Η μητρότητα είναι η πιο συναρπαστική εμπειρία στη ζωή μιας γυναίκας και ένα μοναδικό ταξίδι που ξεκινά πάντοτε από την εγκυμοσύνη. Όμως, μέλλουσες μαμάδες, στο ταξίδι σας αυτό, οφείλετε να προστατέψετε τον μικρό σας συνεπιβάτη (ή συνεπιβάτες σε περίπτωση διδύμων και άνω!) από κάθε κίνδυνο, περιλαμβανομένων των ακτινών του ηλίου.

“Μα…” θα πείτε “το μωρό μου είναι βαθιά προφυλαγμένο μέσα στον αμνιακό σάκο!”. Κι όμως, σας έχουμε νέα: αν είστε μέλλουσα μαμά, αφήστε τα “μα” γιατί ο ήλιος έχει τα δικά του “μα” και είναι αρκετά. Διαβάστε λοιπόν το άρθρο μας που ακολουθεί στη συνέχεια και προστατέψτε τόσο τον εαυτό σας όσο και το μωρό σας!

 

Τα καλά νέα πρώτα!

Πριν φτάσουμε στα “no no” της έκθεσης στον ήλιο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ας αρχίσουμε με τα “ναι ναι”! Ο ήλιος, όπως είναι γνωστό, είναι μία πολύ καλή πηγή βιταμίνης D. Με μία λογική έκθεση της μητέρας στις ηλιακές ακτίνες, το μωρό της θα είναι πιο υγιές και με πιο δυνατά οστά.

Η αλήθεια του παραπάνω ισχυρισμού έχει καταδειχθεί από έρευνες σε εγκύους αραβικής καταγωγής όπου (παρά το ηλιόλουστο περιβάλλον) η ενδυμασία δεν επιτρέπει ιδιαίτερη επαφή με τον ήλιο. Τόσο οι έγκυες, όσο και τα έμβρυα παρουσιάζουν προβλήματα από έλλειψης βιταμίνης D σε μεγαλύτερο βαθμό από τον μέσο όρο.

 

Μην ξεχνάτε τα βασικά

Στη ζωή, τα πάντα πρέπει να γίνονται με μέτρο. Αυτό λοιπόν που δεν θα κάνατε ποτέ προ εγκυμοσύνης, δεν έχετε κανένα λόγο να το κάνετε κατά τη διάρκεια! Άρα, τα βασικά “μέτρα ασφαλείας” για τον ήλιο πρέπει να είναι πάντα στην ατζέντα σας:

  • Αντηλιακό ευρέως φάσματος με δείκτη προστασίας SPF 30+
  • Εφαρμογή ανά 2 ώρες
  • Πλατύγυρο καπέλο
  • Γυαλιά ηλίου
  • Φαρδιά ρούχα

 

Ευαισθησία στην εγκυμοσύνη

Η εγκυμοσύνη δεν φέρνει μόνο τα πιο ευαίσθητα συναισθήματα. Η αλλαγή στα επίπεδα των ορμονών έχει την τάση να κάνει το δέρμα της εγκύου ακόμη πιο ευαίσθητο στον ήλιο, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μικρότερο χρόνο μέχρι ένα πιθανό κάψιμο. Αν πριν την εγκυμοσύνη, μπορούσατε εκ πείρας να καθίσετε στον ήλιο κάποιο υπολογισμένο χρονικό διάστημα, τώρα είναι καιρός να το ξανασκεφτείτε. Το δέρμα σας δεν είναι το ίδιο!

 

Αφυδάτωση

Η έκθεση στον ήλιο προκαλεί και μεγαλύτερη αφυδάτωση, ειδικά στους καλοκαιρινούς μήνες και στις ιδιαίτερα δύσκολες μεσημβρινές ώρες. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, υπάρχει ιδιαίτερος κίνδυνος αφυδάτωσης τόσο της μητέρας όσο και του εμβρύου.

Μην περιμένετε το αίσθημα της δίψας να σας δώσει το σημάδι ότι πρέπει να ενυδατωθείτε! Καθώς σε περίπτωση αφυδάτωσης το έμβρυο μπορεί να μην πάρει το απαραίτητο οξυγόνο που χρειάζεται για να παραμείνει υγιές, προνοήστε και διπλασιάστε τα υγρά που λαμβάνετε.

 

Μα” όπως λέμε “μέλασμα”

Τι είναι το μέλασμα (ή χλόασμα) της εγκυμοσύνης; Είναι η πάθηση που συναντάται σε ορισμένες γυναίκες με κληρονομική προδιάθεση, οι οποίες αναπτύσσουν σκουρόχρωμες κηλίδες στο πρόσωπό τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το ηλιακό φως παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στην εμφάνιση όσο και στη βαρύτητα του μελάσματος.

Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις η επιδερμίδα θα επιστρέψει στην κανονική της απόχρωση μετά την εγκυμοσύνη, είναι πιθανόν να χρειαστούν αρκετοί μήνες για αυτό. Ήλιος χωρίς υπερβολές λοιπόν θα οδηγήσει και σε λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσετε μέλασμα (γνωστό και ως  “μάσκα της εγκυμοσύνης”).

 

Διαβάστε τα ψιλά γράμματα

Έχετε το αντηλιακό σας έτοιμο. Αλήθεια, πώς το χρησιμοποιείτε; Πρώτα από όλα, διαβάζοντάς το! Βεβαιωθείτε ότι στη σύνθεση του αντηλιακού σας δεν υπάρχει οξυβενζόνη (ή αλλιώς βενζοφαινόνη-3) , μία χημική ουσία που απορροφάται εύκολα από το δέρμα σας και η οποία έχει συνδεθεί με χαμηλό βάρος νεογνών και προβλήματα ανάπτυξης.

 

Συμπέρασμα

Όταν είστε έγκυος, ο ήλιος είναι φίλος και εχθρός! Πολύ μικρή έκθεση μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη της απαραίτητης βιταμίνης D ενώ πολύ μεγάλη μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας τόσο της εγκύου όσο και του εμβρύου. Τι να κάνετε; Θυμηθείτε το “μέτρον άριστον” (και πάλι οι αρχαίοι μας πρόγονοι έχουν τη λύση), εφαρμόστε το και  όλα θα πάνε καλά!

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!