Το στόμα μας. Είναι τόσο σημαντικό που οι εκφράσεις της καθομιλουμένης γύρω από αυτό είναι δεκάδες. Βγάζει φωτιές όταν είμαστε εξαίρετοι ρήτορες. Στάζει μέλι όταν επαινούμε κάποιον (ή και αντίθετα στάζει δηλητήριο). Του βάζουμε φερμουάρ όταν δεν θέλουμε να μιλήσουμε για κάτι ή κρεμόμαστε από το στόμα κάποιου όταν αυτός περιγράφει μια ιστορία.

Όμως, πέρα από τις μεταφορικές χρήσεις, πρώτα και πάνω από όλα, πρέπει να παίρνουμε το στόμα μας και τις ανάγκες του κυριολεκτικά. Οι κακές συνήθειες στοματικής υγιεινής είναι σίγουρο ότι θα έχουν κάποια στιγμή στο μέλλον άσχημα αποτελέσματα για τη στοματική μας υγεία, ανεξαρτήτως του πόσο γερά είναι (ή νομίζουμε ότι είναι) τα δόντια μας, σήμερα.

Δείτε στο άρθρο μας που ακολουθεί 10 συμβουλές για τη στοματική υγιεινή και ακολουθήστε τις πιστά.

 

#01. Μην κοιμάστε ποτέ χωρίς να έχετε βουρτσίσει τα δόντια σας

Η συμβουλή που όλοι γνωρίζουμε είναι να βουρτσίζουμε τα δόντια μας 2 φορές την ημέρα – και είναι φυσικά σωστή. Ωστόσο, πολλοί από εμάς παραμελούν όχι μόνο το διπλό βούρτσισμα, αλλά και το μονό. Μην προσκαλείτε τα βακτήρια να κάνουν πάρτι!

Βουρτσίστε καλά τα δόντια σας πριν πάτε για ύπνο, για δύο περίπου λεπτά, με οδοντόβουρτσα σε γωνία 45 μοιρών, καθαρίζοντας όλες τις επιφάνειες της οδοντοστοιχίας εξωτερικά και εσωτερικά.

 

#02. Βάλτε το οδοντικό νήμα στη ζωή σας

Είναι μικρό, βολικό και χωράει σε κάθε τσέπη και σε κάθε τσάντα. Και το σημαντικότερο από όλα: δίνει την έξτρα προστασία στα δόντια σας, εκεί που δεν μπορεί να φτάσει η οδοντόβουρτσα. Χρησιμοποιείτε μία φορά την ημέρα ή και συχνότερα, αλλάζοντας το τμήμα του νήματος κάθε φορά που περνάτε σε νέο τμήμα της οδοντοστοιχίας και κινώντας το νήμα με απαλές κινήσεις.

 

#03. Χρησιμοποιήστε στοματικό διάλυμα

Το στοματικό διάλυμα ολοκληρώνει το “Big 3” της στοματικής υγιεινής: Βούρτσισμα – Νήμα – Διάλυμα. Το στοματικό διάλυμα είναι αντισηπτικό υγρό με σύνθεση που περιέχει αποδεδειγμένα συστατικά που λειτουργούν κατά των βακτηριδίων, όπως το φθοριούχο νάτριο και η χλωρεξιδίνη. Πλύνετε για 30 περίπου δευτερόλεπτα.

 

#04. Μην αμελείτε το ραντεβού με τον οδοντίατρο

Υπάρχουν πολλοί από εμάς που πάσχουν από “οδοντιατροφοβία”.  Πρόκειται για μία ιδιαίτερα διαδεδομένη φοβία, που καταλαμβάνει μάλιστα την πέμπτη θέση μεταξύ των πιο κοινών φοβιών. Ωστόσο, το ετήσιο (τουλάχιστον) ραντεβού με τον οδοντίατρο είναι σημαντικό και η τήρησή του πρέπει να υπερνικά κάθε φοβία. Μην το αμελείτε, ακόμη και αν τα δόντια σας είναι, και δείχνουν υγιή. Πολλές φορές, ο οδοντίατρος θα προλάβει κάτι.

 

#05. Βάλτε περισσότερα τραγανά φρούτα και λαχανικά στη διατροφή σας

Οι μαλακές τροφές είναι βολικές (και συχνά ιδιαίτερα νόστιμες) αλλά δεν προάγουν ιδιαίτερα την υγεία των δοντιών σας. Η κατανάλωση φρέσκων, τραγανών φρούτων και λαχανικών όχι μόνο περιέχει πιο υγιεινές ίνες, αλλά είναι επίσης η καλύτερη επιλογή για τα δόντια σας.

 

#06. Μην αμελείτε τη γλώσσα σας

Η πλήρης στοματική υγιεινή περιλαμβάνει και τη γλώσσα σας. Ας μη ξεχνάμε ότι η πλάκα μπορεί να συσσωρευτεί και στη γλώσσα, οδηγώντας σε προβλήματα στοματικής υγείας αλλά και κακοσμίας. Κάθε φορά που βουρτσίζετε τα δόντια σας, βουρτσίστε και απαλά τη γλώσσα σας.

 

#07. Περιορίστε τη ζάχαρη

Στο στόμα μας ζουν δισεκατομμύρια βακτήρια, με τα οποία μοιραζόμαστε ένα “κοινό πάθος”: την αγάπη για τη ζάχαρη. Η κατανάλωση γλυκόζης, φρουκτόζης, σουκρόζης κλπ οδηγεί σε υπερπολλαπλασιασμό των βακτηρίων και παραγωγή οξέως που σιγά σιγά κατατρώει τα δόντια.

 

#08. Περιορίστε τα αναψυκτικά με ανθρακικό

Τα αναψυκτικά είναι απολαυστικά και σίγουρα, η περιστασιακή τους χρήση δεν βλάπτει. Ωστόσο, η συνεχής χρήση θα δώσει σε δύο συστατικά τους, το φωσφορικό οξύ και το κιτρικό οξύ το “δικαίωμα” να επιτεθούν στο σμάλτο (το ορατό μέρος) των δοντιών σας κάνοντάς το πιο ευαίσθητο.

 

#09. Πίνετε περισσότερο νερό

Το νερό συνεχίζει να είναι το καλύτερο ποτό για τη συνολική υγεία σας, συμπεριλαμβανομένης και της στοματικής. Συνιστάται η πόση νερού, και μετά το γεύμα, καθώς μπορεί να βοηθήσει ενάντια σε όξινες ή κολλώδεις τροφές, όταν η οδοντόβουρτσά σας δεν είναι εύκαιρη.

 

#10. Επιλέξτε οδοντόκρεμα με φθόριο

Είναι σημαντικό, τόσο η δική σας οδοντόκρεμα, όσο και αυτή των παιδιών να περιέχει φθόριο. Μελέτες έχουν δείξει ότι η χρήση φθοριούχας οδοντόκρεμας συστηματικά μπορεί να μειώσει την τερηδόνα λόγω της τοπικής δράσης του φθορίου σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20%.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!