Όλοι μας είμαστε εξοικειωμένοι με την παράδοξη ιδέα του μετρήματος προβάτων, ως τρόπο για να έρθει ο ύπνος. Πόσα και πόσα κόμικ και γελοιογραφίες δεν έχουμε δει με μια ατελείωτη σειρά από πανομοιότυπα λευκά προβατάκια που πηδάνε πάνω από τον φράχτη! Μάλιστα, αυτή η ιδέα έχει ιστορία 800 ετών και πλέον, καθώς αναφέρθηκε για πρώτη φορά στην ισπανική συλλογή μύθων και παραμυθιών “Disciplina clericalis” του 12ου αιώνα.

Όμως, σας έχουμε νέα: σύμφωνα με μελέτες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, το μέτρημα προβάτων δεν είναι η καλύτερη λύση για την αϋπνία και λειτουργεί μάλλον με τον αντίθετο τρόπο: παρατείνοντας τον χρόνο που χρειάζεται κάποιος για να κοιμηθεί. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι άλλοι παράδοξοι τρόποι για να κοιμηθείτε, που ίσως σας ενδιαφέρουν. Δείτε ποιοι είναι στο άρθρο μας που ακολουθεί.

 

Σηκωθείτε από το κρεβάτι

Το να γίνετε “ένα με το κρεβάτι” για ατελείωτες ώρες δεν θα λύσει το πρόβλημα της αϋπνίας. Για να δώσουμε ένα αντίστοιχο παράδειγμα, θα καθόσασταν ποτέ στο τραπέζι της κουζίνας, περιμένοντας να πεινάσετε; Μάλλον όχι! Το πιθανότερο είναι να πηγαίνατε στο τραπέζι μόλις ανοίξει η όρεξή σας. Συσχετίστε το κρεβάτι σας λοιπόν με τον ύπνο, με ακριβώς τον ίδιο τρόπο.

Ποια θα είναι όμως η διαδρομή σας αφού σηκωθείτε από το κρεβάτι; Πηγαίνετε σε κάποιο άλλο δωμάτιο, με τα φώτα σβηστά ή χαμηλά, και ασχοληθείτε με κάτι χαλαρωτικό. Αποφύγετε να καπνίσετε, να πιείτε ή να κάνετε κάτι έντονο όπως η σωματική άσκηση. Επιστρέψτε στο κρεβάτι μόνο όταν παρατηρήσετε ότι τα συμπτώματα της υπνηλίας επανέρχονται.

 

Προσπαθήστε να μην κοιμηθείτε

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό όταν σας ζητούν να ΜΗΝ σκεφτείτε μία πολική αρκούδα; Μάλλον μια πολική αρκούδα. Παρομοίως, η συνεχής σας ενασχόληση με την προσπάθεια να κοιμηθείτε, συνδυασμένη πολλές φορές με τη φράση “τώρα θα κοιμηθώ”, μπορεί να σας κρατήσει σε εγρήγορση.

Απόψε λοιπόν, δώστε οδηγίες στον εαυτό σας να “μείνετε ξύπνιοι”. Όταν τα βλέφαρά σας μοιάζουν να θέλουν να κλείσουν, απλά πείτε στον εαυτό σας “θα μείνω ξύπνια λίγα λεπτά ακόμα”. Παρατήστε κάθε προσπάθεια για να κοιμηθείτε και αδιαφορήστε για το γεγονός ότι η ώρα έχει περάσει. Απομακρύνοντας την εστίαση από την προσπάθεια να κοιμηθείτε, θα διαπιστώσετε ότι ο ύπνος σας ξεδιπλώνεται φυσικά.

 

Βγείτε στον ήλιο

Οι ευεργετικές επιπτώσεις του ήλιου είναι πολλές και σημαντικές και τις έχουμε αναφέρει σε αρκετά μας άρθρα. Πηγή βιταμίνης D (γνωστή άλλωστε και ως η “βιταμίνη του ήλιου”), φυσικό βελτιωτικό της διάθεσης, λιγότερα σφραγίσματα στα δόντια, και αρκετά ακόμα. Όμως, ο ήλιος μπορεί να βοηθήσει και εναντίον της αϋπνίας.

Μελέτη του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν διαπίστωσε ότι τα άτομα που ήταν εκτεθειμένα για περισσότερη ώρα στον ήλιο, κοιμόντουσαν καλύτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Πράγματι, η λήψη του ηλιακού φωτός κατά τη διάρκεια της ημέρας βοηθά στη ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού και στον πολυπόθητο ύπνο.

 

Μην πηγαίνετε για ύπνο όταν είστε κουρασμένοι

Η υπνηλία δεν είναι το ίδιο πράγμα με την κούραση. Η κούραση περιγράφει μια κατάσταση χαμηλής σωματικής ή πνευματικής ενέργειας, για παράδειγμα, μετά από μία δύσκολη ημέρα εργασίας (σωματική κούραση) ή έναν τσακωμό με τον σύντροφό σας (ψυχική κούραση). Το τελευταίο πράγμα που θα καταφέρετε, όταν είστε απλά κουρασμένοι είναι να κοιμηθείτε. Συνηθίστε να πηγαίνετε για ύπνο μόνο όταν νιώθετε υπνηλία, και όχι κούραση.

 

Η μέθοδος 478

Δημιουργημένη από τον Andrew Thomas Weil, διεθνούς φήμη ιατρό, με σπουδές στο Harvard, και εκτενή βιβλιογραφία, η μέθοδος 478 έχει τρία βήματα:

  • Αρχικά, εισπνεύστε βαθιά από τη μύτη σας για τέσσερα δευτερόλεπτα.
  • Στη συνέχεια, κρατήστε την αναπνοή σας για επτά δευτερόλεπτα.
  • Τέλος, εκπνεύστε από το στόμα σας για οκτώ δευτερόλεπτα.

Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία τέσσερις φορές.

Αυτή η άσκηση επιτρέπει στους πνεύμονές σας να γεμίσουν πλήρως με αέρα, επιτρέποντας την κυκλοφορία περισσότερου οξυγόνου σε όλο το σώμα, γεγονός που προάγει μια κατάσταση χαλάρωσης. Είναι μια μικρή, γρήγορη και εύκολη άσκηση, που θα μπορούσε να βελτιώσει την ευεξία και τον ύπνο σας.

 

Βρείτε κίνητρο στη ζωή

Παράδοξο; Μπορεί η αίσθηση σκοπού να συνδέεται με τον ύπνο; Και όμως, σε αυτό ακριβώς το εύρημα έφτασε μελέτη από την Ιατρική Σχολή Feinberg και το Πανεπιστημιακό Northwestern στο Σικάγο. Συγκεκριμένα, η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ανέφεραν ότι αισθάνονται “αίσθηση σκοπού” στην καθημερινή τους ζωή, είχαν ύπνο υψηλότερης ποιότητας και ξυπνούσαν λιγότερο συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Είναι όμορφο να έχεις έναν υψηλό σκοπό στη ζωή. Και είναι εξίσου όμορφο όταν αυτός ο σκοπός σε βοηθά να κοιμάσαι καλύτερα!

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!