“Κρυολόγησες! Να σου φτιάξω μία σουπίτσα”;

Δεν θεραπεύει, αλλά ανακουφίζει.

“Κοιμήσου, θα νιώσεις καλύτερα το πρωί”.

Καθόλου κακή ιδέα, ο ύπνος βοηθά το ανοσοποιητικό.

“Να σου δώσω ένα αντιβιοτικό που έχω στο ντουλάπι;”

Όχι.

Η στάση των ανθρώπων και, δυστυχώς, ιδιαίτερα των Ελλήνων, απέναντι στα αντιβιοτικά, είναι πολλές φορές εντελώς λανθασμένη. Αναγάγουμε τα αντιβιοτικά σε μία μαγική πανάκεια και τους αποδίδουμε ιδιότητες που ποτέ δεν είχαν. Τα ζητάμε δε, και για το κρυολόγημα, όπου είναι από περιττά έως και επικίνδυνα. Δείτε περισσότερα στο άρθρο μας που ακολουθεί.

 

Σε μία πρόταση

Εάν δεν έχετε τον χρόνο (ή την όρεξη!) να διαβάσετε παρακάτω, μία πρόταση αρκεί.

Τα αντιβιοτικά καταπολεμούν τις λοιμώξεις που προκαλούνται αποκλειστικά από μικρόβια και δεν προσφέρουν το παραμικρό στις λοιμώξεις που προκαλούνται από ιούς, όπως το κοινό κρυολόγημα.

 

Γιατί όμως τα αντιβιοτικά είναι “έως και επικίνδυνα”;

Τα βακτήρια δεν έχουν νοημοσύνη. Έχουν όμως αντοχή, που την αναπτύσσουν συχνότατα έναντι των αντιβιοτικών. Παίρνοντας αντιβιοτικά για ένα κρυολόγημα, το οποίο έτσι κι αλλιώς θα περάσει μόνο του, ανεβάζετε τον κίνδυνο να μη “δουλέψει” η αντιβίωση σε μία (απευκταία φυσικά, αλλά πάντα πιθανή) μικροβιακή λοίμωξη που θα έχετε στο μέλλον.

 

Τι λένε οι αριθμοί;

Οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια. Σύμφωνα με το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών του αμερικανικού Υπουργείου Υγείας (το γνωστό πλέον και από τις ανακοινώσεις για τον κορωνοϊό CDC), υπολογίζεται ότι στην Αμερική, ετησίως περισσότεροι από 2.000.000 άνθρωποι μολύνονται από ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια με αποτέλεσμα 23.000 θανάτους.

Επιπλέον, οι θάνατοι παγκοσμίως μέχρι το 2050 από παρόμοιες λοιμώξεις υπολογίζονται στους περίπου 10.000.000. Τέλος, τα αντιβιοτικά δεν είναι αθώα “γιατροσόφια”. Είναι φάρμακα με πολλές φορές, σοβαρές παρενέργειες. Έχει υπολογιστεί ότι ένα 20% των επισκέψεων στα επείγοντα οφείλεται σε παρενέργειες αντιβιοτικών.

 

Και αν δεν είναι ένα απλό κρυολόγημα;

Όπως είπαμε, τα αντιβιοτικά δεν είναι απαραίτητα – εκτός εάν υπάρχουν υποψίες επιπλοκών, όπως για παράδειγμα στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα. Σε αυτή την περίπτωση, ο ιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει αντιβιοτικά εάν ο ασθενής έχει θετικά αποτελέσματα για τη λοίμωξη (για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας δοκιμή στρεπτικής νόσου ή/και τεστ καλλιέργειας).

Όμως, ακόμη και στην περίπτωση απλών βακτηριακών λοιμώξεων, οι γιατροί εξηγούν στους ασθενείς ότι συνήθως βελτιώνονται μόνοι τους χωρίς αντιβιοτικά. Οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να βελτιωθούν με υποστηρικτική φροντίδα, χρησιμοποιώντας, για παράδειγμα, ασπιρίνη για τον πόνο και τον πυρετό.

Πρέπει να επισημανθεί ότι όταν στους ασθενείς συνταγογραφούνται αντιβιοτικά για βακτηριακές λοιμώξεις, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι παρενέργειες είναι μεγαλύτερες από τα οφέλη.

 

Εάν όχι αντιβιοτικά, τότε τι;

Το απλό κρυολόγημα ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο. Καθώς μπορεί να προκληθεί από περισσότερους από 250 διαφορετικούς ιούς, η παρασκευή εμβολίου για όλους είναι απλά αδύνατη. Επιπλέον, όπως καταλάβαμε με “οδυνηρό” τρόπο το 2020, οι επιστήμονες δίνουν πάντοτε προτεραιότητα στην παραγωγή εμβολίων για πιο σοβαρές ασθένειες από το κρυολόγημα.

Όμως, οι λύσεις ανακούφισης υπάρχουν. Τις ξέρει η μαμά σας και πριν από αυτήν η μαμά της. Προσπαθήστε να κρατήσετε το σώμα σας ενυδατωμένο πίνοντας πολλά υγρά. Η κοτόσουπα βοηθά και ο ατμός της ιδιαίτερα, θα βελτιώσει τη ρινική σας συμφόρηση. Παστίλιες για τον λαιμό, αποσυμφορητικά για τη μύτη και αποχρεμπτικά σε περίπτωση παραγωγικού βήχα μπορούν να βοηθήσουν.

 

Επισκεφθείτε τον φαρμακοποιό σας

Τέλος, μία επίσκεψη στον φαρμακοποιό σας, τον επιστήμονα υγείας που βρίσκεται πάντα δίπλα σας, θα σας ωφελήσει. Ο φαρμακοποιός σας θα σας κάνει τις ερωτήσεις που πρέπει και θα σας χορηγήσει την αγωγή που χρειάζεστε. Μεταξύ των σκευασμάτων που είναι πιθανό να σας συστήσει ο φαρμακοποιός σας, μπορεί να περιλαμβάνονται τα εξής:

  • Αποσυμφορητικά
  • Σκευάσματα για τον βήχα
  • Αντιισταμινικά
  • Αναλγητικά
  • Συμπληρώματα διατροφής.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!