Οι λέξεις “δυνατός” και “ισχυρός” είναι συνώνυμα.

Οι λέξεις “οστά” και “κόκαλα” είναι συνώνυμα.

Οι λέξεις “κενός” και “άδειος” είναι συνώνυμα.

Όμως, οι λέξεις “ημικρανία” και “πονοκέφαλος” ΔΕΝ είναι συνώνυμα. Παρά την ευρεία χρήση στην καθομιλουμένη που πολλές φορές μετατρέπει (ή μάλλον υποβιβάζει) μία ημικρανία σε πονοκέφαλο, η ημικρανία είναι πολλά περισσότερα πράγματα από έναν απλό πόνο στο κεφάλι μας.

Ενημερωθείτε για τις διαφορές ημικρανίας και πονοκέφαλου στο άρθρο μας που ακολουθεί. Εάν τις γνωρίζετε, θα μπορέσετε και εσείς, με τη σειρά σας, να ενημερώσετε το νευρολόγο σας, ο οποίος είναι ο μόνος που θα σας πει με ιατρική ακρίβεια από το τι πραγματικά πάσχετε.

 

Πονοκέφαλος

Ο πονοκέφαλος περιλαμβάνεται στις συχνότερες επώδυνες εμπειρίες. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας πλήττει πάνω από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού και αποτελεί έναν από τους πιο συνηθισμένους λόγους αναζήτησης ιατρικής συμβουλής.

Υπάρχουν περισσότερα από 150 διαφορετικά είδη πονοκεφάλων που ομαδοποιούνται, για πρακτικούς λόγους, σε δύο μεγάλες κατηγορίες:

 • Πρωτοπαθείς κεφαλαλγίες (δεν οφείλονται σε κάποιον εξωγενή παράγοντα, δεν υπάρχουν παθολογικά ευρήματα).
 • Δευτεροπαθείς κεφαλαλγίες (οφείλονται σε αναγνωρίσιμα αίτια, όπως πχ ιγμορίτιδα, λήψη φαρμάκων ή, σε σπάνιες περιπτώσεις, σοβαρά υποκείμενα νοσήματα).

 

Πονοκέφαλος τάσης (Tension-type headache)

Ο πονοκέφαλος τάσης είναι μία πρωτοπαθής κεφαλαλγία και αποτελεί την πιο συχνή μορφή πονοκεφάλου. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όταν λέμε ότι “έχουμε πονοκέφαλο” εννοούμε τον πονοκέφαλο τάσης. Και είναι ακριβώς αυτό το είδος του πονοκέφαλου για το οποίο ζητάμε παυσίπονα που περιέχουν παρακεταμόλη, ιβουπροφένη ή ναπροξένη – και τα οποία αντιδρούν ικανοποιητικά.

 

Η θεμελιώδης διαφορά πονοκέφαλου και ημικρανίας

Η ημικρανία είναι μία χρόνια διαταραχή που εμπεριέχει μεν πονοκεφάλους, αλλά δεν περιορίζεται σε αυτούς. Συνήθως, ο πονοκέφαλος της ημικρανίας συνοδεύεται από συμπτώματα του αυτόνομου νευρικού συστήματος, όπως η αύρα καθώς και άλλα συσχετιζόμενα συμπτώματα, όπως ναυτία, έμετος και φωτοφοβία.

 

Τα 4 στάδια της ημικρανίας

Ένας απλός πονοκέφαλος συνήθως “έρχεται και φεύγει”. Ωστόσο, ένα τυπικό επεισόδιο ημικρανίας περιέχει 4 ξεχωριστά στάδια:

 • Το πρόδρομο (προειδοποιητικό) στάδιο. Προηγείται του πονοκέφαλου κατά 24 με 48 ώρες και χαρακτηρίζεται από μεταβολές της διάθεσης, ευερεθιστότητα, αίσθημα τάσης στον αυχένα και, κάποιες φορές, συχνά χασμουρητά, δυσκοιλιότητα και κάποια άλλα ασυνήθιστα συμπτώματα.
 • Την αύρα. Σύνολο εστιακών νευρολογικών συμπτωμάτων παροδικής οπτικής, κινητικής και λεκτικής διαταραχής.
 • Τον πονοκέφαλο. Δείτε παρακάτω τα κυριότερα συμπτώματα του πονοκέφαλου ημικρανίας, καθώς και πώς διαφέρει από τον πονοκέφαλο τάσης.
 • Το στάδιο της αποδρομής. Όταν περάσει ο πονοκέφαλος, ενδέχεται να παρατηρηθεί εξάντληση, ζάλη, δυσκολίες συγκέντρωσης και συναισθηματικές μεταβολές.

 

Διαφορές πονοκέφαλου τάσης και πονοκέφαλου ημικρανίας

Δεν είναι όλοι οι πονοκέφαλοι ίδιοι. Δείτε στη συνέχεια τις διαφορές μεταξύ των πονοκέφαλων τάσης και αυτών της ημικρανίας.

 • Ο πονοκέφαλος τάσης είναι πιο ήπιος.
 • Ο πονοκέφαλος τάσης περιγράφεται ως “σφίξιμο” γύρω από ολόκληρο το κεφάλι, ενώ ο πονοκέφαλος ημικρανίας εντοπίζεται κατά κανόνα στο ήμισυ της κεφαλής (αν και παιδιά και έφηβοι μπορεί να αναφέρουν πόνο και στις δύο πλευρές).
 • Ο πονοκέφαλος τάσης κατά κανόνα δεν αναγκάζει τους πάσχοντες να διακόψουν τις δραστηριότητές τους. Αντίθετα, ο πονοκέφαλος της ημικρανίας αναγκάζει τους πάσχοντες να ξαπλώσουν σε ένα ήσυχο, σκοτεινό χώρο μέχρι να υποχωρήσουν τα έντονα συμπτώματα.
 • Ο πονοκέφαλος ημικρανίας έχει σφυγμώδη χαρακτήρα. Οι ασθενείς περιγράφουν ότι νιώθουν ρυθμικά χτυπήματα “σαν από σφυρί” στο κεφάλι, συγχρονισμένα με τον καρδιακό τους ρυθμό.
 • Ο πονοκέφαλος ημικρανίας επιδεινώνεται με τη σωματική δραστηριότητα όπως για παράδειγμα δουλειές του σπιτιού ή περπάτημα.
 • Κατά κανόνα, τα περιστατικά πονοκεφάλων τάσης είναι περιστασιακά, σε αντίθεση με την ημικρανία που μπορεί να αποτελέσει μία χρόνια, υποτροπιάζουσα διαταραχή.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!