Συνήθως, χρησιμοποιούμε τη φράση “The Big 4” για να περιγράψουμε χαρισματικούς συνανθρώπους μας που έγραψαν ή γράφουν ιστορία στους τομείς τους. Οι Big 4 από το Λίβερπουλ για παράδειγμα, γνωστοί και ως Beatles, ξεκίνησαν το 1960 και άλλαξαν την ιστορία της μουσικής.

Big 4 συναντάμε πολλές φορές επίσης και στα σπορ ή στις επιχειρήσεις – ακόμη και στην… Eurovision. Big 4 όμως, υπάρχουν και σε κάτι που μάλλον δεν περιμέναμε: στην ημικρανία. Δείτε στο άρθρο μας που ακολουθεί τους 4 μεγάλους παράγοντες που πυροδοτούν τις κρίσεις ημικρανίας, καθώς και το τι μπορούν να κάνουν οι ασθενείς για να προστατευτούν.

 

The Big 4 Part I (στρες)

Για πολλούς, το στρες είναι ο μεγαλύτερος από τους “Big 4”. Σύμφωνα με έρευνες, το άγχος προκαλεί σχεδόν το 70% των ημικρανιών, ενώ αναφέρεται ότι στο 50 – 70% των ασθενών υπάρχει σημαντική σχέση μεταξύ του ημερήσιου επιπέδου άγχους και της καθημερινής εμφάνισης ημικρανίας. Η κατάσταση επιδεινώνεται από τη συνεχή ανησυχία του ασθενούς για το πότε θα εμφανιστεί η επόμενη ημικρανία, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός ατελείωτου, εξαντλητικού φαύλου κύκλου.

Πώς να το αντιμετωπίσετε; Ξεκινήστε κάνοντας μια ειλικρινή λίστα με τα πράγματα που είναι γνωστό ότι σας προκαλούν υπερβολικό άγχος και ένταση και, στη συνέχεια, εργαστείτε για τη μείωσή τους. Θεραπείες χαλάρωσης, διαλογισμός, άσκηση και  διατήρηση μιας όσο το δυνατόν πιο σταθερής επαγγελματικής ρουτίνας μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμες για τη διαχείριση του στρες.

 

The Big 4 Part ΙI (τρόφιμα και ποτά)

Τα πιο συνηθισμένα τρόφιμα και ποτά που προκαλούν ημικρανίες είναι τα εξής:

 • Κόκκινο κρασί (αναφέρεται συχνότατα)
 • Μπίρα
 • Ουίσκι
 • Κονιάκ
 • Σοκολάτα
 • Ωριμασμένο τυρί
 • Αλλαντικά
 • Καπνιστό ψάρι
 • Εσπεριδοειδή
 • Συντηρητικά τροφίμων που περιέχουν νιτρικά και νιτρώδη άλατα
 • Τεχνητά γλυκαντικά
 • Γλουταμινικό νάτριο (MSG).

Ορισμένα τρόφιμα μπορούν να πυροδοτήσουν ημικρανίες αμέσως, ενώ με άλλα η ημικρανία μπορεί να καθυστερήσει έως και 24 ώρες. Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητο ότι όλα τα παραπάνω τρόφιμα θα προκαλέσουν ημικρανίες. Ο κάθε οργανισμός είναι ξεχωριστός και αντιδρά διαφορετικά στις τροφές.

Εάν θεωρείτε ότι κάτι στη διατροφή σας είναι ύποπτο, προσπαθήστε να κρατήσετε ένα ημερολόγιο φαγητού μαζί με το ημερολόγιο πονοκεφάλων σας, ώστε για να προσδιορίσετε τι τρώγατε πριν από επιθέσεις ημικρανίας. Εάν πιστεύετε ότι ένα συγκεκριμένο φαγητό προκαλεί επιθέσεις ημικρανίας, προσπαθήστε να αποφύγετε αυτό το φαγητό για ένα μήνα. Παρακολουθήστε τα συμπτώματά σας για να δείτε αν βελτιώνεστε.

Προσοχή: Μην καταφεύγετε σε extreme δίαιτες για την καταπολέμηση των ημικρανιών, καθώς υπάρχει κίνδυνος να χάσετε σημαντικά θρεπτικά συστατικά.

 

The Big 4 Part III (αϋπνία και ακανόνιστος ύπνος)

Η σχέση μεταξύ ημικρανίας και ύπνου είναι αναμφισβήτητη. Ο ύπνος ανανεώνει και επιδιορθώνει όλα τα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου. Έτσι είναι λογικό ότι όταν το πρόγραμμα ύπνου σας γίνεται ακανόνιστο, είστε πιο επιρρεπείς σε επιθέσεις ημικρανίας.

Κάτι ακόμη που πρέπει να σημειωθεί: σχεδόν τα μισά από τα επεισόδια ημικρανίας συμβαίνουν μεταξύ 4:00 πμ και 9:00 πμ – κάτι που σημαίνει ότι είναι συχνό φαινόμενο οι ημικρανίες να οδηγούν σε διαταραχές ύπνου.

Προσπαθήστε να πέφτετε για ύπνο, συγκεκριμένη ώρα κάθε βράδυ (τηρώντας το, όσο μπορείτε, και τα Σαββατοκύριακα). Στοχεύστε σε ένα συνεχή, αδιάκοπο ύπνο 7 – 8 ωρών. Εξαλείψτε την τηλεόραση, τα γραπτά μηνύματα, την ανάγνωση βιβλίων και την ακρόαση μουσικής στο κρεβάτι. Συγκεντρωθείτε στον ύπνο σας και μόνο σε αυτόν.

 

The Big 4 Part IV (ήχος και φως)

Αρκετοί ασθενείς αναφέρουν ότι φως παλλόμενο ή που τρεμοπαίζει, καθώς και δυνατοί ήχοι μπορεί να πυροδοτήσουν ημικρανίες. Η φωτοφοβία είναι άλλωστε, ένα από τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση της ημικρανίας. Μελέτες έχουν δείξει ότι άτομα με ημικρανίες ανακουφίστηκαν με τα παρακάτω μέτρα αντιμετώπισης του φωτός:

 • Φορώντας καπέλο
 • Φορώντας γυαλιά ηλίου
 • Αποφεύγοντας τα ηλιόλουστα μέρη
 • Με ύπνο σε απολύτως σκοτεινό δωμάτιο.

Σημειώνεται ότι το μόνο είδος φωτός που φαίνεται να μην επιδεινώνει τις ημικρανίες είναι το πράσινο. Λαμπτήρες στο υπνοδωμάτιο που εκπέμπουν πράσινο φως μπορεί να βοηθήσουν.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!