Είναι σίγουρο ότι όλοι μας θέλουμε να παραδώσουμε τον πλανήτη στις επόμενες γενιές σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι τον παραλάβαμε. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν αρκούν μόνο οι μεγάλες μας πράξεις, όπως για παράδειγμα, οι δωρεές για έναν οικολογικό σκοπό, αλλά και οι μικρές μας: όπως το να αφήσουμε την παραλία που επισκεφθήκαμε, καθαρή και αμόλυντη, όπως τη βρήκαμε. 

Δείτε στο άρθρο μας που ακολουθεί κάποιες σημαντικές συμβουλές για αυτό τον όμορφο και ευγενικό σκοπό και ακολουθήστε τις. 

 

Όχι στα πλαστικά μίας χρήσης

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να κρατήσετε την παραλία πράσινη είναι να αποφύγετε τα πλαστικά μιας χρήσης, όπως καλαμάκια, μπουκάλια νερού και σακούλες. Όσο καλές και αν είναι οι προθέσεις, και όσο και αν ανακυκλώνετε τα πάντα, δεν είναι σίγουρο (ειδικά σε μία ημέρα με άνεμο) ότι τα πλαστικά σας δεν θα καταλήξουν να ρυπαίνουν σε κάποιο απομακρυσμένο σημείο της παραλίας. Επιπλέον, αποφύγετε τα σνακ που διατίθενται σε πλαστική συσκευασία μιας χρήσης. Αντ’ αυτών, επιλέξτε για σνακ φρούτα και ξηρούς καρπούς. 

 

Να έχετε πάντοτε σακούλα σκουπιδιών

Η σωστή διαχείριση των απορριμμάτων είναι απαραίτητη για βιώσιμες παραλίες. Υπολείμματα από τρόφιμα και γόπες από τσιγάρα αποτελούν ένα από τα πιο αντιαισθητικά αλλά και αντιοικολογικά θεάματα σε οποιαδήποτε παραλία. Φέρτε τη δική σας σακούλα σκουπιδιών, και χρησιμοποιήστε την για όλα σας τα απορρίμματα – και αν, σαν καλοί Σαμαρείτες, μαζέψετε και κάποια σκουπίδια των προηγούμενων, ακόμα καλύτερα! 

 

Οικολογικό αντηλιακό

Κάποια από τα παραδοσιακά αντηλιακά περιέχουν χημικές ουσίες, βλαβερές για τη θαλάσσια ζωή και τους κοραλλιογενείς υφάλους. Προτιμήστε αντηλιακά κατασκευασμένα από φυσικά και βιοδιασπώμενα συστατικά που δεν βλάπτουν το περιβάλλον. Επιπλέον, τα φιλικά προς το περιβάλλον αντηλιακά τείνουν να είναι πιο ενυδατικά και λιγότερα ερεθιστικά. Κερδίζει το περιβάλλον, κερδίζει και το δέρμα σας. 

 

Τα απολύτως απαραίτητα αρκούν

Πραγματικά, δεν χρειάζεστε μια ντουζίνα ταπεράκια, δύο κουτιά χαρτοπετσέτες, ένα σακβουαγιάζ γεμάτο παιχνίδια του παιδιού, και άπειρα gadgets.  Αποφύγετε να φέρνετε περιττά αντικείμενα μαζί σας στο ταξίδι σας στην παραλία. Αυτό θα βοηθήσει στη μείωση της ποσότητας των απορριμμάτων που παράγονται και επιπλέον θα μειώσει το άγχος να ξεπακετάρετε και να πακετάρετε ξανά φεύγοντας.

 

Ισοπεδώστε τα κάστρα από άμμο

Σε πολλές ελληνικές παραλίες, υπάρχουν χελώνες που γεννούν τα αυγά τους. Εάν είστε σε μία τέτοια παραλία, και χτίζετε κάστρα από άμμο ή παίζετε με την άμμο, φροντίστε φεύγοντας να γκρεμίσετε τα κάστρα και να γεμίσετε τις τυχόν τρύπες που ανοίξατε. Με αυτόν τον τρόπο, θα βοηθήσετε στην αποφυγή της παγίδευσης των χελωνών.

 

Μη συλλέγετε κοχύλια και άλλα

Κάθε παραλία είναι ένα ευαίσθητο οικοσύστημα, που μπορεί να διαταραχθεί από την παραμικρή παρέμβαση. Για αυτό τον λόγο, αποφύγετε να συλλέγετε κοχύλια, αστερίες, λουλούδια ή άμμο και επιπλέον αποφύγετε την ενόχληση της θαλάσσιας ζωής. Το να παίρνετε στο σπίτι σουβενίρ από την παραλία είναι αντιοικολογικό. Επιπλέον, εκπαιδεύστε τα παιδιά, που συνήθως είναι οι πρώτοι ένοχοι στη συλλογή τέτοιων σουβενίρ.  

 

Ποτέ φωτιά στην παραλία

Μια φωτιά με μία κιθάρα και μία παρέα μπορεί να ακούγεται όμορφη και ρομαντική, αλλά είναι επίσης πολύ επικίνδυνη. Εάν δεν μπορέσετε να ελέγξετε τις φλόγες, πριν το καταλάβετε, θα μπορούσατε να προκαλέσετε εξάπλωση της φωτιάς με ανεπανόρθωτη βλάβη στη βιοποικιλότητα της παραλίας, αλλά και πιθανό κίνδυνο για τους ανθρώπους. 

 

Περπατήστε ή κάνετε ποδήλατο μέχρι την παραλία

Σίγουρα, δεν είναι όλες οι παραλίες σε ακτίνα βαδίσματος ή ποδηλάτου και δεν είναι όλες οι μέρες του καλοκαιριού καλές για αυτό τον σκοπό. Ωστόσο, όποτε μπορείτε, προσπαθήστε να κατεβείτε στην παραλία με οικολογικό τρόπο. Και εσείς θα ωφεληθείτε, κάνοντας μία ωραία βόλτα, και το περιβάλλον δεν θα δεχθεί ρύπους από το όχημά σας (θυμηθείτε ότι ακόμη και η ενέργεια του ηλεκτρικού αυτοκινήτου κάπου παράγεται).

 

Σαφάρι καθαριότητας με συγγενείς και φίλους 

Ίσως θυμάστε πριν κάποια χρόνια, την οικογένεια του διάσημου Γουίλ Σμιθ να καθαρίζει 3 παραλίες στους Αντίπαξους. Ό,τι κάνει ένας χολιγουντιανός ηθοποιός, μπορείτε να το κάνετε και εσείς. Συγκεντρώστε μία ομάδα συγγενών ή φίλων, οπλιστείτε με γάντια και σακούλες και ξεκινήστε.

 

Επίλογος

Με υπευθυνότητα και λίγη περισσότερη προσπάθεια, θα βοηθήσετε την παραλία, τη θάλασσα και τα τοπικά οικοσυστήματα. Επισκεφθείτε την παραλία με οικολογική συνείδηση και φύγετε από αυτήν, αφήνοντας πίσω σας μόνο τα αποτυπώματα των ποδιών σας στην άμμο!

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!