Ας δούμε κάποιους αριθμούς για την ημικρανία:

“3”. Η ημικρανία είναι η τρίτη συχνότερη ασθένεια στον κόσμο.

“12”. Περίπου 12% του παγκόσμιου πληθυσμού υποφέρει από ημικρανίες.

“4”, “72”. Οι ώρες που μπορεί να κρατήσει μία ημικρανία.

“7”. Οι πιο συνηθισμένοι μύθοι για την ημικρανία. Εδώ θα σταθούμε περισσότερο!

Εάν η άγνοια για μια ασθένεια είναι επικίνδυνη, το περίβλημα μίας πάθησης με έναν ή και περισσότερους μύθους, μπορεί να είναι το ίδιο ή και περισσότερο επικίνδυνο. Στο άρθρο μας που ακολουθεί, αναφέρουμε και απορρίπτουμε τους πιο συνηθισμένους μύθους για την ημικρανία.

 

Μύθος #01. Η ημικρανία είναι απλά ένας πονοκέφαλος

Ο μεγαλύτερος, ίσως, μύθος, από όλους. Στην πραγματικότητα, οι πονοκέφαλοι είναι μόνο ένα σύμπτωμα ημικρανίας, ενώ ορισμένες ημικρανίες δεν έχουν καθόλου πονοκέφαλο. Η ημικρανία μπορεί εύκολα να καθηλώσει τον ασθενή και να του απαγορεύσει οποιαδήποτε δραστηριότητα. Ταυτίζοντας την ημικρανία με έναν απλό πονοκέφαλο, διαπράττουμε ένα μεγάλο σφάλμα.

 

Μύθος #02. Η ημικρανία είναι απλά μία ενοχλητική κατάσταση

Η ημικρανία από μόνη της δεν είναι απειλητική για τη ζωή. Όμως, οι έρευνες δείχνουν συσχετισμό μεταξύ ημικρανίας και εγκεφαλικού επεισοδίου, άλλων καρδιακών παθήσεων και αυτοκτονίας. Επιπλέον, πολλά άτομα με ημικρανία έχουν μειωμένη παραγωγικότητα στην εργασία τους, ενώ πολλές φορές οι οικογενειακές, κοινωνικές και ψυχαγωγικές τους δραστηριότητες δοκιμάζονται έντονα.

 

Μύθος #03. Δεν υπάρχουν φάρμακα για την ημικρανία

Αντίθετα, υπάρχουν πλέον αρκετά διαθέσιμα φάρμακα που βοηθούν στον έλεγχο της νόσου. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά: ΜΗΣΥΦΑ, τριπτάνες (χρησιμοποιούνται εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια στην αντιμετώπιση των σοβαρών επεισοδίων ημικρανίας), θεραπείες σχετιζόμενες με το πεπτίδιο της καλσιτονίνης (CGRP) και άλλα.

Υπάρχουν επίσης αποτελεσματικές, μη φαρμακευτικές επιλογές. Οι πάσχοντες θα δουν αποτέλεσμα αν ρυθμίσουν τον τρόπο ζωής τους με υγιεινές επιλογές. 8 τουλάχιστον ώρες ύπνου κάθε βράδυ, 8 τουλάχιστον ποτήρια νερό την ημέρα, υγιεινές διατροφικές επιλογές και εξάλειψη των πηγών άγχους θα μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης ημικρανίας.

 

Μύθος #04. Η καφεΐνη προκαλεί ημικρανίες

Αυτός είναι ένας μύθος. Η καφεΐνη δεν είναι αιτία ημικρανίας (αν και σε κάποιες περιπτώσεις, η ξαφνική αύξηση ή μείωσή της μπορεί να την πυροδοτήσει). Αντίθετα, η καφεΐνη, γενικά, μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των πονοκεφάλων, συμπεριλαμβανομένων τον πονοκεφάλων από ημικρανία (αν και ΔΕΝ συνιστάται ως θεραπεία).

Βάσει βιβλιογραφίας, δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις, ώστε να συσταθεί διακοπή χρήσης καφεΐνης στους ημικρανιακούς ασθενείς.

 

Μύθος #05. Χρειάζεται μαγνητική για να διαγνωστεί η ημικρανία

Όχι, δεν είναι απαραίτητο. Το ιστορικό του ασθενούς και η νευρολογική εξέταση, στις περισσότερες των περιπτώσεων αρκούν για τη διάγνωση ημικρανίας. Ωστόσο, ενδέχεται ο νευρολόγος να συστήσει μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου, σε περιπτώσεις που θεωρήσει ότι το πρόβλημα χρήζει περαιτέρω εξέτασης.

 

Μύθος #06. Τα φάρμακα για τον πονοκέφαλο θεραπεύουν την ημικρανία

Πρώτα από όλα, δεν υπάρχουν (ακόμη) φάρμακα που θεραπεύουν την ημικρανία. Όλες οι θεραπείες επικεντρώνονται στην πρόληψη ή την παύση της ημικρανίας ή στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Παρ’ όλα αυτά, πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν παυσίπονα για τον πονοκέφαλο για να αντιμετωπίσουν την ημικρανία, χωρίς να επισκέπτονται ιατρό.

Και ενώ αυτά τα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν σε κάποιο βαθμό τον πονοκέφαλο, αδυνατούν να αντιμετωπίσουν την ίδια την ημικρανία. Μάλιστα, αυτή η συνήθεια μπορεί να οδηγήσει σε χειρότερες ημικρανίες και σε μία κατάσταση που είναι γνωστή με τον όρο “κεφαλαλγία από κατάχρηση αναλγητικών”. Στην ημικρανία, ο μόνος ειδικός είναι ο νευρολόγος.

 

Μύθος #07. Η ημικρανία έρχεται πάντοτε με αύρα

Η αύρα είναι μία σειρά συμπτωμάτων που προηγείται μίας κρίσης ημικρανίας. Τα συμπτώματα αυτά είναι:

  • Φωτεινά “λαμπάκια” ημικυκλικού σχήματος
  • Βελόνιασμα στα άκρα
  • Μυρμήγκιασμα στα άκρα.

Ωστόσο, στην πραγματικότητα μόλις ένα 30% των ασθενών έχουν συμπτώματα αύρας πριν την έλευση της ημικρανίας. Το ότι η ημικρανία έρχεται πάντοτε με αύρα είναι ένας ακόμη μύθος.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!