντας, θα θέλαμε να αναφερθούμε στα αντηλιακά ευρέως φάσματος. Ποιο είναι όμως στα αλήθεια αυτό το “ευρύ φάσμα”; Είναι το φάσμα που περιλαμβάνει και τα 2 είδη υπεριώδους ακτινοβολίας που φτάνουν στην επιφάνεια της γης, τις ακτίνες UVA και UVB.

Tip για… αγγλομαθείς ώστε να θυμάστε τι κάνει το κάθε είδος ακτινών:

  • UVA = UVageing (δηλαδή κυρίως γήρανση του δέρματος)
  • UVB = UVburning (δηλαδή κυρίως κάψιμο του δέρματος).

Άρα, η προστασία που προσφέρει ένα αντηλιακό ευρέως φάσματος είναι ιδιαίτερα σημαντική και, εννοείται, προτεινόμενη.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!