Η ημικρανία, σε μία πρόταση, αποτελεί ένα νευρολογικό σύνδρομο που επηρεάζει στις περισσότερες περιπτώσεις το ήμισυ της κεφαλής και συνοδεύεται από συμπτώματα ηχοφοβίας, φωτοφοβίας και ναυτίας. Η ημικρανία έχει συνήθως την τάση να “προειδοποιεί” με κάποια συμπτώματα.

Εάν πάσχετε από ημικρανίες, είναι χρήσιμο να γνωρίζετε τα πιο συνηθισμένα και συχνά σημάδια – προαγγέλους της ημικρανίας, ώστε να προσπαθήσετε να προετοιμαστείτε ή και να αποτρέψετε ένα επικείμενο ημικρανικό επεισόδιο. Δείτε περισσότερα στο άρθρο μας που ακολουθεί.

 

#01. Αύρα

Περίπου ένας έως τρεις στους δέκα ασθενείς, βιώνουν, προ της ημικρανίας, ένα φαινόμενο γνωστό ως “αύρα”. Οι πιο συνηθισμένες αύρες είναι οπτικές, και αποτελούνται από φώτα, κηλίδες ή γραμμές στο οπτικό πεδίο του ασθενούς. Συχνά, οι ασθενείς παρατηρούν κάτι σαν λεπτή, οδοντωτή γραμμή που κινείται σε μία καμπύλη κατεύθυνση.

Οι αύρες συνήθως διαρκούν μεταξύ πέντε λεπτών και μιας ώρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποιοι ασθενείς παρουσιάζουν αύρες που δεν ακολουθούνται από πονοκεφάλους ημικρανίας.

 

#02. Ναυτία ή εμετός

Σύμφωνα με έρευνες, η ναυτία είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους προαγγέλους ημικρανίας, με σχεδόν 3 στους 4 ασθενείς να την αναφέρουν ως σύμπτωμα. Ο εμετός, αν και όχι τόσο συχνός (1 στα 3 άτομα) αποτελεί επίσης σημάδι επικείμενης ημικρανίας.

 

#03. Ξαφνικές αλλαγές διάθεσης

Ξαφνικές αλλαγές στη διάθεση μπορεί να είναι σημάδια ημικρανιών. Αρκετοί ασθενείς δηλώνουν ότι περίπου 24 με 48 ώρες πριν από την έλευση της ημικρανίας νιώθουν ιδιαίτερα μεγάλη κατάθλιψη ή ευερεθιστότητα, χωρίς προφανή αιτία. Ερευνητές ανέφεραν πιθανή γενετική σχέση μεταξύ κατάθλιψης και ημικρανιών (ειδικά αυτών με αύρα), ενώ εικάζεται ότι η μέτρια ή σοβαρή κατάθλιψη τείνει να μετατρέψει μία ημικρανία σε χρόνια πάθηση.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι όλες οι αλλαγές διάθεσης που προηγούνται των ημικρανιών, αρνητικής φύσης. Υπάρχουν ασθενείς που παρατηρούν μία ξαφνική και ανεξήγητη αλλαγή διάθεσης προς το καλύτερο, νιώθουν “up” – μόνο και μόνο για να βιώσουν, δυστυχώς, κατόπιν το “down” ενός επεισοδίου ημικρανίας.

 

#04. Έλλειψη ύπνου

Το να ξυπνά κάποιος κουρασμένος ή να δυσκολεύεται να κοιμηθεί είναι από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα σε άτομα με ημικρανίες. Μελέτες έχουν δείξει συσχέτιση μεταξύ έλλειψης βαθέως, αποκαταστατικού ύπνου και συχνότητας και έντασης των ημικρανιών.

Ο ύπνος και η ημικρανία μάλιστα έχουν μία σχέση “φαύλου κύκλου”. Πολλοί άνθρωποι έχουν αϋπνία ως αποτέλεσμα της ημικρανίας τους, η οποία αϋπνία, με τη σειρά της, πυροδοτεί επόμενα επεισόδια ημικρανιών.

 

#05. Συχνουρία

Εάν παρατηρείτε ότι θέλετε να πηγαίνετε συχνότερα στην τουαλέτα, είναι πιθανό μία ημικρανία να είναι προ των θυρών. Η συχνουρία είναι ένα από τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της προειδοποιητικής φάσης της ημικρανίας. Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή καθώς η συχνουρία μπορεί να είναι σημάδι πλήθους άλλων παθήσεων.

 

#06. Χασμουρητό

Δεν πρόκειται για το τυπικό χασμουρητό που νιώθουμε όταν είμαστε ιδιαίτερα κουρασμένοι ή άυπνοι. Το χασμουρητό που προδιαθέτει για ημικρανία είναι συνεχές, υπερβολικό και σχεδόν ασταμάτητο. Μελέτες έχουν δείξει ότι πάνω από 1 στους 3 ασθενείς παρουσιάζει χασμουρητό πριν την ημικρανία.

 

#07. Μάτια που τρέχουν και βουλωμένη μύτη

Δεν είναι απαραίτητα αλλεργία ή εποχιακό κρυολόγημα – μπορεί να είναι ημικρανία. Αρκετά άτομα με ημικρανίες παρατηρούν ότι πριν την έλευση κάποιας ημικρανίας, η μύτη τους μπουκώνει και τα μάτια τους τρέχουν.

 

#08. Δυσκολία στην ομιλία

Αρκετοί ασθενείς παρατηρούν ότι έχουν δυσκολία στην ομιλία πριν την εμφάνιση ημικρανίας. Μία συνηθισμένη φράση που ακούν οι νευρολόγοι από τον ημικρανικό ασθενή είναι ότι οι λέξεις μοιάζουν να “βγαίνουν μακρόσυρτα” από το στόμα του.

Προσοχή όμως: εάν αντιμετωπίσετε πρόβλημα με την ομιλία σας για πρώτη φορά, επικοινωνήστε οπωσδήποτε με έναν γιατρό για να βεβαιωθείτε ότι η περίπτωσή σας δεν σχετίζεται με κάτι πιο σοβαρό, όπως ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!