Στις μέρες μας, η αϋπνία, η πιο συνηθισμένη διαταραχή ύπνου, επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, μειώνοντας όχι μόνο την ποσότητα αλλά και την ποιότητα της ανάπαυσης που είναι απαραίτητη για το ευ ζην. Οι αιτίες της αϋπνίας πολλές και διάφορες, με το άγχος, να είναι συχνά ο κύριος υπεύθυνος.

Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις, είναι δυνατόν να παρουσιαστεί αϋπνία, ακόμη και όταν ακολουθείται καλή υγιεινή ύπνου. Μιλάμε για περιπτώσεις χρόνιων ασθενειών ή άλλων παθήσεων που έχουν ως αποτέλεσμα προβλήματα αϋπνίας. Ας δούμε τις πιο σημαντικές από αυτές στο άρθρο μας που ακολουθεί.

 

Νόσος Αλτσχάιμερ

Μόλις νυχτώσει, οι άνθρωποι με Αλτσχάιμερ, ενδέχεται να γίνουν πιο ανήσυχοι και μπερδεμένοι, ενώ είναι πιο επιρρεπείς και στη νυχτερινή περιπλάνηση. Αυτό οδηγεί σε συμπτώματα αϋπνίας για σχεδόν τους μισούς ασθενείς με ήπιες έως μέτριες περιπτώσεις Αλτσχάιμερ.

 

Αρθρίτιδα

Είτε πρόκειται για ρευματοειδή αρθρίτιδα είτε για οστεοαρθρίτιδα, ο πόνος στις αρθρώσεις μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες περιόδους κακού ύπνου τη νύχτα.

 

Άσθμα

Μπορεί να επιτεθεί ακόμη και κατά τη διάρκεια του ύπνου, προκαλώντας σημαντικές δυσκολίες στην αναπνοή.

 

Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)

Όπως και με το άσθμα, η ΧΑΠ μπορεί να δυσκολέψει πολύ τους ασθενείς να αναπνεύσουν και να διατηρήσουν επαρκή επίπεδα οξυγόνου στο αίμα. Ο αγώνας για ανάσα οδηγεί σε μία άγρυπνη νύχτα.

 

Καρκίνος

Τα σωματικά συμπτώματα και ο πόνος του μπορεί να διαταράξουν τον ύπνο, προκαλώντας έντονη αϋπνία.

 

Διαβήτης

Εγκλωβισμένοι μεταξύ ανισορροπιών του σακχάρου στο αίμα, συχνουρίας και  περιφερικής νευροπάθειας, οι ασθενείς με διαβήτη παρουσιάζουν επεισόδια αϋπνίας, όταν η κατάστασή τους είναι ανεξέλεγκτη

 

Επιληψία

Οι επιληπτικές κρίσεις μπορούν να συμβούν και τη νύχτα, διακόπτοντας την αρχιτεκτονική του ύπνου, πλημμυρίζοντας την κυκλοφορία του αίματος με ορμόνες του στρες και οδηγώντας σε περιόδους εγρήγορσης.

 

Ινομυαλγία

Η ινομυαλγία είναι ένα μυοσκελετικό σύνδρομο πόνου που χαρακτηρίζεται από διάχυτο πόνο σε διάφορα σημεία του σώματος. Τα τρία τέταρτα των ατόμων με αυτή τη διαταραχή υποφέρουν από διαταραχές ύπνου και παραπονούνται για κακό και μη αναζωογονητικό ύπνο.

 

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Η ενόχληση της επαναλαμβανόμενης παλινδρόμησης ή της καούρας μπορεί να οδηγήσει σε αϋπνία. Επιπλέον αυξάνεται ο κίνδυνος για ροχαλητό και υπνική άπνοια.

 

Καρδιακή ανεπάρκεια

Όταν ξαπλώνουν, τα άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια δυσκολεύονται να αναπνεύσουν ελεύθερα, λόγω της συλλογής υγρού στους πνεύμονές τους. Αποτέλεσμα: δεν κοιμούνται καλά.

 

Νεφρική νόσος

Όταν τα νεφρά δεν μπορούν να φιλτράρουν σωστά τα απόβλητα, χημικές ανισορροπίες στην κυκλοφορία του αίματος ενδέχεται να οδηγήσουν σε αφύπνιση και αϋπνία.

 

Σκλήρυνση κατά πλάκας

Αυτή η αυτοάνοση κατάσταση εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Όσον αφορά την αϋπνία, η βλάβη προκύπτει όταν διαταράσσεται η ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλο, που ρυθμίζει τον κύκλο ύπνου-εγρήγορσης.

 

Νόσος του Πάρκινσον

Τα συμπτώματα αυτής της νευρολογικής νόσου όπως τρόμος, ακαμψία, αργή κινητική δραστηριότητα, καθώς και προβλήματα ισορροπίας και συντονισμού μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρές διαταραχές του ύπνου.

 

Εγκεφαλικό επεισόδιο

Στον απόηχο ενός εγκεφαλικού επεισοδίου, βλάβη στις περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν την επιθυμία του ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε περιόδους αϋπνίας.

 

Νόσος του θυρεοειδούς

Είτε ο αδένας είναι υπερδραστήριος είτε είναι υποτονικός, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι συμπτώματα αϋπνίας.

 

Μη διαγνωσμένες ή μη θεραπευμένες διαταραχές ύπνου

Περιλαμβάνουν την αποφρακτική άπνοια, τη ναρκοληψία, τις διαταραχές ύπνου του κιρκάδιου ρυθμού, και το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών.

 

Στηθάγχη

Κρίσεις πόνου στο στήθος τη νύχτα μπορεί να οδηγήσουν σε κατακερματισμό του ύπνου.

 

Διάσειση, τραύμα στο κεφάλι, εγκεφαλική βλάβη

Οποιοδήποτε είδος τραυματισμού στο κεφάλι μπορεί να προκαλέσει βλάβη στις περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για τη ρύθμιση της διαδικασίας ύπνου.

 

Αλλεργίες μύτης/παραρρίνιων κόλπων

Οι βραδινές μάχες με τη συμφόρηση, την καταρροή και τον γρατζουνισμένο λαιμό συχνά διακόπτουν έναν καλό ύπνο.

 

Διόγκωση προστάτη και νυκτουρία

Η συχνή χρήση της τουαλέτας κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες περιόδους εγρήγορσης.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!