Αλήθεια, ποιες είναι οι πρώτες λέξεις που μας έρχονται στο μυαλό όταν ακούμε τη λέξη “Botox”; Οι περισσότεροι από εμάς μάλλον θα απαντούσαμε “ρυτίδες”, “ανανέωση”, πολύ πιθανόν “ματαιοδοξία”, και ίσως, κάποιοι από τους πιο… φοβητσιάρηδες “βελόνες”. Ένα είναι όμως σίγουρο: ότι η λέξη “ημικρανία” θα ήταν είτε απούσα είτε πολύ χαμηλά στη λίστα μας.

Και όμως. Το Botox δεν είναι μόνο σύμμαχος των… μετώπων των αστέρων του Hollywood, αλλά και ένας απροσδόκητος σύμμαχος ενάντια στην ημικρανία, και μάλιστα αρκετά αποτελεσματικός. Δείτε στη συνέχεια του άρθρου μας πώς το Botox λειτουργεί επί της ημικρανίας, αλλά και τις πιθανές παρενέργειες που μπορεί να έχει.

 

Τι είναι το Botox;

Το Botox έχει κτίσει ένα μύθο γύρω του, όσον αφορά τη μείωση των ρυτίδων, ιδιαίτερα αυτών ανάμεσα στα φρύδια και γύρω από τα μάτια. Πρόκειται για μία αλλαντική τοξίνη (στα αγγλικά Botulinum toxin, εξ ου και το όνομά του) που παράγεται κυρίως από το βακτήριο Clostridium botulinum και η οποία προκαλεί χαλαρή παράλυση.

Η μόλυνση με το βακτήριο προκαλεί τη νόσο της αλλαντίασης, όμως η τοξίνη αυτή καθεαυτή χρησιμοποιείται εμπορικά στην ιατρική, τα καλλυντικά και την έρευνα.

 

Είναι το Botox εγκεκριμένο για ημικρανίες;

Το Botox είναι εγκεκριμένο από τον γνωστό αμερικανικό FDA για χρήση σε χρόνιες ημικρανίες, ήδη από το 2010.

 

Ποιες ημικρανίες αντιμετωπίζει το Botox;

Το Botox είναι εγκεκριμένο μόνο για χρόνιες ημικρανίες (κάτι που σημαίνει πονοκέφαλο για 15 ή και περισσότερες ημέρες το μήνα). Οι ειδικοί λένε ότι όσο πιο συχνοί είναι οι πονοκέφαλοι, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η βελτίωση που θα παρουσιάσει ο ασθενής. Το Botox ΔΕΝ συνιστάται για ασθενείς που εμφανίζουν λιγότερες από 15 ημέρες πονοκέφαλο το μήνα.

 

Πώς λειτουργεί το Botox;

Το Botox εγχύεται σε νευραλγικά σημεία όπου εντοπίζεται ο πόνος της ημικρανίας. Συγκεκριμένα στους μύες του:

  • Μπροστινού μέρους του κεφαλιού
  • Πλαϊνού μέρους του κεφαλιού
  • Πίσω μέρος του κεφαλιού
  • Αυχένα.

Το Botox εισέρχεται στις νευρικές απολήξεις γύρω από το σημείο όπου εγχύεται και εμποδίζει την απελευθέρωση συγκεκριμένων χημικών ουσιών που εμπλέκονται στη μετάδοση πόνου. Το Botox αποτρέπει τους πονοκεφάλους της ημικρανίας πριν εμφανιστούν, αλλά χρειάζεται χρόνος για να δείξει την αποτελεσματικότητά του. Θα χρειαστούν δύο με τρεις συνεδρίες.

Οι ασθενείς αναφέρουν ότι δύο θεραπείες με Botox μείωσαν τον αριθμό των ημερών πονοκέφαλου περίπου στο μισό. Μπορεί να χρειαστούν έως και έξι μήνες για να δείτε το μέγιστο όφελος από το Botox. Εν τω μεταξύ, μπορείτε να συνεχίσετε την κανονική σας αγωγή για τις ημικρανίες χωρίς κίνδυνο αλληλεπίδρασης φαρμάκων.

 

Διαδικασία θεραπείας

Όταν λάβετε την πρώτη σας θεραπεία με Botox, αναμένετε ότι το ραντεβού σας θα διαρκέσει περίπου 20 λεπτά. Ο γιατρός χρησιμοποιεί μια πολύ μικρή βελόνα, με την οποία εγχέει μικρές ποσότητες Botox σε επιφανειακούς μύες του δέρματος. Κάθε θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει 31 ενέσεις σε επτά βασικές περιοχές του κεφαλιού και του λαιμού.

Εφόσον η θεραπεία αποβεί αποτελεσματική, συνιστάται η επανάληψή της κάθε 3 με 4 μήνες.

 

Παρενέργειες

Όπως και άλλα φάρμακα, οι ενέσεις Botox για την πρόληψη πονοκεφάλων σε ενήλικες με χρόνια ημικρανία μπορούν να προκαλέσουν παρενέργειες. Αυτές είναι συνήθως προσωρινές και διαρκούν για μερικές ημέρες ή εβδομάδες. Εάν διαρκέσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μιλήστε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

 

Ήπιες παρενέργειες

  • Μικρό τσούξιμο της περιοχής
  • Μελανιές
  • Μυϊκή δυσκαμψία
  • Μερική αδυναμία των μυών των βλεφάρων
  • Πονόλαιμος.

 

Σοβαρές παρενέργειες

Οι σοβαρές παρενέργειες από τις ενέσεις Botox είναι πολύ σπάνιες, αλλά όχι ανύπαρκτες. Αλλεργικές αντιδράσεις και εξάπλωση τοξινικών επιδράσεων, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν απειλητικές για τη ζωή δυσκολίες κατάποσης ή αναπνοής, είναι οι πιο σοβαρές.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!