Παχυσαρκία. Ένα πρόβλημα που διογκώνεται παγκοσμίως και αφορά πλέον όλο και περισσότερους ανθρώπους σε ολόκληρο τον πλανήτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα άτομα με παχυσαρκία Τύπου ΙΙΙ (40 και πλέον κιλά πάνω από το κανονικό βάρος), αποτελούν στις Ηνωμένες Πολιτείες ήδη το 6% του πληθυσμού, ενώ κάποτε ήταν μια αμελητέα ποσότητα.

Δυστυχώς, ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα στο θέμα της παχυσαρκίας είναι η λανθασμένη εστίαση. Πολλές φορές θεωρείται ότι το πρόβλημα είναι αισθητικό και μόνο, με αποτέλεσμα ατελείωτες συζητήσεις περί της σιλουέτας των plus sized models. Όμως, το πρόβλημα δεν είναι η σιλουέτα των μοντέλων, αλλά το ότι η παχυσαρκία είναι μια πάθηση που μπορεί να αφαιρέσει πολλά χρόνια από τη ζωή.

Συμβαίνει όμως και το ακριβώς αντίθετο: Η σωστή και έγκαιρη αντιμετώπιση της παχυσαρκίας μπορεί να προσθέσει χρόνια στη ζωή. Δείτε περισσότερα στο άρθρο μας που ακολουθεί.

 

Πόσα χρόνια προστίθενται στη ζωή

 

Πόσα χρόνια μπορεί να προστεθούν στη ζωή μετά την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας; Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ανακοινώσει ότι κάθε παχύσαρκο άτομο χάνει 9 χρόνια ζωής. Μελέτη, δημοσιευμένη στο βρετανικό Lancet, ίσως την πιο έγκυρη ιατρική επιθεώρηση του κόσμου, μιλά για απώλεια 10 ετών. Και τέλος, το NIH, Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών, ομιλεί για 14 χαμένα χρόνια ζωής σε περιπτώσεις νοσογόνου παχυσαρκίας.

Οι αριθμοί μπορεί να διαφέρουν, αλλά το συμπέρασμα είναι ένα: όποιος αντιμετωπίζει επιτυχημένα την παχυσαρκία, προσθέτει πολλά χρόνια στη ζωή του.

 

Στοιχεία από τη μελέτη του Lancet

 

Η μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα από σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια ενήλικες σε τέσσερις ηπείρους, τα οποία εξετάστηκαν από μία μεγάλη ομάδα διεθνών ερευνητών. Οι ερευνητές απέκλεισαν νυν ή πρώην καπνιστές καθώς και όσους υπέφεραν από χρόνιες παθήσεις στην αρχή της μελέτης, φτάνοντας έτσι στα πιο αντικειμενικά συμπεράσματα.

 

Διαβαθμίσεις του προβλήματος

 

Η μελέτη εντόπισε 3 διαφορετικές κατηγορίες ατόμων, με ανάλογη μείωση στο προσδόκιμο ζωής. Συγκεκριμένα:

  • Υπέρβαροι. Διαπιστώθηκε μείωση του προσδόκιμου ζωής κατά ένα χρόνο.
  • Μετρίως παχύσαρκοι. Διαπιστώθηκε μείωση του προσδόκιμου ζωής κατά τρία χρόνια.
  • Νοσογόνα παχύσαρκοι. Διαπιστώθηκε μείωση του προσδόκιμου ζωής κατά δέκα χρόνια.

 

Απάντηση στο “παράδοξο της παχυσαρκίας”

 

Η έρευνα του Lancet αποτελεί και την απάντηση στο λεγόμενο “παράδοξο της παχυσαρκίας”, παλαιότερη θεωρία που ισχυριζόταν ότι οι υπέρβαροι με χρόνια καρδιοπάθεια κινδυνεύουν λιγότερο να πεθάνουν πρόωρα σε σχέση με τους ασθενείς με φυσιολογικό ή μικρότερο του κανονικού βάρος.

Η μελέτη τεκμηρίωσε με στοιχεία ότι ο κίνδυνος θανάτου ενός ατόμου πριν τα εβδομηκοστά του γενέθλια, αυξάνεται σταθερά και μάλιστα απότομα, μαζί με την αύξηση του λίπους.

 

Ο κίνδυνος μεγαλύτερος για τους άνδρες

 

Οι ερευνητές πίσω από τη μελέτη διαπίστωσαν διαφορά κινδύνου και προσδόκιμου ζωής μεταξύ των δύο φύλων. Συγκεκριμένα, προειδοποιούν ότι η παχυσαρκία είναι πολύ πιο επικίνδυνη για τους άνδρες από ό,τι για τις γυναίκες. Οι παχύσαρκοι άνδρες έχουν υψηλότερα επίπεδα λίπους και μεγαλύτερο κίνδυνο διαβήτη από τις γυναίκες με παρόμοιο Δείκτη Μάζας Σώματος.

Μάλιστα, ο υπερβολικός κίνδυνος πρόωρου θανάτου είναι περίπου τρεις φορές μεγαλύτερος για έναν άνδρα που παχαίνει από ό,τι για μια γυναίκα.

 

Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (BMI) που χρησιμοποιείται στις έρευνες

 

Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΒΜΙ, Body Mass Index) που χρησιμοποιείται γενικά στις έρευνες για την παχυσαρκία, αλλά και από τον διαιτολόγο σας ή εσάς τον ίδιο, αποτελεί μία γενική ιατρική ένδειξη για τον υπολογισμό του βαθμού παχυσαρκίας ενός ατόμου.

 

Κατηγοριοποίηση ανάλογα με το BMI

 

18,5 – 24,9       Κανονικό βάρος

25,0 – 29,9       Υπέρβαρο

30,0 – 34,9       Παχυσαρκία κατηγορίας Ι

35,0 – 39,9       Παχυσαρκία κατηγορίας ΙΙ

40,0+               Παχυσαρκία κατηγορίας III (νοσογόνος παχυσαρκία)

Τέλος, εάν θέλετε να μάθετε τον δικό σας Δείκτη Μάζας Σώματος, μπορείτε απλά να διαιρέσετε το βάρος σας με το τετράγωνο του ύψους σας. Εάν “δεν το έχετε” με τους υπολογισμούς, υπάρχουν δεκάδες εφαρμογές online για τον τρόπο υπολογισμού του Δείκτη Μάζας Σώματος που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!