Τα αντηλιακά, ως γνωστόν, είναι για όλους. Για τον μπαμπά, για τον παππού, για τα παιδιά (ειδικά για τα παιδιά!) και για όποιον χρειάζεται να κοιτάξει κατάματα (πάντα μεταφορικά) τον ήλιο και να του πει ένα μεγάλο “στοπ”. Όμως τα αντηλιακά και η χρήση τους μαζί με τα καλλυντικά είναι μία καθαρά γυναικεία υπόθεση που πολλές φορές τείνει να γίνει… πονεμένη υπόθεση!

Γιατί; Πρώτα από όλα, σε αρκετές περιπτώσεις, υπάρχει άγνοια. Πρώτα το αντηλιακό ή πρώτα το μέικαπ; Η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα; Και έστω ότι ξεπερνάμε τον πρώτο σκόπελο (spoiler: πρώτα το αντηλιακό). Τι κάνουμε στη συνέχεια; Πώς συνδυάζεται το αντηλιακό με το μέικαπ έτσι ώστε το αποτέλεσμα να μην είναι μία “πανοπλία” κάτω από την οποία το δέρμα μας ασφυκτιά; Ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε!

 

Ο ήλιος σε μια σειρά!

Ας αρχίσουμε βάζοντας τα πράγματα στη σωστή σειρά. Το δέρμα μας έχει έναν πεπερασμένο αριθμό προϊόντων φροντίδας που μπορεί να υποδεχθεί και για αυτό πρέπει πάντα να ακολουθείται η σωστή σειρά. Μπορείτε να θυμάστε τα αρχικά SEAM ή, αν δεν τα πάτε καλά με τα αρχικά:

 1. Serum ή Ορός
 2. Ενυδατική
 3. Αντηλιακό
 4. Μέικαπ

Και όσον αφορά το “μπέρδεμα” που πολλές φορές υπάρχει σε αρκετές γυναίκες σχετικά με το πιο πάει πρώτο, να θυμάστε ότι πάντα είναι το αντηλιακό που εφαρμόζεται πρώτο και το μέικαπ δεύτερο. Ή αν το θέλετε σε αρχικά… ΑΜ! (αμ δεν ήξερες, δεν ρώταγες;)

 

Φορέστε αντηλιακό και μέικαπ σε 4 απλά βήματα

 1. Πρώτα από όλα, επιλέξτε, φυσικά, το αντηλιακό σας! Με δεδομένο ότι θα χρησιμοποιήστε μέικαπ στη συνέχεια, μην το “παρακάνετε” με τον δείκτη προστασίας. Επιλέξτε από 30 έως 50 ανάλογα με τον τύπο του δέρματός σας.
 2. Εφαρμόστε το αντηλιακό σας σε ολόκληρο το πρόσωπο, χωρίς να ξεχάσετε τον λαιμό ή τα αυτιά. Χρησιμοποιήστε έναν καθρέφτη για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα παραλείψετε κάποιο σημείο. Μην “τσιγκουνεύεστε” το αντηλιακό, καθώς είναι το πιο βασικό υλικό της ημέρας! Χρησιμοποιήστε τουλάχιστον μισή κουταλιά του τσαγιού. Τέλος, μην ξεχάσετε ότι εκτός από το πρόσωπό σας, όλα τα μέρη του σώματός σας χρειάζονται προστασία, οπότε εφαρμόστε ανάλογα!
 3. Μην τρίβετε απλά το αντηλιακό πάνω στο δέρμα σας με απλές επαλείψεις. Τοποθετήστε το πιο έντονα, με απαλά χτυπήματα των δαχτύλων σας, “ταμπονάρετέ” το. Με αυτό τον τρόπο, θα αποφύγετε να ερεθίσετε το δέρμα σας και θα εφαρμόσετε το αντηλιακό ομοιόμορφα στο πρόσωπό σας. Δώστε στο δέρμα σας τρία με πέντε λεπτά πριν ξεκινήσετε τη ρουτίνα του μακιγιάζ σας για να δώσετε χρόνο στο δέρμα σας να απορροφήσει πλήρως το αντηλιακό.
 4. Τοποθετήστε το μέικαπ σας. Προτιμήστε το μέικαπ σε υγρή μορφή, καθώς αν προσπαθήσετε να απλώσετε πούδρα πάνω σε κρέμα, απλά θα πασαλειφθεί.

 

Τοποθετώντας ξανά αντηλιακό

Το αντηλιακό είναι περισσότερο αποτελεσματικό όταν εφαρμόζεται απευθείας στο δέρμα. Ωστόσο, δεν θα ήταν πολύ πρακτικό να ζητάτε συγνώμη από την παρέα ή την οικογένεια κάθε 2 ώρες για να αφαιρέστε το μέικαπ σας και να επαναλάβετε όλη τη διαδικασία που περιγράψαμε στην προηγούμενη ενότητα!

Από την άλλη πλευρά δεν θα θέλατε να καταστρέψετε το μακιγιάζ που σας πήρε αρκετό χρόνο να πετύχετε! Η λύση; Χρησιμοποιήστε ένα αντηλιακό σε σπρέι. Για να το χρησιμοποιήσετε σωστά, κλείστε τα μάτια, κρατήστε την ανάσα σας και… 3, 2, 1 ψεκάστε! Καλύψτε όλο το πρόσωπό σας και ψεκάστε περισσότερο από όσο νομίζετε καθώς το σπρέι δεν έχει την καλυπτικότητα ενός αντηλιακού σε υγρή μορφή. Σημαντικό: μην αγγίζετε το πρόσωπό σας, ενώ το σπρέι στεγνώνει.

 

Κάποια ακόμη tips

 • Μην αναμιγνύετε το αντηλιακό με το μέικάπ σας. Μπορεί να γλυτώσετε λίγο χρόνο, αλλά υπάρχει πάντοτε το άγνωστο του πώς θα αντιδράσουν δύο ουσίες μεταξύ τους. Ακόμη διατρέχετε τον κίνδυνο να “αραιώσετε” το αντηλιακό σας και να μειώσετε την προστασία του.
 • Μην βασίζεστε σε καλλυντικά προϊόντα με δείκτη προστασίας. Αρκετές φορές δεν έχουν την αξιοπιστία που πρέπει ενώ καθώς βγαίνουν εύκολα, μπορούν να σας αφήσουν χωρίς προστασία.
 • Πάντοτε αφήνετε κάποια λεπτά μεταξύ της χρήσης των διαφόρων προϊόντων ώστε να προλάβουν να απορροφηθούν.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!