Σας έπιασε ημικρανία; Δεν είστε μόνος. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι πάσχοντες από ημικρανία σε ολόκληρο τον κόσμο αριθμούν περισσότερα από 700.000.000 άτομα. Για να το φέρουμε στα δικά μας μέτρα σύγκρισης, μέσα σε μία και μόνο ημέρα στην Ελλάδα, λαμβάνουν μέρος περισσότερα από 30.000 επεισόδια ημικρανίας.

Η ημικρανία είναι πανταχού παρούσα. Όμως, δεν χρειάζεται να είναι και παντοδύναμη! Εάν υποπτεύεστε ημικρανία “προ των θυρών” δείτε το άρθρο μας που ακολουθεί για να γνωρίζετε ποια είναι τα πράγματα που πρέπει να κάνετε και, εξίσου σημαντικό, ποια είναι αυτά που ΔΕΝ πρέπει να κάνετε.

 

Τα Dos”. Τι να κάνετε.

Αν και οι “έμπειροι” των ημικρανιών, γνωρίζουν, σε γενικές γραμμές τη σωστή αντίδραση στα ημικρανικά επεισόδια, η έλευση μίας ακόμη ημικρανίας, πολλές φορές θολώνει το μυαλό. Δείτε στη συνέχεια τι συνιστούν οι ειδικοί.

 

Κλείστε τα φώτα

Η πρώτη σας αντίδραση στην ημικρανία θα πρέπει να είναι η μείωση οποιασδήποτε πηγής φωτός:

  • Κατεβάστε τα στόρια.
  • Κλείστε τις κουρτίνες. Tip: εάν η ημικρανία σας είναι χρόνια, τοποθετήστε κουρτίνες συσκότισης σε κάποιο συγκεκριμένο δωμάτιο, στο οποίο θα ηρεμείτε.
  • Απαλείψτε τις τεχνητές πηγές φωτός από το οπτικό σας πεδίο. Αυτό περιλαμβάνει και όλα τα “μικρά κουμπάκια” στις ηλεκτρονικές σας συσκευές, ειδικά όσα αναβοσβήνουν.
  • Εάν η αίσθηση της απόλυτης συσκότισης σας είναι δυσάρεστη, αφήστε μόνο μία πηγή πράσινου φωτός. Έρευνες έχουν δείξει ότι είναι το ανεκτό χρώμα στις κρίσεις ημικρανίας.

 

Δοκιμάστε ζεστές ή κρύες θεραπείες

Ζεστές ή κρύες κομπρέσες στο κεφάλι ή το λαιμό σας μπορούν να βοηθήσουν. Ποια η διαφορά του ζεστού από το κρύο;

  • Οι κρύες κομπρέσες μουδιάζουν τις αισθήσεις στο σημείο όπου τοποθετούνται, απαλύνοντας τον πόνο.
  • Οι ζεστές κομπρέσες έχουν την ικανότητα να χαλαρώνουν τους μύες. Το ίδιο αποτέλεσμα μπορεί να έχει και ένα ζεστό ντους ή μπάνιο.

Δοκιμάστε ποια πρακτική από τις δύο λειτουργεί πιο αποτελεσματικά για εσάς και ακολουθήστε την.

 

Πιείτε ένα καφεϊνούχο ρόφημα

Σε μικρές ποσότητες, η καφεΐνη μπορεί να έχει διπλό αποτέλεσμα επί μίας εξελισσόμενης ημικρανίας.

  • Η καφεΐνη μπορεί να απαλύνει τον πόνο της ημικρανίας στα αρχικά της στάδια.
  • Μπορεί επίσης να λειτουργήσει επιπροσθέτως των παυσίπονων ουσιών, (ιβουπροφαίνη κλπ).

Ωστόσο, δεν πρέπει να το παρακάνετε. Η υπερβολική δόση καφεΐνης μπορεί, με τη σειρά της, να οδηγήσει σε πονοκεφάλους. Ακόμη, η κατανάλωση καφεΐνης τη νύχτα ενδέχεται να επηρεάσει τη ρουτίνα του ύπνου σας – και ο κακός/άστατος ύπνος οδηγεί πάλι σε ημικρανίες.

 

Ενυδατωθείτε

Κάποιες φορές, ό πόνος της ημικρανίας σας κάνει να ξεχνάτε τα πάντα. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάτε την ενυδάτωση. Ειδικά, για το χρονικό διάστημα που η ημικρανία είναι σε εξέλιξη, το να πίνετε νερό είναι πιο σημαντικό από ποτέ. Tip: έχετε πάντα ένα μπουκάλι νερό μαζί σας – μερικές φορές ένα ποτήρι νερό είναι ικανό να σταματήσει μία ημικρανία.

 

“Τα Donts”. Τι να μην κάνετε.

Δείτε στη συνέχεια, αυτά που δεν πρέπει να κάνετε όταν η ημικρανία έχει ήδη δώσει το παρών.

 

Μην αγνοείτε τον πόνο

Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη των ημικρανικών ασθενών είναι ότι αγνοούν τα προειδοποιητικά σημάδια του πόνου. Κακώς, γιατί η ημικρανία έχει πάρα πολύ χαμηλό “false alarm” επίπεδο. Εάν νιώθετε ότι έρχεται ημικρανία, θα έρθει ημικρανία. Εάν είστε σε θεραπευτική αγωγή, είναι καλό να τη λαμβάνετε αμέσως, με τα πρώτα συμπτώματα ημικρανίας.

 

Μην συνεχίσετε τις δουλειές του σπιτιού

Οι δουλειές του σπιτιού μπορούν να περιμένουν. Εάν συνεχίσετε, απλά θα επιδεινώσετε την κατάστασή σας, κάνοντάς την ανυπόφορη.

 

Μην ασκείστε

Η άσκηση είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να προλάβετε και να μειώσετε τις κρίσεις ημικρανίας. Ωστόσο, όταν η ημικρανία σας είναι σε εξέλιξη, η άσκηση μπορεί να κάνει τον πόνο σας χειρότερο. Αποφύγετέ την.

 

Μην οδηγείτε

Μία κρίση ημικρανίας μπορεί να επηρεάσει τις οδηγικές σας ικανότητες και να σας κάνει επιρρεπή σε λάθη. Μην βάζετε σε κίνδυνο τον εαυτό σας, τους αγαπημένους σας, αλλά και τους υπόλοιπους οδηγούς και πεζούς. Σταματήστε την οδήγηση κατά τη διάρκεια του επεισοδίου ημικρανίας και οδηγήστε ξανά, μόνο όταν η ημικρανία έχει περάσει.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!