Τα μάτια μας. Μέσα από αυτά, αποκαλύπτονται πολλές φορές αυτά που νιώθουμε, χωρίς να χρειαστεί να πούμε ούτε μία λέξη. Τα μάτια μας πετάνε φλόγες όταν θυμώνουμε, ενώ λάμπουν όταν είμαστε ερωτευμένοι. Δείχνουν κουρασμένα όταν η μέρα μας είναι δύσκολη, αλλά και “απλανή” όταν είμαστε χαμένοι στις σκέψεις μας.

Δεν είναι τυχαίο που τα μάτια μας θεωρούνται καθρέφτης της ψυχή μας! Πόσο όμως περιποιούμαστε αυτόν τον καθρέφτη και πώς πρέπει να τον φροντίζουμε για να είναι πάντα “καθαρός”; Δείτε 14 συμβουλές για τα μάτια σας, στο άρθρο μας που ακολουθεί.

 

#01. Υγιεινή διατροφή, υγιής όραση

Είμαστε αυτό που τρώμε – το ίδιο και η όρασή μας! Τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη C και E, ο ψευδάργυρος, η λουτεΐνη και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ενισχύουν την υγεία των ματιών και προφυλάσσουν από τα οφθαλμικά προβλήματα που σχετίζονται με την ηλικία, όπως ο καταρράκτης και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

 

#02. Γυαλιά ηλίου όλο τον χρόνο

Πολλοί από εμάς ανησυχούμε για τη ζημιά που προκαλείται από τις ακτίνες του ήλιου μόνο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Λάθος! Τα γυαλιά ηλίου δεν είναι εποχιακό κομμάτι, αλλά all-year-round απαραίτητο αξεσουάρ. Οι ακτίνες του ήλιου βλάπτουν την όρασή μας και προκαλούν εγκαύματα στον αμφιβληστροειδή, προβλήματα καταρράκτη και άλλες ασθένειες.

 

#03. Φρέσκος αέρας

Βγείτε έξω. Το όφελος από τον καθαρό αέρα δεν περιορίζεται στους πνεύμονες και την καρδιά. Ο φρέσκος αέρας παρέχει απευθείας οξυγόνο στους κερατοειδείς χιτώνες στα μάτια σας, οι οποίοι δεν διαθέτουν τον δικό τους μηχανισμό παροχής οξυγόνου. Επομένως, φροντίστε να βγαίνετε τακτικά έξω και να αφήνετε τα μάτια σας να… πάρουν μια βαθιά ανάσα!

 

#04. Μην τρίβετε τα μάτια σας

Συνηθισμένη κίνηση, αλλά ανθυγιεινή για τα μάτια. Πρέπει να θυμάστε ότι τις περισσότερες φορές τα χέρια σας καλύπτονται με μια σειρά από μικρόβια που ευθύνονται για διαφορετικούς τύπους λοιμώξεων. Προσπαθήστε να μην τρίβετε τα μάτια σας, και αν σας είναι εντελώς αδύνατον να το αποφύγετε, φροντίστε τουλάχιστον τα χέρια σας να είναι όσο πιο καθαρά γίνεται.

 

#05. Προστατευτικά γυαλιά

Μην υποτιμάτε ποτέ την περίπτωση ατυχήματος στον εργασιακό σας χώρο ή ακόμα και στο σπίτι σας. Σε περίπτωση που ασχολείστε με μερεμέτια ή εργασίες σπιτιού δυνητικά επικίνδυνες για τα μάτια, φορέστε πάντοτε ένα ζευγάρι προστατευτικά γυαλιά. Αυτό είναι μία εξίσου καλή ιδέα, αν ασχολείστε με σπορ όπως το σκουός.

 

#06. Οι οθόνες με μέτρο

Εκτός από την πρόκληση πόνου στον αυχένα, την πλάτη και τους ώμους, η παρατεταμένη παραμονή στην οθόνη υπολογιστή ή τηλεφώνου μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την υγεία των ματιών σας. Μερικά από τα οφθαλμικά προβλήματα που μπορεί να παρουσιαστούν, περιλαμβάνουν ξηροφθαλμία, θολή όραση και δυσκολία εστίασης σε μεγάλες αποστάσεις.

 

#07. Τακτικό ραντεβού με τον οφθαλμίατρο

Τα μάτια σας χρειάζονται εξειδικευμένη φροντίδα. Ο εντοπισμός κάποιων οφθαλμικών παθήσεων, όπως για παράδειγμα το γλαύκωμα, είναι αρκετά δύσκολος. Μόνο ο οφθαλμίατρος μπορεί να το κάνει σωστά, χρησιμοποιώντας τις απαιτούμενες γνώσεις, εμπειρία, εργαλεία και τεχνικές. Οι ειδικοί συνιστούν να κάνετε μια ολοκληρωμένη οφθαλμολογική εξέταση τουλάχιστον μία φορά κάθε δύο χρόνια.

