Αντιβακτηριδιακά μαντιλάκια. Σημαντικό και δημοφιλές μέσο απολύμανσης. Τόσο σημαντικό που τις πρώτες ημέρες της πανδημίας, ήταν σε έλλειψη. Ευτυχώς, γρήγορα, η παραγωγή έφτασε τη ζήτηση, και τώρα πλέον, σχεδόν όλοι μας έχουμε μία ή περισσότερες συσκευασίες στην τσάντα και μία εφεδρική στο αυτοκίνητο.

Όμως, το ότι τα βάλαμε στη ζωή μας άρον άρον (αν και αρκετοί τα χρησιμοποιούσαμε και προ Covid) δεν σημαίνει ότι μάθαμε και τη σωστή τους χρήση αμέσως. Δείτε στο άρθρο μας που ακολουθεί τα πιο σημαντικά λάθη που μπορεί κάποιος να κάνει με τα αντιβακτηριδιακά μαντιλάκια. Κρατήστε σημειώσεις και αποφύγετέ τα.

 

Αποφύγετε τις μαλακές επιφάνειες

Τα μαντιλάκια δεν είναι κατασκευασμένα για υλικά όπως η μοκέτα ή το ύφασμα του καναπέ. Ένας βασικός λόγος είναι ότι αυτές οι επιφάνειες απορροφούν την υγρασία από τα μαντιλάκια και δεν μένουν αρκετά υγρές ώστε να δράσουν τα συστατικά. Τα μαντιλάκια λειτουργούν καλύτερα σε σκληρές, μη πορώδεις επιφάνειες, όπως το ανοξείδωτο ατσάλι και το πλαστικό (που είναι άλλωστε και πιο επίφοβες για Covid).

 

Μην αγνοείτε τις πληροφορίες στην ετικέτα

Μερικά μαντιλάκια ενδέχεται να μην λειτουργούν καλά σε ιούς. Η ετικέτα σας ενημερώνει για τους τύπους των μικροβίων, επί των οποίων το προϊόν έχει αποτελεσματικότητα. Tip: η επιφάνεια την οποία καθαρίζετε δεν θα πρέπει να στεγνώνει αμέσως μετά το πέρασμα με το μαντιλάκι, αλλά να παραμένει υγρή για κάποια δευτερόλεπτα.

 

Μην τα χρησιμοποιείτε για τα χέρια σας

Μερικά αντιβακτηριακά μαντιλάκια μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στα χέρια. Αλλά, κατά κανόνα, είναι καλύτερο να τα αποφεύγετε. Μπορεί να προκληθεί αλλεργική αντίδραση ή δερματίτιδα με οίδημα και φαγούρα. Οι χημικές ουσίες στα μαντιλάκια μπορεί να προκαλέσουν ακόμη περισσότερα προβλήματα στα παιδικά χεράκια.

 

Λέγονται αντιβακτηριδιακά και όχι καθαριστικά

Τα περισσότερα μαντιλάκια μπορούν τόσο να καθαρίσουν όσο και να απολυμάνουν. Αλλά η πολλή βρωμιά θα δυσκολέψει το βασικό τους “job description”. Εάν μία επιφάνεια είναι ιδιαίτερα βρόμικη, καθαρίστε την με ένα απλό καθαριστικό και μετά απολυμάνετε.

 

Όχι για τα παιδικά παιχνίδια

Τα παιδιά βάζουν πολλά πράγματα στο στόμα τους. Γι’ αυτό δεν πρέπει να καθαρίζετε τα παιχνίδια τους με απολυμαντικά ή αντιβακτηριακά μαντιλάκια.

 

Μην τα τσιγκουνεύεστε

Το μαντιλάκι χάνει υγρασία όσο περισσότερο το χρησιμοποιείτε. Εάν στεγνώσει πολύ, τότε απλά θα μετακινείτε μικρόβια από το ένα σημείο στο άλλο. Με το πρώτο σημάδι στεγνώματος, περάστε στο επόμενο μαντιλάκι, μην τα τσιγκουνεύεστε.

 

Ποτέ σε φρούτα και λαχανικά

Το μήλο έπεσε στο πάτωμα και ένα γρήγορο πέρασμα φαίνεται καλή ιδέα; Δεν είναι. Μην χρησιμοποιείτε ποτέ αντιβακτηριδιακά μαντιλάκια στα τρόφιμα.

 

Μην τα πετάτε στην τουαλέτα

Τα μαντηλάκια πρέπει να πετιούνται στα σκουπίδια – ποτέ στην τουαλέτα, όπου μπορούν να φράξουν τις αποχετεύσεις σας.

 

Με μέτρο στον καθαρισμό του κινητού

Ίσως, η πιο συχνή καθημερινή σας κίνηση – αλλά μην την κάνετε πολύ συχνά. Τα χημικά μπορεί να διαβρώσουν το υλικό της συσκευής σας και να προκαλέσουν βλάβη. Όταν χρησιμοποιείτε μαντιλάκια στο κινητό, προσέξτε ώστε η υγρασία να μην εισχωρήσει σε διάφορες υποδοχές, όπως πχ των ακουστικών.

 

Μην τα αφήνετε σε θερμά μέρη

Το καλοκαίρι όχι μέσα στο αυτοκίνητο και τον χειμώνα όχι δίπλα στο καλοριφέρ. Απλά θα στεγνώσουν και θα πάψουν να είναι αποτελεσματικά.

 

Μην τα χρησιμοποιείτε σε πιατάκια κατοικιδίων

Τα κατοικίδια μπορεί να γλύψουν τα χημικά από το πιατάκι. Ακόμη, εάν το κατοικίδιό σας μασήσει κατά λάθος μαντιλάκι και κατόπιν παρουσιάσει διάρροια ή έμετο, τηλεφωνήστε αμέσως στον κτηνίατρό σας.

 

Μην το παρακάνετε

Η υπερβολική απολύμανση δεν θα βοηθήσει. Κάποιοι ειδικοί μάλιστα ισχυρίζονται ότι μπορεί απλά να οδηγήσει στην εμφάνιση “superbugs”, ιδιαίτερα ανθεκτικών δηλαδή βακτηρίων. Το μέτρο είναι και εδώ απαραίτητο.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!