Όταν η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τις δερματικές αλλεργίες, ιδιαίτερα τις ανοιξιάτικες, είναι σίγουρο ότι όλοι μας έχουμε ακούσει και γνωρίζουμε τον υπ’ αριθμόν 1 ύποπτο: τη γύρη των φυτών – άλλωστε πολλοί από εμάς υποφέρουμε από αυτήν.

Όταν η κουβέντα φτάνει στις τροφικές αλλεργίες, είναι πάλι σίγουρο ότι οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε για τα “Big 4” τροφικά αλλεργιογόνα: ξηροί καρποί, γαλακτοκομικά, αυγά, οστρακοειδή.

Όταν όμως κάποιος σε ένα τραπέζι μας λέει, και μάλιστα είναι έτοιμος να ορκιστεί, ότι είναι αλλεργικός στο… νερό, είναι δυνατόν να τον πιστέψουμε;

Ναι.

Δείτε κάποιες από τις πιο σπάνιες και ασυνήθιστες αλλεργίες, συμπεριλαμβανομένης της αλλεργίας στο υγρό στοιχείο, στο άρθρο μας που ακολουθεί.

 

Αλλεργία στο νερό (aquagenic urticaria)

Η αλλεργία στο νερό είναι γνωστή και ως υδατογενής ή υδατική κνίδωση. Πρόκειται για μία σπάνιας μορφής αλλεργική αντίδραση που προκύπτει από επαφή με νερό οποιουδήποτε τύπου ή θερμοκρασίας. Εμφανίζεται με φαγούρα και επώδυνες κυψέλες (εξανθήματα), οι οποίες συνήθως υποχωρούν μετά από 15 με 30 λεπτά. Αντιισταμινικά και κρέμες για τη φαγούρα μπορούν να βοηθήσουν.

 

Αλλεργία στην άσκηση

Μεταφορικά, οι περισσότεροι από εμάς πάσχουμε από αυτή την αλλεργία! Κυριολεκτικά όμως, η ιατρική βιβλιογραφία αναφέρει μόλις 1.000 περιπτώσεις παγκοσμίως από τη δεκαετία του 1970 μέχρι σήμερα. Σε ήπιες περιπτώσεις, η αλλεργία στην άσκηση οδηγεί απλά σε κνίδωση (κόκκινα εξανθήματα και φαγούρα), ωστόσο μία πιο σοβαρή μορφή της μπορεί να οδηγήσει σε αναφυλαξία.

 

Αλλεργία στα κέρματα

Τα… “ψιλά” σας φέρνουν αλλεργία; Σε κάποια άτομα, αυτό είναι 100% πραγματικό. Εάν παρατηρήσετε εξανθήματα στα χέρια σας αφού πιάσετε κέρματα, είναι σημάδι ότι είστε αλλεργικοί στο θειικό νικέλιο. Εκτός από τα κέρματα, οι πάσχοντες καλό είναι να αποφεύγουν την επαφή και με κοσμήματα, μεταλλικά μέρη ρούχων και καρφίτσες μαλλιών. Συνιστώνται γάντια, αν πρέπει να χρησιμοποιηθούν κέρματα.

 

Αλλεργία στον ήλιο

Είναι δυνατόν κάποιος να έχει αλλεργία στον ήλιο, και μάλιστα στον ελληνικό; Ναι, είναι – αλλά ευτυχώς είναι μία πολύ σπάνια μορφή αλλεργίας (μόλις 3 στα 100.000 άτομα). Η ηλιακή κνίδωση είναι μία φυσική αλλεργία, κατά την οποία η έκθεση στην ακτινοβολία UV δημιουργεί εξανθήματα σε καλυπτόμενες και μη περιοχές του δέρματος. Αντιμετωπίζεται με αντιισταμινικά.

 

Αλλεργία στα τατουάζ από μαύρη χένα

Τα τατουάζ από μαύρη χένα είναι προσωρινά και ιδιαίτερα δημοφιλή. Η ίδια η μαύρη χένα είναι μεν ένα φυτικό συστατικό, ωστόσο η χημική ουσία  ρ-φαινυλενοδιαμίνη που προστίθεται για να δώσει μεγαλύτερη διάρκεια και πιο σκούρο χρώμα στο τατουάζ, μπορεί να οδηγήσει σε αλλεργική εξ επαφής δερματίτιδα.

 

Αλλεργία στο κρύο

Η αλλεργία στο κρύο είναι πολύ σπάνια, αλλά δυνητικά επικίνδυνη. Μπορεί να γίνει απειλητική για τη ζωή, εάν το άτομο εκτεθεί ξαφνικά σε υπερβολικό κρύο, όπως κατάδυση σε πολύ ψυχρό νερό. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μαζική απελευθέρωση ισταμίνης, που ενδέχεται να ελαττώσει σοβαρά την αρτηριακή πίεση. Τα άτομα με αυτή την αλλεργία πρέπει να αποφεύγουν το κολύμπι μόνα τους και να μην εκθέτουν μεγάλες περιοχές του σώματός τους στο κρύο.

 

Αλλεργία στο δέρμα

Εάν εμφανίσετε εξανθήματα στα πόδια σας, έχοντας μόλις φορέσει δερμάτινα παπούτσια, μπορεί να είστε αλλεργικοί σε χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στη διαδικασία της βυρσοδεψίας. Τα αντιισταμινικά μπορούν να βοηθήσουν στα εξανθήματα, τα οποία συνήθως εξαφανίζονται σε λίγες ημέρες. Η λύση σε αυτή την αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής είναι να φοράτε πάντοτε κάλτσες ή παπούτσια κατασκευασμένα με υλικό διαφορετικό από το δέρμα.

 

Αλλεργία στις δονήσεις

Πρόκειται για μία εξαιρετικά σπάνια αλλεργία, που σας κάνει ευαίσθητο στις δονήσεις και εμφανίζεται με κοκκινίλες στο δέρμα, ενώ άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, θολή όραση και κόπωση. Η μηχανή του γκαζόν, αλλά και οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει δονήσεις, όπως η οδήγηση ενός ποδηλάτου μπορεί να την πυροδοτήσει.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!