Το χρώμα των ματιών μας είναι η κληρονομιά μας από τους γονείς και τους προγόνους μας. Τα πανέμορφα καστανά, πράσινα, γαλανά, μελί, γκρίζα κλπ μάτια που διαθέτουμε (ή θαυμάζουμε με ζήλια σε άλλους!) οφείλονται στα γονίδιά μας. Όταν όμως το χρώμα των ματιών μας είναι… κόκκινο, υπεύθυνα δεν είναι τα γονίδια, αλλά, συνήθως, τα αλλεργιογόνα.

Δείτε περισσότερα για τις πιο συνηθισμένες αλλεργίες των ματιών και πώς αντιμετωπίζονται στο άρθρο μας που ακολουθεί.

 

Γενικά

Οι οφθαλμικές αλλεργίες είναι αρκετά συχνές. Εμφανίζονται όταν τα μάτια αντιδρούν σε ουσίες που τα ερεθίζουν, οι οποίες αποκαλούνται αλλεργιογόνα. Για να καταπολεμήσουν τα αλλεργιογόνα, τα μάτια παράγουν την αζωτούχο οργανική ένωση ισταμίνη. Ως αποτέλεσμα, τα βλέφαρα και ο επιπεφυκότας γίνονται κόκκινα και πρήζονται, προκαλώντας παράλληλα φαγούρα. Οι οφθαλμικές αλλεργίες δεν μεταδίδονται από άτομο σε άτομο.

 

Τι προκαλεί τις οφθαλμικές αλλεργίες

Οι αλλεργίες των ματιών προκαλούνται από πράγματα που είναι συχνά πολύ δύσκολο να αποφύγουμε, καθώς βρίσκονται παντού γύρω μας. Οι πιο συχνές αιτίες:

  • Το τρίχωμα των κατοικιδίων
  • Σκόνη
  • Γύρη
  • Καπνός
  • Αρώματα
  • Καλλυντικά
  • Φάρμακα
  • Κάποια τρόφιμα.

 

Είδη αλλεργιών

Δείτε παρακάτω τους κύριους τύπους οφθαλμικών αλλεργιών.

 

Εποχιακή αλλεργική επιπεφυκίτιδα

Η εποχιακή αλλεργική επιπεφυκίτιδα είναι μακράν ο πιο κοινός τύπος οφθαλμικής αλλεργίας. Οι ασθενείς εμφανίζουν συμπτώματα την άνοιξη, το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο, ανάλογα με τον τύπο της γύρης των φυτών στον αέρα. Τα τυπικά συμπτώματα περιλαμβάνουν κνησμό, ερυθρότητα, καύση και διαυγείς, υδαρείς απορρίψεις.

 

Πολυετής αλλεργική επιπεφυκίτιδα

Η πολυετής αλλεργική επιπεφυκίτιδα, όπως υποδηλώνει το όνομά της, εμφανίζεται όλο το χρόνο. Τα συμπτώματα είναι ίδια με της εποχιακής, αλλά τείνουν να είναι πιο ήπια. Προκαλείται συνήθως από αντιδράσεις σε σκόνη, μούχλα, τρίχωμα κατοικίδιων ζώων ή άλλα οικιακά αλλεργιογόνα.

 

Εαρινή κερατοεπιπεφυκίτιδα

Η εαρινή κερατοεπιπεφυκίτιδα είναι μια πιο σοβαρή οφθαλμική αλλεργία που εμφανίζεται κυρίως σε παιδιά (πιο συχνά αγόρια) και εφήβους. Περίπου το 75 τοις εκατό των ασθενών έχουν επίσης έκζεμα ή άσθμα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κνησμό, παραγωγή παχύρρευστης βλέννας, αίσθηση ξένου σώματος στο μάτι και φωτοφοβία. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η εαρινή κερατοεπιπεφυκίτιδα μπορεί να βλάψει την όραση.

 

Ατοπική κερατοεπιπεφυκίτιδα

Αυτός ο τύπος αλλεργίας επηρεάζει κυρίως ηλικιωμένους ασθενείς, συχνότερα άνδρες με ιστορικό αλλεργικής δερματίτιδας. Τα συμπτώματα της ατοπικής κερατοεπιπεφυκίτιδας μπορεί να εμφανιστούν όλο το χρόνο και είναι παρόμοια με εκείνα της εαρινής κερατοεπιπεφυκίτιδας. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η ατοπική κερατοεπιπεφυκίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε ουλές στον κερατοειδή και την ευαίσθητη μεμβράνη του.

 

Αλλεργική επιπεφυκίτιδα εξ επαφής

Προκαλείται από ουσίες που έρχονται σε άμεση επαφή με τον οφθαλμό. Πρόκειται συνήθως για χημικές ουσίες, οφθαλμικά κολλύρια, υγρά συντήρησης των φακών επαφής ή εργαλεία μακιγιάζ (πχ μολύβι για τα φρύδια, μάσκαρα). Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ερυθρότητα, έντονο κνησμό, κάψιμο και δακρύρροια.

 

Γιγαντιαία θηλώδης επιπεφυκίτιδα

Έχει συνδεθεί με τη χρήση φακών επαφής. Πρόκειται για μία σοβαρή μορφή αλλεργικής επιπεφυκίτιδας εξ επαφής στην οποία σχηματίζονται μεμονωμένοι σάκοι υγρών ή βλατίδες στην άνω επένδυση του εσωτερικού βλεφάρου. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κνησμό, αίσθηση σχισίματος, βλεννώδεις εκκενώσεις, θολή όραση, κακή ανοχή στη χρήση φακών επαφής και αίσθηση ξένου σώματος στο μάτι.

