Όταν κάποιος ή κάτι “έχει αύρα”, συνήθως κάτι καλό συμβαίνει. Παραδείγματα; Από το καλοκαίρι που έχει αύρα γιατί όλα, αρχίζοντας από τον καιρό, σας πηγαίνουν κατ’ ευχήν, μέχρι το πιο πρόσφατο all day bar restaurant που επισκεφθήκατε και έχει την αύρα της μοντέρνας κομψότητας. Όμως, τι συμβαίνει όταν έχετε ημικρανία με αύρα;

Σίγουρα, κάτι όχι καλό. Μάθετε περισσότερα για την ημικρανία με αύρα που ταλαιπωρεί εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο, στο άρθρο μας που ακολουθεί.

 

Τι ΔΕΝ είναι η αύρα

Πολλές φορές, θεωρούμε σαν “αύρα” την ακαθόριστη αίσθηση ότι “θα μας πιάσει ημικρανία”. Όμως, η αύρα δεν είναι σε καμία περίπτωση ψυχολογικό φαινόμενο.

 

Τι είναι η αύρα

Ο όρος “αύρα” (migraine aura)  περιλαμβάνει κάποια νευρολογικά συμπτώματα που συνήθως προηγούνται του πόνου της ημικρανίας. Τα συμπτώματα αυτά επικεντρώνονται στην:

  • Όραση
  • Ομιλία
  • Κίνηση
  • Αισθητικότητα.

 

Βασικές πληροφορίες για την αύρα

  • Παρατηρείται στο 10% έως 30% των ασθενών
  • Διαρκεί από 5 λεπτά έως 1 ώρα – συχνότερα περί τα 15 με 20 λεπτά
  • Εισβάλλει σταδιακά
  • Συνήθως προηγείται του πονοκεφάλου, αν και μπορεί να εμφανιστεί και συγχρόνως με αυτόν.

 

Οπτική αύρα (visual aura)

Η οπτική αύρα είναι η συχνότερη μορφή αύρας. Πρόκειται για διαταραχές στην όραση που οι ασθενείς περιγράφουν πολλές φορές ως φωτεινά στίγματα, κουκίδες ή “λαμπάκια”, που δίνουν την αίσθηση ότι αναβοσβήνουν. Αυτά τα φώτα αποκτούν συχνά ημικυκλικό σχήμα ή μοιάζουν με το λατινικό γράμμα “C” και επεκτείνονται προς την περιφέρεια του οπτικού πεδίου, διαγράφοντας μία πορεία “ζιγκ ζαγκ”.

Πολλές φορές οι πάσχοντες αναφέρουν ότι βλέπουν την αύρα από το ένα μάτι, ωστόσο αυτό συμβαίνει επειδή η αύρα εντοπίζεται σε τμήμα του οπτικού τους πεδίου. Τα συμπτώματα δεν αφορούν το κάθε μάτι ξεχωριστά.

Μία από τις πιο κοινές παρατηρήσεις των πασχόντων: “τα πρόσωπα και τα αντικείμενα φαίνονται μισά”.

Παλαιότερα η ημικρανία οπτικής αύρας αναφερόταν ως “οπτική ημικρανία” ή “οφθαλμική ημικρανία”, όροι που πλέον δεν χρησιμοποιούνται.

 

Η αισθητική αύρα

Ακολουθώντας την οπτική αύρα, η αισθητική μπορεί να κάνει την εμφάνισή της, με τη μορφή μυρμηγκιάσματος που επεκτείνεται σταδιακά. Ενδέχεται να εμφανιστεί αρχικά στο ένα χέρι και στη συνέχεια να ταξιδέψει προς το αντίστοιχο ήμισυ του προσώπου, στόματος και γλώσσας. Παρατηρούνται επίσης δυσκολίες στην εκφορά του λόγου (οι ασθενείς δεν βρίσκουν τις λέξεις ή και δεν μπορούν να μιλήσουν καθόλου).

 

Πού οφείλεται η αύρα

Όλα τα συμπτώματα της ημικρανικής αύρας προέρχονται από τον εγκέφαλο και το φαινόμενο που ονομάζεται Φλοιώδης Μετακινούμενη Καταστολή (Cortical Spreading Depression). Πρόκειται για ένα ηλεκτρικό κύμα που ταξιδεύει με ταχύτητα περίπου 3 χιλιοστών ανά λεπτό στον φλοιό του εγκεφάλου και το οποίο ακολουθείται από ένα μεγαλύτερης διάρκειας κύμα καταστολής της δραστηριότητας των νευρικών κυττάρων.

Το αποτέλεσμα είναι η παροδική δυσλειτουργία των περιοχών από τις οποίες περνά το εν λόγω κύμα και η εμφάνιση αύρας.

 

Υπάρχει ημικρανική αύρα χωρίς πονοκέφαλο;

Ναι, υπάρχει. Δεν είναι σπάνιο ασθενείς με ημικρανία να εμφανίζουν αύρες που δεν ακολουθούνται από πονοκέφαλο. Ακόμη, αρκετές φορές παρατηρείται το φαινόμενο, με την πρόοδο της ηλικίας, να χάνεται το συστατικό του πονοκεφάλου σε μία ημικρανία, αλλά η αύρα να παραμένει.

Πρέπει να τονιστεί ότι η ημικρανική αύρα χωρίς πονοκέφαλο μπορεί να θεωρηθεί σύμπτωμα άλλης πάθησης, όπως η επιληψία. Η διάγνωση του νευρολόγου είναι απαραίτητη.

 

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί

Καθώς η αύρα είναι ηλεκτροχημικό φαινόμενο που λαμβάνει χώρα στον εγκέφαλο, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με αναλγητικά. Επιπλέον, για το σύμπτωμα της αύρας, αυτό καθεαυτό, δεν υπάρχει θεραπεία που μπορεί να ληφθεί τη στιγμή που συμβαίνει και να το σταματήσει. Τα “φωτάκια” πρέπει να ολοκληρώσουν το ταξίδι τους.

Ωστόσο, προληπτικές θεραπείες της ημικρανίας, μπορούν να μειώσουν και τη συχνότητα της αύρας. Σε αυτές περιλαμβάνονται τόσο παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής (σωστό ωράριο ύπνου, τακτική άσκηση, ορθή λήψη γευμάτων και νερού) όσο και ιατρικές παρεμβάσεις, όπως χρήση Botox, κλασικές φαρμακευτικές θεραπείες και θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!