Κάθε άνοιξη, και όχι μόνο, οι αλλεργίες ταλαιπωρούν εκατομμύρια συμπατριώτες μας στην Ελλάδα, αλλά και δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Η δε γκάμα τους είναι τεράστια! Υπάρχουν αλλεργίες, τόσο συνηθισμένες, όπως η αλλεργική ρινίτιδα, που πλήττουν σχεδόν ένα στα δύο άτομα. Υπάρχουν όμως και αλλεργίες τόσο παράξενες και ασυνήθιστες όπως η αλλεργία στο νερό ή στις δονήσεις.

Ποιες είναι άραγε οι πιο συνηθισμένες αλλεργίες; Δείτε στο άρθρο μας που ακολουθεί τα 10 πιο συνηθισμένα αλλεργιογόνα, τι είδους αλλεργίες μπορούν να προκαλέσουν, καθώς και τι μπορείτε να κάνετε για να προστατευθείτε.

 

#01 Γύρη

Όλοι μας γνωρίζουμε τον υπ’ αριθμόν 1 ύποπτο των αλλεργιών. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουμε τόσο καλά είναι ποιος παράγει την περισσότερη γύρη. Δεν είναι τα λουλούδια στο μπαλκόνι μας (αν και έχουν ένα μικρό μερίδιο). Τα δένδρα και η χλόη είναι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί γύρης, από την αρχή της άνοιξης μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Αλλεργική ρινίτιδα, αλλεργική επιπεφυκίτιδα και αλλεργικό άσθμα ακολουθούν έκθεση στη γύρη. Προστατευθείτε, κλείνοντας τα παράθυρα στο σπίτι, ειδικά μεταξύ 8 και 10 το πρωί. Οδηγείτε με κλειστά παράθυρα και προτιμήστε παραθαλάσσια μέρη για τις βόλτες σας στην εξοχή.

 

#02. Κατοικίδια

Σκύλος και γάτα (ή μάλλον το δέρμα που αποβάλλουν καθημερινά με τη μορφή νεκρών φολίδων) είναι υπεύθυνοι για συχνές αλλεργίες και αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ όλων των περιπτώσεων παιδικού άσθματος. Σε μικρότερο βαθμό, άλλα κατοικίδια, όπως χάμστερ και παπαγάλοι μπορεί επίσης να δρουν αλλεργικά.

Σε ενήλικες, τα συμπτώματα αλλεργίας στα κατοικίδια είναι τα γενικά συμπτώματα τύπου αλλεργικής ρινίτιδας όπως φαγούρα στα μάτια και καταρροή. Συχνή περιποίηση του κατοικιδίου και μπάνιο μπορεί να μειώσει τα επίπεδα των αλλεργιογόνων έως και 90%.

 

#03. Μούχλα

Οι σπόροι ορισμένων κοινών ποικιλιών μούχλας μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις. Ενώ οι περισσότεροι από εμάς συνδέουμε τη μούχλα με υγρές γωνίες σε παλιά σπίτια, αυτό δεν ισχύει απαραίτητα. Η μούχλα είναι ένας τύπος μύκητα που βρίσκεται εντός και εκτός σπιτιού –  αν και είναι αλήθεια ότι σε εσωτερικούς χώρους, η μούχλα προκαλεί ολοετή αλλεργία.

Η πάθηση που συνηθέστερα σχετίζεται με την αλλεργία από μούχλα είναι η αλλεργική ρινίτιδα. Ωστόσο, άτομα με αλλεργία στη μούχλα μπορεί να παρουσιάσουν σοβαρή ανοσολογική αντίδραση αν εκτεθούν σε μεγάλο βαθμό στον μύκητα. Τινάξτε στρώματα, σκεπάσματα, χαλιά, σκουπίστε και απολυμάνετε το σπίτι και ποτέ μην απλώνετε ρούχα πλυντηρίου εντός του σπιτιού.

 

#04. Τσιμπήματα εντόμων

Τα τσιμπήματα μελισσών και σφηκών (και σε μικρότερο βαθμό μυρμηγκιών) είναι ικανά να προκαλέσουν σοβαρή αλλεργική αντίδραση. Κάπου μεταξύ 5 και 10% του πληθυσμού υπολογίζεται  ότι έχει κάποιο βαθμό αλλεργίας στα τσιμπήματα εντόμων με έως και 3% των ενηλίκων να κινδυνεύουν από μια απειλητική για τη ζωή αναφυλακτική αντίδραση.

Σε ήπιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί οίδημα και φαγούρα, που αντιμετωπίζονται με αντιισταμινικά. Όσοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τσιμπήματα εντόμων συνιστάται να έχουν πάντα μαζί τους κιτ με ένεση επινεφρίνης (αδρεναλίνης).

