Συνήθως, είναι ο… ύπνος που παίρνει τα παιδιά και τα ξεκουράζει, μετά από ένα γλυκό νανούρισμα από τη μαμά. Όμως, κάποιες φορές, ειδικά εάν δεν προσέξουμε, ο ήλιος, αυτή η πηγή ζωής για όλους, μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνος για τους μικρούς μας αγγέλους.

Το δέρμα των παιδιών είναι πολύ πιο ευαίσθητο από των ενηλίκων. Λίγα παραπάνω λεπτά έκθεση στις ακτίνες του ήλιου και ο κίνδυνος κοκκινίλας ή ακόμη και εγκαύματος ελλοχεύει. Παρ’ όλα αυτά, δεν χρειάζεται πανικός και σίγουρα δεν χρειάζεται να “φυλακίσουμε” τα παιδιά στο σπίτι. Τι μπορούμε να κάνουμε; Δείτε παρακάτω!

 

Ο δεκάλογος της προστασίας του παιδιού από τον ήλιο

  1. Εάν το μωράκι σας είναι ηλικίας κάτω των 6 μηνών, κρατήστε το μακριά από οποιοδήποτε άμεσο ηλιακό φως. Θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει τον ήλιο αργότερα για μια ζωή.
  2. Το παιχνίδι είναι καλύτερο όταν γίνεται στη σκιά! Ενθαρρύνετε τα παιδιά να παίζουν στη σκιά, για παράδειγμα, κάτω από τα δένδρα. Θα προστατευθούν από τον ήλιο και θα αγαπήσουν και τη φύση.
  3. Εναλλακτικά, δημιουργήστε ένα σκιερό περιβάλλον για να παίξουν, κάτω από μία ομπρέλα θαλάσσης ή ακόμη και κάποια φορητή τέντα που μπορεί να στηθεί σε λίγα λεπτά.
  4. Ποτέ χωρίς αντηλιακό! Καλύψτε τα εκτεθειμένα μέρη του δέρματος του παιδιού ακόμη και σε συννεφιασμένες μέρες (υπολογίζεται ότι 80% των βλαβερών ακτινών UV μπορούν να διαπεράσουν τα σύννεφα).
  5. Το παιδί δεν κοκκινίζει μόνο στο προσωπάκι του! Μην ξεχάσετε να εφαρμόσετε αντηλιακό στον αυχένα και τους ώμους του παιδιού, περιοχές που είναι οι πιο “ύποπτες” για εγκαύματα.
  6. Καλύψτε το παιδί με χαλαρά, και εάν είναι δυνατόν, βαμβακερά ρούχα. Τα μπλουζάκια με μανίκια είναι πάντα προτιμητέα.
  7. Το καπέλο απαραίτητο, και μάλιστα πλατύγυρο! Όχι μόνο θα προστατέψει καλύτερα το πρόσωπο και τον λαιμό του παιδιού, αλλά θα το κάνει να δείχνει και cool.
  8. Τα μάτια σας δεκατέσσερα για τα μάτια του! Προστατέψτε το παιδί με γυαλιά ηλίου που πληρούν τα πρότυπα ασφαλείας και φέρουν το σήμα CE.
  9. Τους αρέσει το κολύμπι; Προστατέψτε τα “δελφίνια” σας με αδιάβροχο αντηλιακό με δείκτη προστασίας 15 ή παραπάνω.
  10. Τσεκάρετε την τυχόν φαρμακευτική αγωγή του παιδιού. Κάποια αντιβιοτικά ή φάρμακα ακμής ίσως αυξήσουν την ευαισθησία στον ήλιο. Ρωτήστε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

 

Ζήτω που καήκαμε!

Κάποιες φορές, όσα μέτρα και να πάρουμε, όσα καπέλα και να φορέσουμε, μπορεί να δούμε τους μικρούς μας αγγέλους… κατσουφιασμένους και κοκκινισμένους. Δυστυχώς, σε μια στιγμή αβλεψίας ή χαλάρωσης, ο ήλιος έκανε τη δουλειά του. Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για αυτό;

Για να αντιμετωπίσουμε ένα ηλιακό έγκαυμα στο παιδί, η σωστή αρχή είναι να το βάλουμε να κάνει ένα δροσερό (όχι όμως κρύο) μπάνιο. Παράλληλα, μπορούμε να εφαρμόσουμε απαλά δροσερές κομπρέσες στο δερματάκι του για να ανακουφίσουμε τον πόνο.

Μία ιδιαίτερα αποτελεσματική λύση είναι να εφαρμόσουμε αλόη (καθαρή) κατευθείαν πάνω στα εγκαύματα. Στη συνέχεια, για να απαλύνουμε τον πόνο και τον κνησμό, ζητάμε από τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό μας ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο, πχ ιβουπροφαίνη. Σημείωση: ποτέ ασπιρίνη σε παιδιά ή εφήβους. Στις μέρες που ακολουθούν εφαρμόζουμε κρέμα ενυδάτωσης όσο συχνά μπορούμε για να αντιμετωπίσουμε τη φαγούρα.

Εάν το ηλιακό έγκαυμα είναι σοβαρό και παρουσιαστούν φουσκάλες, καλούμε αμέσως τον γιατρό μας. Ζητάμε από το παιδί να μη γρατζουνίσει, πιέσει ή σπάσει τις φουσκάλες, καθώς μπορούν να μολυνθούν και να προκαλέσουν ουλές. Τέλος, όταν πλέον περάσει μία εβδομάδα από το έγκαυμα, το δέρμα του παιδιού θα αρχίσει να ξεφλουδίζει. Ενθαρρύνουμε το παιδί να μην γρατζουνίζει ή ξεφλουδίζει το χαλαρό δέρμα.

 

Τι άλλο πρέπει να ξέρω;

Η ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας εξαρτάται από το γεωγραφικό πλάτος. Οι περιοχές κοντά στον Ισημερινό λοιπόν δέχονται πολύ περισσότερη ακτινοβολία από το… Ροβανιέμι, το χωριό του Αι Βασίλη στη Φινλανδία. Εάν λοιπόν αποφασίσετε οικογενειακό ταξίδι σε μέρη τροπικά, πακετάρετε τα ισχυρότερα αντηλιακά!

Εάν πάλι είστε λάτρης των χειμερινών σπορ και κάνετε σκι μαζί με τα παιδιά, να ξέρετε ότι ο ήλιος του Παρνασσού, του Μαινάλου ή του Βερμίου δεν είναι αθώος! Οι ακτίνες UV αντανακλώνται επίσης από το χιόνι, οπότε και εκεί η προστασία για τα παιδιά (αλλά και για εσάς) είναι επιβεβλημένη.

Τέλος, μην ξεχνάτε πάντοτε να δίνετε το καλό παράδειγμα, εσείς οι ίδιοι στα παιδιά. Αφήστε στην άκρη το “δάσκαλε που δίδασκες”, χρησιμοποιήστε αντηλιακό, φορέστε το καπέλο και τα γυαλιά ηλίου σας και απολαύστε τον ελληνικό ήλιο, μαζί με τα παιδιά και χωρίς προβλήματα!

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ.