Όλοι μας, άλλοι λιγότερο, και άλλοι περισσότερο, έχουμε βιώσει σε κάποια στιγμή της ζωής μας, επεισόδια αϋπνίας. Συνήθως, αυτό που θυμόμαστε από την επόμενη ημέρα, μετά από μία κρίση αϋπνίας, είναι ότι τα πάντα μοιάζουν με “τοπίο στην ομίχλη”. Επιπλέον, νιώθουμε ότι δεν είμαστε ο εαυτός μας, τόσο σε νοητικό όσο και σε σωματικό επίπεδο.

Δεν είναι τυχαίο. Η επιστήμη έχει συνδέσει τον κακό ύπνο και την αϋπνία με μια σειρά από σοβαρά προβλήματα υγείας. Εάν λοιπόν δεν κοιμάστε τις συνιστώμενες 7 με 9 ώρες κάθε βράδυ, είναι πιθανό να αντιμετωπίσετε κάποιες σοβαρές παρενέργειες. Συγκεντρώσαμε 10 από αυτές στο άρθρο μας που ακολουθεί.

 

#01. Ατυχήματα

Ξέρατε ότι η στέρηση ύπνου οδήγησε σε κάποιες από τις μεγαλύτερες καταστροφές στην ιστορία, όπως η πυρηνική κατάρρευση του 1986 στο Τσερνόμπιλ της Ουκρανίας; Η αϋπνία και τα ατυχήματα πάνε χέρι-χέρι και αυτό φαίνεται ειδικά στον δρόμο και τη δουλειά.

Υπολογίζεται ότι η υπνηλία στο τιμόνι λόγω αϋπνίας μπορεί να επιβραδύνει τον χρόνο αντίδρασης όσο η οδήγηση υπό την επήρεια μέθης. Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι η απώλεια ύπνου και ο ύπνος κακής ποιότητας οδηγούν επίσης σε ατυχήματα και τραυματισμούς στην εργασία.

 

#02. Ανοσοποιητικό

Κατά τη διάρκεια του ύπνου, το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει αντισώματα και κυτοκίνες, προστατευτικές ουσίες που προστατεύουν από τις λοιμώξεις και καταπολεμούν ξένους εισβολείς, όπως βακτήρια και ιούς. Η στέρηση ύπνου εμποδίζει το ανοσοποιητικό σας να ανακτήσει τις δυνάμεις του. Εάν δεν κοιμάστε αρκετά, το σώμα σας μπορεί να μην είναι σε θέση να αποκρούσει τους εισβολείς. Επιπλέον, είναι πιθανό να σας πάρει περισσότερο χρόνο για να αναρρώσετε από κάποια ασθένεια.

 

#03. Εναλλαγές διάθεσης

Η στέρηση ύπνου επηρεάζει αρνητικά τις πνευματικές ικανότητες, αλλά και τη συναισθηματική κατάσταση. Η αϋπνία μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε πιο ανυπόμονοι ή επιρρεπείς σε εναλλαγές της διάθεσης, και επιπλέον να θέσει σε κίνδυνο τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, αλλά και τη δημιουργικότητα.

Εάν η στέρηση ύπνου συνεχιστεί αρκετά, θα μπορούσατε να αρχίσετε να έχετε παραισθήσεις – να βλέπετε ή να ακούτε πράγματα που δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα. Η έλλειψη ύπνου μπορεί επίσης να προκαλέσει μανία σε άτομα που έχουν διπολική διαταραχή.

 

#04. Δέρμα

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε νιώσει τη δυσάρεστη εμπειρία του ωχρού δέρματος και των πρησμένων ματιών μετά από μερικές νύχτες απουσίας ύπνου. Ωστόσο, τα πράγματα μπορούν να γίνουν και χειρότερα. Η χρόνια απώλεια ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε άτονο δέρμα, λεπτές ρυτίδες και μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια.

Όταν δεν κοιμάστε αρκετά, το σώμα σας απελευθερώνει περισσότερη κορτιζόλη, που θεωρείται η κατεξοχήν ορμόνη του στρες. Σε υπερβολικές ποσότητες, η κορτιζόλη μπορεί να διασπάσει το κολλαγόνο του δέρματος, την πρωτεΐνη που διατηρεί το δέρμα λείο και ελαστικό.

