Ας το παραδεχτούμε. Έχουμε όλοι παρευρεθεί σε ένα τραπέζι έξω, όπου μετά το τέλος του γεύματος, όλοι οι συνδαιτυμόνες, θα έλεγε κάποιος σε μία μυστική συμφωνία, τοποθετούν την παλάμη του ενός χεριού μπροστά στο στόμα, ενώ με το άλλο χρησιμοποιούν την οδοντογλυφίδα για να καθαρίσουν μανιακά τα δόντια τους.

Όμως, είναι αλήθεια οι οδοντογλυφίδες τόσο χρήσιμες και απαραίτητες, ώστε να μην μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτές; Κάνουν άραγε ένα βραχυπρόθεσμα μικρό καλό ή ένα μακροπρόθεσμα μεγαλύτερο κακό; Δείτε όλες τις απαντήσεις στο άρθρο μας που ακολουθεί.

 

Η ιστορία της οδοντογλυφίδας

Ο τίτλος του άρθρου μας είναι αποκαλυπτικός. Ερευνητές ανακάλυψαν χρήση οδοντογλυφίδων σε οδοντοστοιχίες κατοίκων της αμερικανικής ηπείρου, πριν από 7.500 περίπου χρόνια. Στη συνέχεια, οι οδοντογλυφίδες πέρασαν από όλους τους πολιτισμούς και όλα τα έθνη. Κατασκευάστηκαν από μπαμπού, ξύλο, μέταλλο και τον 17ο αιώνα μάλιστα στολίστηκαν μέχρι και με πολύτιμους λίθους.

Η πρώτη μηχανή κατασκευής οδοντογλυφίδων κατασκευάστηκε το 1869 και οδήγησε στη μαζική παραγωγή οδοντογλυφίδων. Οι οδοντογλυφίδες στις μέρες πλέον κατασκευάζονται κατά τρισεκατομμύρια, με το πιο συνηθισμένο υλικό για την παραγωγή τους να είναι το ξύλο σημύδας.

 

Τα υπέρ της οδοντογλυφίδας

Οι οδοντογλυφίδες έχουν ένα προφανές όφελος: είναι πανταχού παρούσες και αποτελούν την εύκολη λύση για τον καθαρισμό των υπολειμμάτων τροφών – ιδιαίτερα σε ένα τραπέζι έξω. Όμως, κάπου εκεί σταματά και η απαρίθμηση των πλεονεκτημάτων τους.

 

Τα κατά της οδοντογλυφίδας

Οι ειδικοί και οι οδοντίατροι μας συνιστούν να είμαστε πολύ φειδωλοί στη χρήση των οδοντογλυφίδων και να τις χρησιμοποιούμε πραγματικά, ως τελευταία λύση. Ας δούμε κάποιους από τους λόγους.

 

Τραυματισμός των ούλων

Εάν χρησιμοποιείτε οδοντογλυφίδες συχνά, και χωρίς την απαιτούμενη προσοχή, είναι πολύ πιθανόν να προκαλέσετε βλάβη στα ούλα σας, με σκίσιμο και αιμορραγία.

 

Βλάβες στο σμάλτο των δοντιών

Το σμάλτο είναι το εξωτερικό στρώμα κάθε δοντιού. Αν και το υλικό του είναι σκληρό, δεν είναι πανίσχυρο! Το σμάλτο είναι ευάλωτο σε βλάβη που μπορεί να προκληθεί από τη συχνή και συνεχή χρήση οδοντογλυφίδας.

 

Βλάβες στις ρίζες των δοντιών

Σε άτομα που τα ούλα έχουν υποχωρήσει, αποκαλύπτοντας τις ρίζες των δοντιών, η χρήση οδοντογλυφίδας μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβλαβής – για να μην αναφέρουμε το γεγονός ότι αγγίζοντας τις εκτεθειμένες ρίζες των δοντιών με οτιδήποτε είναι μία οδυνηρή εμπειρία.

 

Επικίνδυνες για όψεις πορσελάνης ή σφραγίσματα

Η έντονη χρήση οδοντογλυφίδας μπορεί να προκαλέσει βλάβη και στα δύο, ακόμη και στην καταστροφή τους.

 

Θραύσματα οδοντογλυφίδας

Οι οδοντογλυφίδες μπορεί να σπάσουν και να αφήσουν θραύσματα στα ούλα, τη γλώσσα και το λαιμό σας. Αυτά τα θραύσματα δεν είναι μόνο επώδυνα και δύσκολα να αφαιρεθούν, αλλά θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε κάποια επικίνδυνη λοίμωξη.

 

Πηγές μόλυνσης

Οι οδοντογλυφίδες που βρίσκονται στη μέση ενός τραπεζιού εστιατορίου, ταβέρνας, κλπ, όταν δεν έχουν πλαστικό κάλυμμα, μπορεί να είναι μία “υπέροχη” πηγή μόλυνσης, καθώς όλα τα βρόμικα χέρια απλώνονται για να πάρουν μία. Ας μην είναι και τα δικά σας εκεί.

 

Κατάποση

Οι οδοντογλυφίδες, αν και μικρές στο μέγεθος, μπορούν να προκαλέσουν μεγάλα προβλήματα αν κάποιος τις καταπιεί. Ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα στο γαστρεντερικό, και καθώς είναι ξύλινες, δεν θα εμφανιστούν σε ακτινογραφίες. Επίσης, περιστατικά πνιγμού από οδοντογλυφίδα, αν και σπάνια, είναι υπαρκτά.

 

Η εναλλακτική της οδοντογλυφίδας

Η εναλλακτική της οδοντογλυφίδας είναι πολύ απλή και το ίδιο βολική και πρακτική. Λέγεται μεσοδόντιο βουρτσάκι ή οδοντικό νήμα. Και αν σκέφτεστε ότι “κοινωνικά” δεν είναι σωστό να χρησιμοποιείτε βουρτσάκι ή νήμα σε ένα τραπέζι (αν και δεν βλέπουμε τη διαφορά από την οδοντογλυφίδα) μπορείτε πάντα να αποχωρήστε για 1-2  λεπτά από το τραπέζι για να πλύνετε τα χέρια σας – και με την ευκαιρία να προστατεύσετε και τα δόντια σας.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!