 

#08. Μην αγνοείτε συμπτώματα

Πρέπει να είστε σε συνεχή εγρήγορση για την όρασή σας και ποτέ να μην αγνοείτε συμπτώματα ή να περιμένετε να περάσουν από μόνα τους. Συμπτώματα για τα οποία πρέπει να περάσετε την πόρτα του οφθαλμιατρείου, περιλαμβάνουν:

  • Θολή όραση
  • Διπλή όραση
  • Πρόβλημα όρασης σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού
  • Κόκκινα μάτια για μεγάλα χρονικά διαστήματα
  • Συνεχής πόνος στα μάτια και πρήξιμο
  • Συχνές αναλαμπές φωτός.

 

#09. Οικογενειακό ιστορικό

Ακόμα και αν φροντίζετε τα μάτια σας σαν τα μάτια σας, υπάρχει πάντοτε η περίπτωση να είστε απλά άτυχοι, λόγω των γονιδίων σας. Πολλές οφθαλμικές παθήσεις συγκεντρώνονται σε οικογένειες. Επιπλέον, οικογενειακό ιστορικό άλλων παθήσεων όπως υψηλή αρτηριακή πίεση ή διαβήτης σημαίνει αυξημένο κίνδυνο ασθένειας των ματιών. Συζητήστε το με τον οφθαλμίατρό σας.

 

#10. Προσοχή στα είδη μακιγιάζ

Τα παλιά βουρτσάκια για eyeliner, μάσκαρα και σκιές ματιών μπορεί να έχουν μολυνθεί με βακτήρια και να οδηγήσουν σε μολύνσεις των ματιών. Πετάξτε ή αντικαταστήστε οποιοδήποτε σύνεργο μακιγιάζ έχετε στην κατοχή σας για πάνω από 4 μήνες. Εάν τα μάτια σας ερεθιστούν, σταματήστε να χρησιμοποιείτε μακιγιάζ ματιών μέχρι να επανέλθουν.

 

#11. Τηρήστε τη ρουτίνα των φακών επαφής

΄Έρευνες δείχνουν ότι σοβαρές οφθαλμικές παθήσεις που μπορεί να οδηγήσουν έως και σε τύφλωση επηρεάζουν 1 στους 500 χρήστες φακών επαφής ετησίως. Πάντα να πλένετε τα χέρια σας πριν τοποθετήσετε ή αφαιρέσετε τους φακούς σας. Μην χρησιμοποιείτε ποτέ άλλα υγρά εκτός από αυτά του διαλύματος των φακών σας. Είναι απαραίτητο να ακολουθείτε τα προγράμματα αντικατάστασης που αντιστοιχούν με τους φακούς επαφής σας για να αποφύγετε ερεθισμούς, μόλυνση ή απώλεια όρασης.

 

#12. Οφθαλμικές σταγόνες όποτε χρειάζεται

Τα μάτια καταπονούνται εύκολα και η συσσώρευση της καταπόνησης οδηγεί σε ξηροφθαλμία και έντονο αίσθημα δυσφορίας. Θυμηθείτε να λιπαίνετε τα μάτια σας, όποτε χρειάζεται, με σωστή χρήση οφθαλμικών σταγόνων. Ακολουθήστε τις οδηγίες χρήσης των σταγόνων και βεβαιωθείτε ότι το προϊόν δεν έχει λήξει.

 

#13. Μην μοιράζεστε πετσέτες προσώπου

Αποφεύγετε να μοιράζεστε πετσέτες προσώπου και οποιαδήποτε άλλα προσωπικά αντικείμενα που έχουν σχέση με τα μάτια. Βακτήρια, ιοί ή μύκητες μπορούν να μεταφερθούν και να εισβάλλουν στην ευαίσθητη περιοχή των ματιών, προκαλώντας οφθαλμικές λοιμώξεις όπως η επιπεφυκίτιδα ή η βλεφαρίτιδα.

 

#14. Μείνετε ενυδατωμένοι

Όταν αφυδατώνεστε, τα μάτια σας παράγουν λιγότερα δάκρυα. Επειδή δεν λιπαίνονται ικανοποιητικά, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι έντονη και επώδυνη ξηροφθαλμία. Επιπλέον, καταστάσεις όπως η θολή όραση, αλλά ακόμη και η διπλωπία συνδέονται με την αφυδάτωση.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!