Ίσως έχει συμβεί και σε εσάς. Ο κόσμος μέσα από τα μάτια σας, που κάποτε έμοιαζε με μια καθαρή φωτογραφία, δεν δείχνει πια ο ίδιος. Έχει μετατραπεί σε μια ακουαρέλα με δυσδιάκριτα όρια και λεπτομέρειες. Και η ερώτηση που αμέσως έρχεται στο μυαλό σας είναι λογική και αναμενόμενη: “γιατί τα βλέπω θολά;”.

Η θολή όραση σύμφωνα με τους οφθαλμίατρους είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα όρασης. Μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους, άλλους λιγότερο και άλλους περισσότερο ανησυχητικούς. Ας δούμε τους συχνότερους από αυτούς, στο άρθρο μας που ακολουθεί.

 

Κακή λίπανση

Ας ξεκινήσουμε από κάποιες απλές περιπτώσεις, όπου η θολερότητα είναι παροδική και βελτιώνεται με δάκρυα. Η κακή λίπανση της επιφάνειας των ματιών μπορεί να οδηγήσει σε στεγνότητα και θολερότητα. Συνήθως οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες, όπως η έκθεση σε σκόνη, άμμο, καπνούς από ψήσιμο ή μαγείρεμα ή κάποιο ξένο σώμα στα βλέφαρά μας, που επηρεάζουν την καθαρότητα της όρασης.

 

Αλλεργικές αιτίες

Όταν η φύση ανθίζει, η όραση υποφέρει. Η θολερότητα από αλλεργικές αιτίες είναι πολύ συνηθισμένη στη χώρα μας, ειδικά την άνοιξη, όταν υπάρχει άφθονη γύρη από ανθούς πεύκου και ελιάς. Η θολερότητα από αλλεργίες συνδυάζεται πάντοτε με ρινόρροια. Τεχνητά δάκρυα, παγωμένες κομπρέσες και αντιαλλεργικά κολλύρια, σε συνεννόηση πάντα με τον αλλεργιολόγο και τον οφθαλμίατρο, μπορούν να βοηθήσουν.

 

Αθλητικό τραύμα

Η θολή όραση μπορεί να είναι αποτέλεσμα ενός τραυματισμού στα σπορ. Υπάρχουν πολλά αθλήματα με κίνδυνο τραυματισμού ματιών, και κάποια από αυτά, όπως το τένις και το σκουός, ιδιαίτερα υψηλού κινδύνου, καθώς το μπαλάκι μπορεί να χτυπήσει τον βολβό και να θολώσει την όραση. Προστατευτικά γυαλιά συνιστώνται.

 

Διαθλαστικό σφάλμα (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός)

Συνήθως οι παθήσεις διαθλαστικών σφαλμάτων εξελίσσονται αργά και μαθαίνουμε να “ζούμε μαζί τους”. Ωστόσο, κάποιες φορές φτάνει το πλήρωμα του χρόνου, όπου η θολερότητα μάς εμποδίζει να λειτουργήσουμε στην καθημερινότητά μας. Με ανάλογα γυαλιά, φακούς επαφής και, στις μέρες μας πλέον, με διαθλαστικές επεμβάσεις λέιζερ, το πρόβλημα αντιμετωπίζεται.

 

Καταρράκτης

Υπολογίζεται ότι στην ηλικία των 80 ετών, πάνω από τους μισούς ανθρώπους έχουν πλέον καταρράκτη. Εκτός από τη θολή όραση, ο καταρράκτης μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με το λαμπερό φως, αχνά χρώματα, άλω (στεφάνια) γύρω από τα φώτα και κακή νυχτερινή όραση. Η μόνη αποτελεσματική θεραπεία είναι η χειρουργική αφαίρεση του θολού φακού και η αντικατάστασή του με τεχνητό.

 

Εκφύλιση της ωχράς κηλίδας

Όπως και ο καταρράκτης, αφορά κυρίως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, συνήθως πάνω από τα 65 έτη. Η ωχρά κηλίδα είναι το κεντρικό τμήμα του αμφιβληστροειδούς, εκεί που υπάρχει και η μεγαλύτερη συγκέντρωση κυττάρων που προσλαμβάνουν το φως. Εκτός από τη θολή όραση, σημαντικό σύμπτωμα είναι η παραμόρφωση της εικόνας, με τις ευθείες γραμμές να αποκτούν κυματοειδές σχήμα.

 

Εγκεφαλικό επεισόδιο

Θολή όραση ή απώλεια όρασης και στα δύο μάτια μπορεί να εμφανιστεί όταν υπάρξει εγκεφαλικό επεισόδιο που επηρεάζει το τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει την όραση. Η θολή όραση μπορεί να συνδυάζεται στις περιπτώσεις αυτές με δυσκολία στην ομιλία, ξαφνικό μούδιασμα, ξαφνική σύγχυση, ζάλη και απώλεια ισορροπίας και συντονισμού.

 

Ημικρανίες

Οι ημικρανίες αποτελούν συχνό παράγοντα θολής όρασης. Η θολερότητα εμφανίζεται στο πρώτο στάδιο της ημικρανίας, την προειδοποιητική φάση, και μπορεί να συνδυαστεί με ευαισθησία σε φως και ήχους και ευερεθιστότητα. Το πρώτο αυτό στάδιο μπορεί να διαρκέσει από λίγες ώρες μέχρι κάποιες ημέρες.

 

Υψηλό σάκχαρο

Τα πολύ υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να προκαλέσουν πρήξιμο του φακού του ματιού, με αποτέλεσμα τη θολή όραση. Για τους ασθενείς με διαβήτη, η ξαφνική θολή όραση θα μπορούσε επίσης να είναι σημάδι διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας. Η επίσκεψη στον οφθαλμίατρο είναι απαραίτητη.

 

Οξύ γλαύκωμα

Οξύ γλαύκωμα ονομάζεται η οπτική νευροπάθεια κατά την οποία η ενδοφθάλμια πίεση του ματιού αυξάνεται απότομα και υπερβολικά. Τα συμπτώματα είναι αιφνίδια και εκτός από τη θολή όραση περιλαμβάνουν έντονο πόνο στο βολβό, έντονο πονοκέφαλο και αίσθημα ναυτίας.

 

Αποκόλληση αμφιβληστροειδούς

Πρόκειται για ένα σπάνιο (περίπου ένα στα εκατό άτομα) αλλά πολύ σοβαρό πρόβλημα. Πριν από τη θόλωση, παρουσιάζονται συμπτώματα με λάμψεις, αστραπές και αιωρούμενα σωματίδια. Ο πλήρης οφθαλμολογικός έλεγχος θα δείξει εάν πρόκειται για μερική η ολική αποκόλληση αμφιβληστροειδούς, κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί από τον χειρουργό οφθαλμίατρο επειγόντως.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!