Εμμηνόπαυση, κλιμακτήριος, είναι δύο λέξεις με τις οποίες κάθε γυναίκα που έρχεται αντιμέτωπη, προσπαθεί να διαχειριστεί με διαφορετικό τρόπο. Παρ’ όλο που πρόκειται για μια φυσιολογική διαδικασία, που επιβεβαιώνεται με 12 μήνες χωρίς έμμηνο ρύση, για πολλές γυναίκες είναι δύσκολη. Ίσως γιατί έχουν έντονα συμπτώματα εξάψεων, αϋπνιών, διαταραχές στην διατροφή, και κυρίως στην διάθεση. Για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, η περίοδος αυτή διαρκεί 3,4 ή και 7 χρόνια. Έτσι μιλάμε για μια δύσκολη ή κακή περίοδο που δεν αναγνωρίζουμε τον εαυτό μας κυρίως λόγω των συναισθηματικών αλλαγών.

Η περίοδος αυτή συμπίπτει με την ωρίμανση των παιδιών και την αναχώρησή τους από το σπίτι. Η γυναίκα αισθάνεται πια πως η μη ικανότητα να αναπαράγει, την κάνει και άχρηστη και δεν έχει διάθεση για σεξ (ίσως και λόγω γυναικολογικών προβλημάτων) και πενθεί για αυτή την αλλαγή. Είναι συχνά τα συμπτώματα κατάθλιψης σε αυτή την περίοδο και συναντάμε θλιμμένες γυναίκες που έχουν υπερευαισθησία σε αντιδράσεις και συμπεριφορές. Παράλληλα με την πιθανή αποχώρηση των παιδιών από το σπίτι, για σπουδές ή για γάμο, μπορεί να συμπίπτει και με την απώλεια των γονέων και όλα αυτά μαζί μπορούν να οδηγήσουν σε αδιέξοδο την γυναίκα που νιώθει μόνη, ανήμπορη και ματαιωμένη.

Υπάρχουν όμως και γυναίκες που αντιμετωπίζουν αυτή την περίοδο με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Ένα μέρος του πληθυσμού, βλέπει την περίοδο αυτή ως απελευθέρωση! Μπορεί πλέον να ευχαριστηθεί την ερωτική επαφή, τα ταξίδια της, να απελευθερωθεί από ευθύνες και άγχη. Πρόκειται για μία δεύτερη εφηβεία, που πλέον με μεγαλύτερη ωριμότητα μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την αλλαγή αυτή.

Μου συμβαίνει αυτό και τι να κάνω;

1. Αρχικά προσπαθήστε να αξιολογήσετε την κατάσταση, χωρίς υπερβολές. Μιλήστε με μια φίλη σας, έναν δικό σας άνθρωπο, μοιραστείτε τις σκέψεις σας, εξωτερικεύστε τι αισθάνεστε.
2. Υιοθετήστε θετικές σκέψεις. Μείνετε στα θετικά που συμβαίνουν και αναγνωρίστε τα πράγματα που σας δίνουν χαρά. Αν επικεντρώνεστε στα αρνητικά, χαλάει η διάθεσή σας και η ψυχολογία σας.
3. Αγαπήστε τον νέο σας εαυτό: βρείτε χρόνο να κάνετε πράγματα που αγαπάτε. Άσκηση, σωστή διατροφή, ασκήσεις χαλάρωσης, βόλτα με φίλους, εκδρομές, ψυχοθεραπεία.
4. Μην κλειστείτε στον εαυτό σας. Αναζητήστε παρέα και ανθρώπους με τα ίδια ενδιαφέροντα και μην μείνετε σπίτι πίσω από την τηλεόραση. Σύλλογοι, ομάδες, παρέες είναι ότι χρειάζεστε για να μείνετε κοινωνική
5. Μην σταματήσετε να ονειρεύεστε. Θέστε στόχους με όσα δεν προλαβαίνατε να κάνετε όλα αυτά τα χρόνια, ένα ταξίδι, μια συνάντηση που αναβάλατε, μια ανανέωση του χώρου σας, μπορεί να σας γεμίσει χαρά.
6. Προσπαθήστε να αναθεωρήσετε τις σχέσεις σας. Αναζητήστε τις ισορροπίες στις οικογενειακές σχέσεις, γνωρίζοντας πως πολλά έχουν αλλάξει και δεν μπορούν να γίνουν όπως πριν από 20 ή 30 χρόνια. Οι σχέσεις αλλάζουν με το χρόνο, όπως κι εσείς. Δείτε κάθε σχέση σε νέα βάση. Επαναπροσδιορίστε το ρόλο σας. Δείτε τι ζητάτε από τους άλλους και τι ζητούν οι άλλοι από εσάς. Βάλτε όρια στις σχέσεις γιατί πολύ συχνά δεν το κάνουμε με αποτέλεσμα να πνιγόμαστε γιατί δεν μιλήσαμε και γιατί είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε πράγματα που δεν θέλουμε.
Μην ξεχνάτε ότι πρέπει να δεχθείτε τους άλλους όπως είναι και όχι όπως θα θέλατε να είναι.
7. Δώστε την ευκαιρία στον εαυτό σας να εκφραστεί, να εξωτερικεύσει αυτό που νιώθει. Θυμηθείτε πως είναι μια εφηβεία και οι έφηβοι λένε αυτό που σκέπτονται και τολμούν! Μην κρατάτε συναισθήματα μέσα σας: αυτά σας κάνουν να μένετε ξύπνιοι τις νύχτες και να καταφεύγετε σε αγωγές.
8. Τέλος αντιμετωπίστε την περίοδο αυτή με χαμόγελο, με αισιοδοξία. Αυτά που συμβαίνουν μέσα σας μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε με δυο τρόπους: τον εύκολο και τον δύσκολο.

Η επιλογή είναι πάντα δική μας!

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!