Στις μέρες μας, όλοι μας είμαστε εξοικειωμένοι με τις αλλεργίες και τις αλλεργικές αντιδράσεις. Άλλωστε, ο ένας στους 3 από εμάς θα έχει κάποιο αλλεργικό επεισόδιο στη ζωή του, ενώ ιδιαίτερα στα παιδιά, η ευαισθησία στα αλλεργιογόνα έχει εκτοξευτεί, πλήττοντας πλέον περίπου 1 στα 2 παιδιά.

Όμως, δεν ήταν πάντοτε έτσι. Μέχρι τον 18ο αιώνα, οι αλλεργίες αποτελούσαν μία μάλλον σπάνια πάθηση, χωρίς να έχουν ούτε το εύρος ούτε την ένταση των αλλεργιών των ημερών μας. Οι πρόγονοί μας περπατούσαν στα ανθισμένα λιβάδια και μύριζαν τα λουλούδια, χωρίς τα μάτια τους να δακρύζουν και να κοκκινίζουν από τη γύρη.

Όμως, τα πράγματα έχουν πλέον αλλάξει δραματικά. Οι αλλεργίες που ήταν κάποτε σπάνιες έχουν πια εξελιχθεί σε επιδημία. Δείτε στο άρθρο μας που ακολουθεί γιατί συμβαίνει αυτό.

 

Οι αλλεργίες με αριθμούς

Λένε ότι οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια. Στην περίπτωση όμως των αλλεργιών δεν λένε απλά την αλήθεια, αλλά φοβίζουν. Ας δούμε κάποιους αριθμούς:

 • Οι αλλεργίες επηρεάζουν τη ζωή περισσοτέρων από 1 δισεκατομμύριο ανθρώπων παγκοσμίως.
 • Περίπου 50% των παιδιών σχολικής ηλικίας ταλαιπωρούνται από αλλεργίες.
 • Ένα 10% με 20% του πληθυσμού έχει αλλεργία σε κατοικίδιο (σκύλο ή/και γάτα).
 • Περισσότερες από 170 τροφές είναι γνωστό ότι προκαλούν αλλεργίες.
 • 2% των παιδιών στις ΗΠΑ διαγιγνώσκονται με αλλεργία στα φιστίκια.
 • Στις ΗΠΑ, οι επισκέψεις στα επείγοντα λόγω αναφυλαξίας αυξήθηκαν κατά 380% σε μία δεκαετία.
 • 35% των Ευρωπαίων πάσχουν από αλλεργική ρινίτιδα.
 • Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2025, ο μισός πληθυσμός της Ευρώπης θα έχει κάποιας μορφής αλλεργία.
 • Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2050, περισσότεροι από 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως θα υποφέρουν από κάποιας μορφής αλλεργία.

 

Οι αιτίες

Υπάρχουν αρκετές αιτίες για τη δραματική επιδείνωση των αλλεργιών παγκοσμίως. Ας δούμε τις πιο σημαντικές.

 

Υπερβολική υγιεινή στην παιδική ηλικία

Σύμφωνα με έρευνες πολλών ετών και σε πολλούς πληθυσμούς, φαίνεται ότι η έλλειψη έκθεσης σε μολυσματικούς παράγοντες νωρίς στην παιδική ηλικία μπορεί να δημιουργήσει ένα σενάριο όπου το ανοσοποιητικό σύστημα λανθασμένα αντιλαμβάνεται μια τροφική πρωτεΐνη ως έναν εισβολέα. Το αποτέλεσμα: τροφική αλλεργία.

Με την υπερβολική εμμονή στην καθαριότητα, ουσιαστικά, εμείς οι ίδιοι, δημιουργούμε αλλεργίες για τους εαυτούς μας και τα παιδιά μας. Απαλλασσόμαστε μεν από πολλά βασικά μικρόβια, αλλά η νίκη μας αυτή είναι πύρρειος καθώς το ανοσοποιητικό μας σύστημα περιέρχεται σε αδράνεια.

 

Περιβαλλοντικοί λόγοι

Ένας ακόμη λόγος για την έκρηξη αλλεργιών μπορεί να είναι οι περιβαλλοντικές αλλαγές. Το θερμότερο κλίμα που παρατηρείται πλέον παγκοσμίως, αλλά και στη χώρα μας, μπορεί να επιδεινώσει τις αναπνευστικές αλλεργίες. Η καλλιεργητική περίοδος για τα φυτά μεγαλώνει και μαζί της αυξάνεται η ποσότητα γύρης και αλλεργιογόνων.

 

Επεξεργασμένες τροφές

Η αύξηση των αλλεργιών έχει επίσης αποδοθεί στον βαθμό επεξεργασίας των τροφών. Η ανάπτυξη της επεξεργασίας τροφίμων που ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 συνέπεσε με μία ραγδαία άνοδο των αλλεργιών. Έρευνες έχουν δείξει ότι ορισμένες μέθοδοι επεξεργασίας τροφίμων αυξάνουν την αλλεργιογένεση (ενώ φυσικά επιδεινώνουν και τη διατροφική αξία των τροφών).

 

Μοντέρνος τρόπος ζωής

Ο μοντέρνος τρόπος ζωής έχει το τίμημά του. Σύμφωνα με μελέτες, οι σύγχρονες κατοικίες και χώροι εργασίας με τα πλαστικοποιημένα δάπεδα και τους βαμμένους τοίχους καθώς και η μείωση του εξαερισμού με τη χρήση κλιματιστικών το καλοκαίρι αυξάνουν τις πιθανότητες αλλεργιών.

 

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Σίγουρα, δεν χρειάζεται να πανικοβαλλόμαστε. Κάποιες μικρές αλλαγές μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά όσον αφορά την πρόληψη πιθανών αλλεργικών αντιδράσεων. Μεταξύ άλλων, θα μας βοηθήσουν τα εξής:

 • Υγιεινή διατροφή
 • Προβιοτικά
 • Σωματική άσκηση
 • Διασύνδεση με τη φύση
 • Έκθεση (με μέτρο) στον ήλιο για πρόσληψη βιταμίνης D. Ο ρόλος της “θαυματουργής” βιταμίνης του ήλιου και στις αλλεργίες είναι σημαντικός.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!