 

Πώς αντιμετωπίζονται οι αλλεργίες των ματιών

Το κλειδί για τη θεραπεία των αλλεργιών των ματιών είναι η αποφυγή ή ο περιορισμός της επαφής με την ουσία που προκαλεί το πρόβλημα. Ωστόσο, καθώς πρέπει να γνωρίζετε τι πρέπει να αποφύγετε, πολλές φορές είναι απαραίτητη η επίσκεψη στον αλλεργιολόγο που θα εντοπίσει τα αλλεργιογόνα της περίπτωσής σας.

 

Αποφυγή των πιο συνηθισμένων αλλεργιογόνων

Δείτε πώς θα αποφύγετε κάποια από τα πιο συνηθισμένα αλλεργιογόνα.

 

Γύρη

Εάν είστε αλλεργικοί στη γύρη, αποφύγετε να βγαίνετε σε εξωτερικούς χώρους το πρωί και νωρίς το βράδυ. Επίσης, αποφύγετε να βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους όταν ο άνεμος φυσάει και στροβιλίζει τη γύρη. Κρατήστε τα παράθυρα του αυτοκινήτου κλειστά και χρησιμοποιείτε κλιματισμό. Στο σπίτι, διατηρήστε τις κλιματιστικές σας μονάδες καθαρές, ώστε να μην ανακυκλώνουν αλλεργιογόνα.

 

Σκόνη

Εάν η σκόνη στο σπίτι σάς προκαλεί αλλεργική επιπεφυκίτιδα, προσπαθήστε να μειώσετε την παρουσία της στο μέτρο του δυνατού. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην κρεβατοκάμαρά σας και πλένετε συχνά τα κλινοσκεπάσματα. Όταν καθαρίζετε δάπεδα, χρησιμοποιήστε μια υγρή σφουγγαρίστρα ή ένα πανί αντί για στεγνή σφουγγαρίστρα σκόνης ή σκούπα για να παγιδεύετε τα αλλεργιογόνα.

 

Κατοικίδια

Εάν τα κατοικίδια είναι η αιτία των αλλεργιών σας, προσπαθήστε να κρατάτε τα ζώα έξω από το σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μην αφήνετε ένα κατοικίδιο στην κρεβατοκάμαρά σας. Τα δάπεδά σας ας είναι από σκληρό ξύλο ή πλακάκια και όχι μοκέτες, που παγιδεύουν το τρίχωμα των κατοικίδιων. Να πλένετε πάντα τα χέρια σας αφού αγγίξετε το κατοικίδιο.

 

Αντιμετώπιση οφθαλμικών αλλεργιών

Δείτε στη συνέχεια κάποιους τρόπους αντιμετώπισης οφθαλμικών αλλεργιών.

 

Τεχνητά δάκρυα

Οι σταγόνες τεχνητών δακρύων βοηθούν στην προσωρινή ανακούφιση, ξεπλένοντας τα αλλεργιογόνα από τα μάτια. Ανακουφίζουν επίσης τα ξηρά, ερεθισμένα μάτια προσθέτοντας υγρασία. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα τεχνητά δάκρυα, που διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή, έως και έξι φορές την ημέρα.

 

Από του στόματος αντιισταμινικά

Τα από του στόματος αντιισταμινικά μπορεί να είναι χρήσιμα για την ανακούφιση από τον κνησμό. Ωστόσο, ενδέχεται να κάνουν τα μάτια ξηρά και ακόμη και να επιδεινώσουν τα συμπτώματα αλλεργίας των ματιών.

 

Οφθαλμικές σταγόνες με αντιισταμινικά

Οι οφθαλμικές σταγόνες με αντιισταμινικά βοηθούν στην πρόληψη των αλλεργιών στα μάτια. Τις χρησιμοποιείτε μία ή δύο φορές την ημέρα για να ανακουφίσετε τον κνησμό, την ερυθρότητα, το δακρύρροια και το κάψιμο. Το πόσο συχνά τις χρησιμοποιείτε, εξαρτάται από τις οφθαλμικές σταγόνες που θα επιλέξετε.

 

Κορτικοστεροειδή

Οι οφθαλμικές σταγόνες με κορτικοστεροειδή μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία χρόνιων και σοβαρών συμπτωμάτων οφθαλμικής αλλεργίας, όπως κνησμός, ερυθρότητα και πρήξιμο. Δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται χωρίς ιατρική επίβλεψη λόγω πιθανών σοβαρών παρενεργειών.

 

Ανοσοθεραπεία

Εάν τα συμπτώματα δεν ελέγχονται με αποφυγή αλλεργιογόνων, οφθαλμικές σταγόνες ή φάρμακα, η ανοσοθεραπεία μπορεί να είναι μια επιλογή. Με την ανοσοθεραπεία, λαμβάνετε μικροσκοπικές ποσότητες του αλλεργιογόνου. Η δόση αυξάνεται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου για να βοηθήσει τον οργανισμό σας να αποκτήσει ανοσία στα αλλεργιογόνα.

Ο γιατρός σας είναι ο μόνος που μπορεί να σας ενημερώσει υπεύθυνα για το ποιες θεραπείες είναι οι καλύτερες για εσάς.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!