Ο άγνωστος και εξωτικός πριν 12 μήνες κορωνοϊός έχει γίνει μέσα σε ένα μόλις χρόνο, ο πιο μελετημένος ίσως ιός όλων των εποχών. Η συνδυασμένη προσπάθεια των πιο λαμπρών μυαλών της ανθρωπότητας έδειξε ότι όταν υπάρχει κοινό όραμα, στόχοι όπως ένα εμβόλιο που χρειάζεται χρόνια ή και δεκαετίες για να εξελιχθεί, μπορεί να παραχθεί μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο.

Χιλιάδες μελέτες έχουν πλέον αναδείξει τη σχέση COVID-19 και διαφόρων παθήσεων, περιστάσεων και θεραπειών. Η αλήθεια όμως είναι ότι όσον αφορά την επίδραση της λοίμωξης από τον κορωνοϊό στη στοματική υγεία του πάσχοντος, οι έρευνες είναι λιγοστές.

Δείτε στο άρθρο μας που ακολουθεί τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τη σχέση COVID και στοματικής υγείας καθώς και τα αποτελέσματα κάποιων πολύ ενδιαφερουσών ερευνών.

 

Συμπτώματα που έχουν αναφερθεί από πάσχοντες

Αρκετοί ασθενείς που ανέρρωσαν από COVID-19 έχουν αναφέρει κάποια συμπτώματα όσον αφορά τη στοματική υγεία, με σημαντικότερα τα εξής:

  • Απώλεια δοντιών
  • Θρυμματισμός δοντιών
  • Απώλεια δοντιών χωρίς αιμορραγία
  • Αποχρωματισμός του σμάλτου
  • Ευαισθησία των ούλων.

 

Η γνώμη των ειδικών

Οι ειδικοί είναι ιδιαίτερα σκεπτικοί όσον αφορά την απώλεια δοντιών από τον ιό. Δεν αποκλείουν ωστόσο προϋπάρχοντα προβλήματα στοματικής υγείας, όπως για παράδειγμα η περιοδοντίτιδα να βρουν πρόσφορο έδαφος για επιδείνωση λόγω της λοίμωξης. Αυτό μπορεί να είναι πιο έντονο στις περιπτώσεις που ο κορωνοϊός επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Όσον αφορά το ασυνήθιστο φαινόμενο της απώλειας δοντιών χωρίς αιμορραγία, οι ειδικοί πιθανολογούν ότι ο κορωνοϊός μπορεί να έχει βλαβερή επίδραση στην αγγείωση του συγκεκριμένου δοντιού, καταστρέφοντας τα αιμοφόρα αγγεία που το διατηρούν ζωντανό.

Ωστόσο, πρέπει να σημειώσουμε ότι και άλλες φλεγμονώδεις καταστάσεις, όπως για παράδειγμα ο διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα μπορούν να επηρεάσουν την υγεία των δοντιών και ούλων. Το σίγουρο είναι ότι χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να οριστεί επακριβώς η επίδραση του κορωνοϊού στη στοματική υγεία.

 

Άλλες επιπτώσεις

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες επιπτώσεις του COVID στη στοματική υγεία που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης καθώς υποστηρίζονται από στατιστικά στοιχεία και το κύρος κάποιων από τους σημαντικότερους στοματολογικούς οργανισμούς στον κόσμο, όπως το βρετανικό GDC (General Dental Council).

 

Πρόσβαση σε οδοντιατρικές υπηρεσίες

Σύμφωνα με στοιχεία του GCD, η πρόσβαση σε οδοντιατρικές υπηρεσίες περιορίστηκε ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας και ιδιαίτερα σε εποχές έξαρσης και lockdown. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την καθυστέρηση επισκέψεων ασθενών στον οδοντίατρο, και την επιδείνωση της γενικής στοματικής υγείας του πληθυσμού. Πολλοί ασθενείς κατέφυγαν σε αυτοσχέδιες “θεραπείες” στο σπίτι.

 

Ανησυχία και αβεβαιότητα στους επαγγελματίες υγείας

Επιπλέον, η πανδημία οδήγησε σε αυξημένη ψυχολογική πίεση προς τους οδοντιάτρους και τις ομάδες τους. Οι επιπρόσθετες δυσκολίες στο εργασιακό περιβάλλον και η ανάγκη για μεγαλύτερη ασφάλεια έχουν ανεβάσει τα επίπεδα του στρες τόσο ανάμεσα στους ασθενείς όσο στους θεράποντες οδοντιάτρους τους.

 

Γιατί η στοματική υγεία είναι σημαντική και για τον κορωνοϊό

Κάτι που πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα όσον αφορά τον κορωνοϊό, είναι η σημασία της καλής στοματικής υγείας στην αντιμετώπισή του.

Η στοματική κοιλότητα είναι μια σημαντική “δεξαμενή” για αναπνευστικά παθογόνα μικρόβια, συμπεριλαμβανομένου του πολύ επικίνδυνου Chlamydia pneumoniae. Ως εκ τούτου, οι ασθενείς με περιοδοντική νόσο είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν νοσοκομειακή πνευμονία ως επιπλοκή.

Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι η καλή στοματική υγιεινή και η συχνή στοματική υγειονομική περίθαλψη μειώνουν την πρόοδο ή την εμφάνιση αναπνευστικών ασθενειών, ιδιαίτερα στον ηλικιωμένο πληθυσμό καθώς και στους ασθενείς που βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Επομένως,  η βελτίωση της στοματικής υγείας για κάθε άτομο, ανεξαρτήτως ηλικίας, μπορεί να μειώσει τη νοσηρότητα του COVID-19. Ένας ακόμη σημαντικός λόγος για να φροντίζουμε τη στοματική μας υγεία.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!