 

#05. Ακάρεα σκόνης

Τα ακάρεα σκόνης, εκτός του ότι δείχνουν ιδιαίτερα τρομακτικά στο μικροσκόπιο, είναι και μία από τις πιο κοινές αιτίες αλλεργιών. Τα ακάρεα προτιμούν ζεστές, υγρές συνθήκες και ζουν τρεφόμενα από  μικροσκοπικές νιφάδες δέρματος που εμείς (και τα κατοικίδιά μας) αποβάλλουμε κάθε μέρα. Πολύ συνηθισμένα σε στρώματα,  μαξιλάρια και κλινοσκεπάσματα.

Αλλεργική ρινίτιδα, άσθμα και έκζεμα μπορούν να προκληθούν. Οι καλύτερες λύσεις για να απαλλαγείτε από τα ακάρεα έχουν όλες να κάνουν με την καθαριότητα: Διατηρείτε τα κλινοσκεπάσματα και όλα τα υφάσματα, αλλά και τα παιδικά παιχνίδια, όσο το δυνατόν καθαρότερα.

 

#06. Τροφές

Οι τροφικές αλλεργίες είναι ιδιαίτερα συχνές στα μικρά παιδιά, τα οποία ευτυχώς, συχνά τις ξεπερνάνε μεγαλώνοντας. Πάνω από το 90% των τροφικών αλλεργιών προκαλούνται από οκτώ και μόνο διαφορετικούς τύπους τροφίμων: αυγά, ψάρια, γάλα, φιστίκια, οστρακοειδή, σόγια, ξηροί καρποί και σιτάρι.

Τα συμπτώματα αλλεργίας στα τρόφιμα μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά και να φτάσουν σε ακραίες περιπτώσεις σε αλλεργικό σοκ. Επίσκεψη στον αλλεργιολόγο επιβάλλεται. Ο ιατρός θα χορηγήσει αλλεργικές δερματικές δοκιμασίες (αλλεργικά τεστ) για να διαπιστωθεί η πηγή της αλλεργίας.

 

#07. Λάτεξ

Το λάτεξ συναντάται σε γάντια μίας χρήσης, προφυλακτικά και διάφορα ιατρικά βοηθήματα. Η πάθηση, που σχετίζεται με τη συχνότητα της έκθεσης στο λάστιχο, εμφανίζεται συχνά σε εργαζόμενους στον χώρο της υγείας, όπου υπολογίζεται ότι 5 – 10% των ατόμων έχουν κάποιας μορφής αλλεργία στο λάτεξ.

Μπορεί να οδηγήσει σε εξ επαφής δερματίτιδα, με κνησμό και ερυθρότητα ή σε κάποιες σοβαρές περιπτώσεις, σε άμεση αντίδραση λίγα λεπτά μετά την επαφή με το λάτεξ, που μπορεί να εξελιχθεί σε αναφυλαξία. Η αποφυγή του λάτεξ και η χρήση latex free υλικών είναι ο τρόπος αντιμετώπισης.

 

#08. Φάρμακα

Υπάρχουν αρκετά φάρμακα που μπορούν να προκαλέσουν πλειάδα αλλεργικών αντιδράσεων. Πενικιλίνη, ασπιρίνη, ιβουπροφαίνη αλλά και αντιεπιληπτικά φάρμακα είναι οι συνηθέστεροι ένοχοι.

Κνίδωση, φαγούρα στα μάτια και πρήξιμο στο πρόσωπο, το στόμα και τον λαιμό μπορούν να εμφανιστούν. Ο αλλεργιολόγος θα σας δώσει συμβουλές για το πώς θα χειριστείτε τυχόν φαρμακευτική αγωγή. Σημαντικό να ενημερώνετε πάντα τον γιατρό για αλλεργία σε συγκεκριμένο φάρμακο.

 

#09. Καλλυντικά

Έχετε ακούσει για τα περιβόητα parabens; Αυτά τα πρόσθετα, καθώς και κάποιες άλλες ουσίες που περιλαμβάνονται σε καλλυντικά, όπως λανολίνη και ορισμένες χρωστικές, μπορεί να πυροδοτήσουν ανεπιθύμητες αλλεργικές αντιδράσεις.

Φαγούρα, κοκκινίλες και αίσθηση καψίματος είναι οι συνηθισμένες αλλεργικές αντιδράσεις. Ενημερωθείτε από τον φαρμακοποιό σας και προτιμήστε δερμοκαλλυντικά χωρίς αλλεργιογόνα.

 

#10. Απορρυπαντικά

Πολλές φορές, τα αρώματα που περιέχονται στα απορρυπαντικά, εκτός από “φρεσκάδα” στα ρούχα, μπορούν να προκαλέσουν και αλλεργία στον χρήστη. Και αυτό γιατί ένζυμα και ερεθιστικές ουσίες όπως το λαουρυλοθειϊκό νάτριο μπορεί να είναι παρόντα.

Εξ επαφής δερματίτιδα, έκζεμα και κνίδωση μπορεί να είναι συμπτώματα. Επιλέξτε ένα απορρυπαντικό πλυντηρίου για το οποίο είστε σίγουροι ότι δεν θα προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις σε εσάς ή την οικογένειά σας και μείνετε πιστοί σε αυτό.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!