Ίσως δεν έχει ποτέ υπάρξει ασθένεια στην ιστορία της ανθρωπότητας για την οποία να έχουν γραφτεί τόσα πολλά, όσα για τον κορωνοϊό. Οι πληροφορίες που έχουμε για τη νόσο αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση. Αυτό που ήταν παντελώς άγνωστο και μία τοπική λοίμωξη σε μία κινεζική επαρχία τον Ιανουάριο του 2020 είναι σήμερα η πιο μελετημένη στην ιστορία της ανθρωπότητας ιογενής νόσος.

Οι εξελίξεις τρέχουν και οι επιστήμονες δεν σταματούν να μαθαίνουν όλο και καλύτερα τον κορωνοϊό. Ωστόσο, συγκεντρώσαμε τα αποτελέσματα των πιο πρόσφατων ερευνών και σας παρουσιάζουμε στη συνέχεια του άρθρου μας τόσο το πρώτο σύμπτωμα του ιού στους ασυμπτωματικούς ασθενείς, όσο και τη συνηθισμένη σειρά των συμπτωμάτων της νόσου.

 

Απώλεια όσφρησης

Αναφορές τόσο από τη Βρετανική Εταιρεία Ωτορινολαρυγγολογίας, όσο και από άλλους φορείς σε διάφορες χώρες, επισημαίνουν ότι η απώλεια όσφρησης (γνωστή και ως ανοσμία) είναι το πρώτο σημάδι της νόσου που μπορεί να εμφανιστεί σε ασυμπτωματικούς ασθενείς.

Η ανοσμία που προκαλείται από τον Covid είναι μία “ειδική περίπτωση”. Ενώ η αδυναμία να μυρίσουμε κατά τη διάρκεια μία ίωσης είναι απολύτως συνηθισμένη λόγω της ρινικής συμφόρησης και της αδυναμίας των οσμών να φτάσουν στην οσφρητική μοίρα του ρινικού βλεννογόνου, σε περιπτώσεις κορωνοϊού μπορεί να υφίσταται ανοσμία χωρίς μπούκωμα και ρινική συμφόρηση.

 

Εάν διαπιστώστε ανοσμία

Σε περίπτωση που διαπιστώσετε οποιαδήποτε διαταραχή της όσφρησής σας που περιλαμβάνει μερική ή ολική απώλεια όσφρησης, αλλά και αγευσία ή δυσγευσία, κάνετε τα εξής:

 • Αυτοπεριοριστείτε για 7 ημέρες
 • Κάνετε τεστ Covid
 • Αποφύγετε τη χρήση ρινικών σπρέι, λόγω κινδύνου διασποράς ιού στον αεραγωγό.

 

Η σειρά των συμπτωμάτων

Παίζει ρόλο άραγε η σειρά με την οποία εμφανίζονται τα συμπτώματα του κορωνοϊού; Σε αρκετές περιπτώσεις, ναι, καθώς η σειρά εμφάνισης διαφέρει από άλλες ιογενείς νόσους, και ιδιαίτερα τη γρίπη.

Σύμφωνα λοιπόν με πρόσφατες μελέτες, αυτή είναι η συνηθέστερη σειρά εμφάνισης συμπτωμάτων Covid:

 1. Πυρετός
 2. Βήχας και μυϊκοί πόνοι
 3. Ναυτία ή έμετος
 4. Διάρροια

Η εποχική γρίπη είναι πιο συνηθισμένο να ξεκινήσει με βήχα πριν την εμφάνιση πυρετού. Ωστόσο πρέπει να τονιστεί ότι η παραπάνω σειρά δεν είναι απόλυτος κανόνας καθώς τα συμπτώματα του κορωνοϊού μπορεί να διαφέρουν ελαφρά στην σειρά εμφάνισης, ενώ τα συμπτώματα της γρίπης μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά και “μαζικά”.

Όμως, οι ερευνητές καταλήγουν ότι τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ιδιαίτερα χρήσιμα όταν πρέπει να αξιολογηθεί τεράστιος αριθμός ασθενών σε ένα πολυάσχολο περιβάλλον νοσοκομείου.

 

Εάν ο πυρετός είναι το πρώτο σύμπτωμα, δεν αρκεί απλά ο έλεγχος για αυτόν;

Καλή ερώτηση, αλλά η απάντηση είναι “όχι”. Ο έλεγχος της θερμοκρασίας μόνος του, (σε εταιρείες, αεροδρόμια κλπ) δεν είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να σταματήσει η εξάπλωση του ιού, καθώς τα μολυσμένα άτομα μπορεί να βρίσκονται σε περίοδο επώασης και να μην εκδηλώνουν εμφανή συμπτώματα νωρίς κατά τη διάρκεια της νόσου.

Από την άλλη μεριά, οι ειδικοί θεωρούν ότι ακόμη και τα τεστ οσμής και γεύσης για την ανεύρεση του ιού σε ασυμπτωματικούς ασθενείς δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τα επίσημα διαγνωστικά εργαλεία, όπως ο έλεγχος φαρυγγικού επιχρίσματος. Μπορούν να λειτουργήσουν μόνο συμπληρωματικά.

 

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα

Τέλος, αναφέρουμε τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα κορωνοϊού που απαντώνται σε άτομα που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο με Covid:

 • Πυρετός 99%
 • Κούραση 70%
 • Ξηρός βήχας 59%
 • Απώλεια όρεξης 40%
 • Μυϊκοί πόνοι 35%
 • Δύσπνοια 31%
 • Φλέγματα 27%

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!