Περισσότερα αλλεργιογόνα νωρίς, λιγότερες αλλεργίες αργότερα.
Όλοι όσοι έχουμε παιδιά (αλλά και ανίψια, εγγόνια, βαφτιστήρια) θέλουμε πάντα το καλύτερο για αυτά. Θέλουμε να τα προστατεύσουμε από προβλήματα και κακουχίες και να τους δώσουμε την ευκαιρία να μεγαλώσουν σε ένα αρμονικό και ισορροπημένο περιβάλλον. Και πάνω από όλα, θέλουμε να είναι υγιή!
Μήπως όμως στην προσπάθειά μας να δημιουργήσουμε τις πιο υγιεινές συνθήκες για το παιδί, φτάνουμε στο άλλο άκρο; Μήπως αφαιρώντας κάθε πιθανή έκθεση σε αλλεργιογόνα, καλλιεργούμε ακριβώς εκείνες τις συνθήκες που θα οδηγήσουν σε πληθώρα αλλεργιών στην παιδική αλλά και ενήλικη ζωή;
Δείτε περισσότερα στο άρθρο μας που ακολουθεί.
Ιστορικά
Εμπειρικά, οι υποθέσεις για την έκθεση στα αλλεργιογόνα ξεκίνησαν πριν ενάμιση σχεδόν αιώνα. Το 1867, ο Βρετανός Charles Harrison Barkley, πρωτοπόρος ερευνητής των μηχανισμών της αλλεργικής ρινίτιδας, διαπίστωσε ότι η εν λόγω νόσος ήταν “προνόμιο” των μορφωμένων τάξεων της εποχής και εμφανιζόταν πολύ σπάνια σε ανθρώπους που ζούσαν σε αγροτικές περιοχές.
Έρευνες
Εδώ και αρκετές δεκαετίες, έρευνες έδειξαν ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν σε αγροκτήματα έχουν χαμηλότερα ποσοστά εμφάνισης αλλεργίας και αλλεργικού άσθματος, ένα φαινόμενο που αποδίδεται στην τακτική έκθεσή τους σε μικροοργανισμούς που υπάρχουν στο χώμα της φάρμας.
Νεότερα ευρήματα
Νεότερες έρευνες διεξήχθησαν στο φημισμένο παγκοσμίως παιδιατρικό νοσοκομείο Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και σε άλλα ιδρύματα. Σύμφωνα με τα ευρήματα, τα βρέφη που εκτέθηκαν σε αλλεργιογόνα από κατοικίδια ζώα, τρωκτικά, έντομα καθώς και σε μεγαλύτερη ποικιλία οικιακών βακτηρίων, ήταν λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από αλλεργίες ή αλλεργικό άσθμα μεταγενέστερα.
Ποια ήταν όμως η εκπληκτική ανατροπή; Ότι για να επωφεληθούν τα παιδιά από την έκθεση στα αλλεργιογόνα, θα έπρεπε να έχουν εκτεθεί σε αυτά πριν τη συμπλήρωση του πρώτου έτους της ζωής τους.
Τροφικές αλλεργίες
Πέρα όμως από τις δερματικές αλλεργίες, υπάρχουν πλέον και έρευνες για τις τροφικές αλλεργίες. Συγκεκριμένα, υπάρχουν όλο και περισσότερα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η έγκαιρη εισαγωγή τροφίμων όπως τα φιστίκια, τα ψάρια και τα αυγά (σε κατάλληλη ηλικία) στη διατροφή του παιδιού μπορεί να είναι ευεργετική για την πρόληψη τροφικών αλλεργιών.
Η υπερβολική καθαριότητα μπορεί να οδηγήσει σε αλλεργίες
Τέλος, έρευνες έχουν δείξει ότι η υπερέκθεση σε αντιβακτηριακά σαπούνια ενδέχεται να δημιουργεί μεγαλύτερο κίνδυνο για αλλεργίες και να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες.
Πιθανές εξηγήσεις
Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι για τους λόγους για τους οποίους η πρώιμη έκθεση σε αλλεργιογόνα μπορεί να αποβεί επωφελής. Ο ακριβής μηχανισμός είναι άγνωστος, αλλά εικάζεται ότι τα υψηλότερα επίπεδα έκθεσης λειτουργούν “εκπαιδευτικά” στο ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο αναπτύσσεται κατά τη νηπιακή ηλικία.
Συμπέρασμα
Ένα συμπέρασμα στο οποίο κάποιος θα μπορούσε να καταλήξει με τη χρήση κοινής λογικής, επιβεβαιώνεται και από τις έρευνες. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δημιουργούμε μία προστατευτική “φούσκα” γύρω από τα παιδιά, ένα τεχνητό και αποστειρωμένο περιβάλλον (φυσικά, δεν πρέπει ποτέ να φτάνουμε και στο άλλο άκρο και να καταργήσουμε τους βασικούς κανόνες υγιεινής όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών).
Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε, είναι να ζητάμε, με επιμονή, περισσότερη επαφή με το πράσινο και τα βιοποικιλικά οικοσυστήματα. Ας μη ξεχνάμε ότι πέρα από τις αλλεργίες, όλες οι έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα που ζουν σε τέτοια περιβάλλοντα, τείνουν να είναι πιο υγιή, με λιγότερη υπέρταση και χαμηλότερα ποσοστά διαβήτη αλλά και πρόωρου θανάτου.
Αγκαλιάζοντας τη φύση από τα πρώτα χρόνια του παιδιού, και μεγαλώνοντάς το με συντροφιά ένα κατοικίδιο, ελαττώνουμε τις πιθανότητες εκδήλωσης αλλεργιών και βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής του.
Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.
Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!