150 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά μας, ο ήλιος είναι απαραίτητος για την ευημερία όλων των ζωντανών οργανισμών στη γη, περιλαμβανομένου φυσικά του Homo sapiens. Το φως του παίζει καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση των κιρκάδιων ρυθμών, στην τόνωση της διάθεσης και στην παραγωγή βιταμίνης D, απαραίτητης για την υγεία των οστών και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. 

Ωστόσο, ενώ ο ήλιος είναι αναμφισβήτητα ευεργετικός, όλοι μας πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, όσον αφορά την έκθεσή μας σε αυτόν. Και κάποιοι πρέπει να είμαστε διπλά και τριπλά προσεκτικοί. Αναφερόμαστε σε άτομα που πάσχουν από δερματικές παθήσεις, όπως η ακμή, η λεύκη, ο λύκος και η ψωρίαση, που χρειάζονται ιδιαίτερα μέτρα προστασίας από τον ήλιο. Δείτε περισσότερα στο άρθρο μας που ακολουθεί.

 

Ακμή

Υπάρχει μία επικρατούσα, αλλά μόνο εν μέρει ορθή άποψη, ότι ο ήλιος κάνει καλό στο δέρμα με ακμή. Στην πραγματικότητα, αυτό που συμβαίνει είναι ότι η όψη του δέρματος φαίνεται να βελτιώνεται όταν εκτίθεται στον ήλιο, χάρη στην ξηραντική επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας στις φλεγμονώδεις βλάβες.

Όμως, η ξήρανση αυτή συνοδεύεται από πάχυνση του δέρματος. Αυτή η πάχυνση θα προκαλέσει τη φραγή των σμηγματογόνων αδένων (pilosebaceous follicles) και θα αποτρέψει την εκκένωση του σμήγματος. Το αποτέλεσμα είναι ο σχηματισμός μαύρων στιγμάτων και μικροκύστεων, που μπορεί να εξελιχθούν σε φλεγμονώδεις βλάβες. 

Επιπλέον, τα άτομα με ακμή ή με ουλές ακμής είναι ιδιαίτερα επιρρεπή στη μελάγχρωση του δέρματος (σκούρα σημεία χρώματος γκρι ως καφέ). Εν κατακλείδι, η ασυλλόγιστη έκθεση στον ήλιο, δημιουργεί πολλά περισσότερα προβλήματα στα άτομα με ακμή, από όσα λύνει. Συνιστάται η χρήση αντηλιακών, με ελαφριά υφή, ειδικά σχεδιασμένων για δέρματα με ακμή που δεν φράσσουν τους πόρους. Να έχουν την ένδειξη “μη φαγεσωρογόνα”. 

 

Λεύκη

Οι πάσχοντες από λεύκη είναι πιο ευαίσθητοι στο ηλιακό έγκαυμα καθώς οι λευκές κηλίδες και πλάκες στο σώμα τους δεν διαθέτουν τη φυσική προστασία από τις ακτίνες του ήλιου που παρέχει η μελανίνη στο υπόλοιπο δέρμα τους. Οι περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο είναι εκείνες όπου το δέρμα είναι πιο λεπτό, όπως τα βλέφαρα, η μύτη, ο λαιμός, το ντεκολτέ και οι ραχιαίες επιφάνειες των χεριών.

Για τα άτομα με λεύκη, η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο απαγορεύεται, καθώς τα ηλιακά εγκαύματα που ενδέχεται να προκύψουν μπορούν να επιδεινώσουν την πάθηση και, μακροπρόθεσμα, να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. Άτομα που έχουν κάνει θεραπεία αποχρωματισμού λεύκης (αποχρωματισμός του υγιούς δέρματος ώστε να υπάρχει ομοιομορφία) κινδυνεύουν ακόμη περισσότερο.

Οι πάσχοντες από λεύκη οφείλουν να ελαχιστοποιήσουν τον χρόνο έκθεσής τους στον ήλιο και να χρησιμοποιούν αντηλιακό ευρέως φάσματος (30+ SPF) σε όλο το εκτεθειμένο δέρμα. 

 

Λύκος

Σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού οργανισμού Lupus Foundation of America, το 40-70% των ανθρώπων που ζουν με λύκο, εμφανίζουν εξάρσεις από την έκθεση σε ακτίνες UV. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν επιδείνωση των εξανθημάτων του λύκου, ιδιαίτερα στη μύτη και τα μάγουλα, κόπωση ή αδυναμία, πόνο στις αρθρώσεις και μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα. Αυτό σημαίνει ότι η έκθεση στο ηλιακό φως για τους ασθενείς με λύκο μπορεί όχι μόνο να προκαλέσει δερματικά συμπτώματα, αλλά και συστημικά συμπτώματα, που επηρεάζουν ολόκληρο το σώμα. 

Οι οδηγίες προστασίας για τους πάσχοντες με λύκο είναι ιδιαίτερα αυστηρές και η αποφυγή του ήλιου έχει πρωτεύουσα σημασία. Παραμονή στη σκιά, πλατύγυρο καπέλο, κάλυψη όλου του δέρματος με δροσερά και ελαφριά ρούχα, χρήση, όπως και στους πάσχοντες από λεύκη, αντηλιακού ευρέως φάσματος με SPF άνω του 30, και διαρκείς επαλείψεις με παχύ στρώμα αντηλιακού στη θάλασσα είναι απαραίτητα. 

 

Ψωρίαση 

Το φως του ήλιου μπορεί να προσφέρει ανακούφιση για τα συμπτώματα της ψωρίασης, καθώς πολλοί ασθενείς αναφέρουν βελτίωση τους καλοκαιρινούς μήνες. Αυτό συμβαίνει γιατί οι ακτίνες UVB του ήλιου μειώνουν τον ρυθμό ανανέωσης του δέρματος (ο ταχύς ρυθμός ανανέωσης είναι η αιτία της ψωρίασης) και έχουν αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα. Όμως, υπάρχει ένα όριο έκθεσης στον ήλιο, πάνω από το οποίο, το όφελος μετατρέπεται σε βλάβη στις ψωριασικές πλάκες.

Για αυτό, είναι απαραίτητο η έκθεση στον ήλιο να γίνεται σταδιακά. Το Εθνικό Ίδρυμα Ψωρίασης των Ηνωμένων Πολιτειών συνιστά αντηλιακό με SPF 30 ή μεγαλύτερο, χωρίς άρωμα και κατασκευασμένο για ευαίσθητο δέρμα. Αντηλιακά με φυσικά φίλτρα, όπως διοξείδιο του τιτανίου ή οξείδιο του ψευδαργύρου είναι λιγότερο πιθανό να ερεθίσουν το δέρμα.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!