 

#05. Κατάθλιψη

Με την πάροδο του χρόνου, η έλλειψη ύπνου και οι διαταραχές ύπνου μπορούν να συμβάλλουν στα συμπτώματα της κατάθλιψης. Σε μελέτη επί του προβλήματος σε 10.000 ανθρώπους, τα άτομα με αϋπνία είχαν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κατάθλιψη. Στην πραγματικότητα, η αϋπνία είναι συχνά ένα από τα πρώτα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η αϋπνία και η κατάθλιψη τρέφονται η μία από την άλλη, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο. Η απώλεια ύπνου συχνά επιδεινώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης και η κατάθλιψη μπορεί να δυσκολέψει τον ύπνο.

 

#06. Μειωμένη λίμπιντο

Ένα από τα πρώτα θύματα της αϋπνίας είναι η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία. Οι ειδικοί στον ύπνο λένε ότι οι άνδρες και οι γυναίκες που στερούνται ύπνου αναφέρουν χαμηλότερη λίμπιντο και λιγότερο ενδιαφέρον για το σεξ. Η μειωμένη ενέργεια, η υπνηλία, αλλά και το αυξημένο συναίσθημα της έντασης μπορεί να ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό.

 

#07. Εγκεφαλικές λειτουργίες

Κατά τη διάρκεια του ύπνου, σχηματίζονται μονοπάτια μεταξύ των νευρικών κυττάρων (νευρώνες) στον εγκέφαλό σας που σας βοηθούν να θυμάστε νέες πληροφορίες που έχετε μάθει. Η στέρηση ύπνου εξαντλεί τον εγκέφαλο, που δυσκολεύεται να εκτελέσει τα καθήκοντά του. Αυτό μεταφράζεται σε προβλήματα μνήμης, δυσκολία συγκέντρωσης και αδυναμία εκμάθησης νέων πραγμάτων. Οι μαθητές που “ξενυχτούν για τις Πανελλήνιες” βλάπτουν τον εαυτό τους.

 

#08. Αύξηση βάρους

Η έλλειψη ύπνου φαίνεται να σχετίζεται με την αύξηση της πείνας και της όρεξης, και πιθανώς με την παχυσαρκία. Σύμφωνα με μελέτη, οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερες από έξι ώρες κάθε νύχτα, έχουν σχεδόν 30 τοις εκατό περισσότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι από εκείνους που κοιμούνται επτά έως εννέα ώρες.

Πρόσφατες έρευνες έχει επικεντρωθεί στη σχέση μεταξύ του ύπνου και των πεπτιδίων που ρυθμίζουν την όρεξη. Η γκρελίνη (γνωστή ως ορμόνη της πείνας) διεγείρει την πείνα ενώ η λεπτίνη σηματοδοτεί τον κορεσμό στον εγκέφαλο και καταστέλλει την όρεξη. Η αϋπνία σχετίζεται με αύξηση της γκρελίνης και

μείωση της λεπτίνης.

 

#09. Καρδιαγγειακά προβλήματα

Ο ύπνος επηρεάζει τις διαδικασίες που διατηρούν την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία σας υγιή, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επηρεάζουν τα επίπεδα σακχάρου, αρτηριακής πίεσης και φλεγμονής. Παίζει επίσης ζωτικό ρόλο στην ικανότητα του σώματός σας να θεραπεύει και να επισκευάζει τα αιμοφόρα αγγεία και την καρδιά.

Οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται αρκετά έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν καρδιαγγειακή νόσο. Μελέτες έχουν συνδέσει την αϋπνία με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.

 

#10. Αυξημένος κίνδυνος θανάτου από οποιαδήποτε αιτία

Το “χρέος ύπνου” που συσσωρεύεται από την αϋπνία, ειδικά στις χρόνιες περιπτώσεις, δυστυχώς κάποια στιγμή θα πληρωθεί. Βρετανική μελέτη που εξέτασε τις συνήθειες ύπνου περισσότερών από 10.000 ατόμων, έδειξε ότι όσοι είχαν μειώσει τον ύπνο τους από επτά σε πέντε ή λιγότερες ώρες τη νύχτα σχεδόν διπλασίασαν τον κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!