Τον Ιούλιο του 2023, ο τριπλός καύσωνας “Κλέων” οδήγησε στην καταγραφή των υψηλότερων θερμοκρασιών τα τελευταία 160 χρόνια στην Αθήνα, αλλά και σε άλλα σημεία της Ελλάδας. Φέτος, ο Ιούνιος ξεκίνησε, αλλά και συνεχίστηκε με “σαραντάρια”. Οι καύσωνες στη χώρα μας, αλλά και σε όλη τη Νότια Ευρώπη, είναι πλέον συχνότεροι και κρατούν περισσότερο. 

Η λύση για πολλούς από εμάς; Η παραλία! Δεν είναι λίγες οι φορές που κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα, αναζητούμε καταφύγιο στη θάλασσα, ακόμα και “αξημέρωτα” στις 5 και στις 6 το πρωί. Όμως, παραλία δεν σημαίνει και αυτόματη προστασία από τον καύσωνα, που χτυπά ανελέητα, ειδικά τις μεσημεριανές ώρες, παντού. 

Για αυτό, δείτε στο άρθρο μας που ακολουθεί κάποιες συμβουλές επιβίωσης για τον καύσωνα στην παραλία και προσπαθήστε να τις ακολουθήσετε. 

 

Τα υγρά του καύσωνα

Στον καύσωνα, προτεραιότητα έχει πάντοτε το καθαρό, άοσμο και άγευστο νερό, δροσερό έως ελαφρά παγωμένο. Φυσικοί χυμοί και παγωμένο τσάι μπορούν να συμπληρώσουν την πρόσληψη υγρών, αλλά σε μεγάλη απόσταση από το νερό και με πολύ μέτρο (μην ξεχνάτε ότι οι χυμοί έχουν θερμίδες και το τσάι διουρητική καφεΐνη). 

Αποφύγετε τα αναψυκτικά που έχουν πολύ αμφίβολο αποτέλεσμα στη δίψα, και το αλκοόλ που θα σας αφυδατώσει. Μία κρύα σούπα λαχανικών όχι μόνο επιτρέπεται, αλλά θα σπάσει επίσης τη γευστική μονοτονία.

 

Άλλες χρήσεις του νερού

Η αφυδάτωση μπορεί να εμφανιστεί γρήγορα κατά τη διάρκεια του καύσωνα, οδηγώντας σε θερμοπληξία. Το πόσιμο νερό βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος και, στο μέτρο του δυνατού, μας αναζωογονεί. Ωστόσο, πέρα από την κατανάλωση, υπάρχουν και άλλες χρήσεις του νερού, που μπορούν να κάνουν έναν καύσωνα υποφερτό.  

Συγκεκριμένα, καθώς ο οργανισμός μας υποδέχεται τη θερμότητα κυρίως από το πρόσωπο, τα αυτιά, τα χέρια και τα πόδια, μία καλή συμβουλή είναι να κρατάτε δροσερά, όσο περισσότερο μπορείτε τα συγκεκριμένα σημεία. 

Για να το πετύχετε, γεμίστε μία φιάλη ψεκασμού με δροσερό ή κρύο νερό και ρυθμίστε την έξοδο του νερού σε λεπτές σταγόνες. Το νερό εξατμίζεται στο δέρμα σας, δίνοντάς σας την πολυπόθητη αίσθηση ψύξης. Επιπλέον, βρέξτε τα μαλλιά σας. Φυσικά, καθώς η αίσθηση αυτή είναι σχεδόν στιγμιαία, προετοιμαστείτε να επαναλάβετε ουκ ολίγες φορές. Εάν η χειροκίνητη διαδικασία σας κουράζει, ερευνήστε για μίνι ανεμιστηράκια με υδρονέφωση, που προσφέρουν επίσης εξαιρετικό αποτέλεσμα δροσιάς.

 

Τα φρούτα του καύσωνα

Κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα, οι αναγκαίοι για την υδατική ισορροπία ηλεκτρολύτες (μέταλλα με μικρό ηλεκτρικό φορτίο, όπως το κάλιο, το νάτριο, το μαγνήσιο, το ασβέστιο και άλλα), θα χρειαστούν συχνή αναπλήρωση, καθώς αποβάλλονται από το σώμα μέσω του ιδρώτα.

Φρούτα του καύσωνα, πλούσια σε ηλεκτρολύτες είναι το καρπούζι (με μέτρο) οι φράουλες, τα πορτοκάλια, οι μπανάνες, το αβοκάντο και άλλα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ροφήματα ηλεκτρολυτών, όπως τα αθλητικά ποτά, είναι ένας καλός τρόπος για να αντικατασταθούν γρήγορα οι χαμένοι ηλεκτρολύτες. 

 

Οι πετσέτες του καύσωνα

Εάν έχετε καταψύξει ένα μαντίλι ή μία πετσέτα προσώπου, τοποθετήστε τα διαδοχικά στον λαιμό, το μέτωπο, τα χέρια ή τα πόδια σας. Εναλλακτικά, μία μπαντάνα βρεγμένη με δροσερό νερό, μπορεί να σας προσφέρει μία σχετική ανακούφιση. 

Μία καινοτομία που αξίζει να δοκιμάσετε, όχι μόνο στην παραλία, αλλά και σε οποιαδήποτε έντονη δραστηριότητα υπό υψηλές θερμοκρασίες, είναι οι λεγόμενες πετσέτες δροσιάς. Κατασκευασμένες από ειδικό υπερδιαπνέον υλικό, που συγκρατεί το νερό, παραμένοντας όμως στεγνό στην επαφή, αποδίδουν ιδιαίτερα καλά στον καύσωνα, καθώς μειώνουν τη θερμοκρασία αρκετούς βαθμούς. Απλά βρέξτε τις και τοποθετήστε τις σε λαιμό, κεφάλι, χέρια, ή όπου αλλού χρειάζεται να δροσιστείτε.

 

Η τελική συμβουλή επιβίωσης: μείνετε σπίτι

Το ανθρώπινο σώμα, στον πυρήνα του δεν μπορεί να αντέξει θερμοκρασίες άνω των 42 βαθμών Κελσίου. Όταν έξω “βράζει ο τόπος” και οι θερμοκρασίες φθάνουν σε επίπεδα… Ντουμπάι (όπου τον Αύγουστο η θερμοκρασία ανεβαίνει κάθε μέρα στους 44 C), η καλύτερη λύση για να αντιμετωπίσετε τον καύσωνα στην παραλία είναι να μην πάτε στην παραλία. Ειδικά εάν ανήκετε σε ευπαθή ομάδα, βάζετε τον εαυτό σας σε εξαιρετικό ρίσκο, παίζοντας με τη φωτιά του καύσωνα. Μην το κάνετε.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!