Το ημερολόγιο στο γραφείο έχει ήδη κυκλωμένη με κόκκινο μαρκαδοράκι τη μαγική ημερομηνία έναρξης των διακοπών! Ο υπολογιστής στο σπίτι έχει τουλάχιστον 5 με 10 παράθυρα ανοιχτά στο trip advisor και στις κριτικές για εστιατόρια, ξενοδοχεία, παραλίες και λοιπά.

Και το κυριότερο, τα εισιτήρια για τον μαγευτικό προορισμό σας είναι ήδη κλεισμένα και απλά περιμένετε να κάνετε ηλεκτρονικό check in 24 ώρες πριν τη μεγάλη στιγμή. Ακούγεται τέλειο! Όμως, γιατί έχετε έναν κόμπο στο στομάχι; Γιατί η ημερομηνία έναρξης των διακοπών σας φαίνεται απειλητική σαν μπαμπούλας; Γιατί θέλετε να τα παρατήσετε όλα και να βάλετε ένα μαξιλάρι πάνω από το κεφάλι σας;

Εάν το άγχος των διακοπών σας κυριεύει, δεν είστε ούτε οι μόνοι, ούτε οι πρώτοι. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από το ίδιο ψυχολογικό φαινόμενο. Δείτε στο άρθρο μας που ακολουθεί τι προκαλεί το άγχος των διακοπών, αλλά και πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε, ώστε να απολαύσετε τις καλύτερες διακοπές της ζωής σας… μέχρι τις επόμενες!

 

Παράγοντες άγχους

Οι παράγοντες που μπορούν να μας προκαλέσουν στρες κατά τη διάρκεια των διακοπών είναι αρκετοί. Ας δούμε τους κυριότερους.

 

Οργάνωση

Ίσως νομίζετε ότι ο προϊστάμενος στο γραφείο κάνει πολλές ερωτήσεις. Όμως, η οργάνωση των διακοπών έχει περισσότερες. Ας δούμε κάποιες από αυτές.

 • Πού θα πάμε;
 • Πώς θα συμπέσουν οι άδειές μας;
 • Θα ταιριάξουμε με το νέο ζευγάρι φίλων που πάμε πρώτη φορά διακοπές;
 • Διακοπές με τα παιδιά (εάν έχουμε) ή χωρίς; Και αν πάμε μόνοι, που θα τα αφήσουμε;
 • Ποιος θα ποτίζει τα φυτά όσο λείπουμε;
 • Ποιος θα φροντίζει τα κατοικίδια;
 • Τα ψωνίσαμε όλα;

Η λίστα είναι ατελείωτη! Ακόμα και αν είστε ειδικοί στο… εξέλ, θα δυσκολευτείτε να περιλάβετε όλα όσα απαιτεί η σωστή οργάνωση διακοπών.

 

Οικονομικό

Ακόμη και τις ημέρες πριν από την κρίση, οι περισσότεροι από εμάς δεν είχαμε την τύχη να ξοδεύουμε όσα θέλουμε στις διακοπές μας. Η ισοσκέλιση του προϋπολογισμού μας είναι πλέον ακόμη πιο δύσκολη, ειδικά με τον βομβαρδισμό που δεχόμαστε καθημερινά με προσφορές για εισιτήρια, προορισμούς κλπ, που μας φαίνονται όλοι πανάκριβοι (και πολλές φορές είναι)!

 

Εμφάνιση

Οι καλοκαιρινές διακοπές δεν είναι μόνο η ώρα της ξεγνοιασιάς. Είναι και η ώρα της αλήθειας. Τα κιλά που με ιδιαίτερη χάρη κρύβαμε όλο τον χειμώνα μέσα από φαρδιά ρούχα, έξυπνη χρήση της ρίγας κλπ, απειλούν να μας αγχώσουν. Το αποτέλεσμα πολλές φορές είναι κάποια crash diets που αυξάνουν ακόμη περισσότερο το στρες μας ή μία μόνιμη αίσθηση άγχους κατά τη διάρκεια των διακοπών μας.

 

Τι να κάνετε

Δεν είναι εύκολο να ξεπεράσετε το άγχος των καλοκαιρινών διακοπών, όμως, με επιμονή, μπορείτε να τα καταφέρετε. Διαβάστε και ακολουθήστε τα tips που σας προτείνουμε παρακάτω και θα δείτε διαφορά!

 • Πάρτε μια βαθιά ανάσα. Κυριολεκτικά! Κάθε πρωί, μετά το πρωινό ξύπνημα πάρτε αρκετές, βαθιές ανάσες και σκεφθείτε τον εαυτό σας σε ένα όμορφο, ειδυλλιακό περιβάλλον. Ιδανικά, στον τόπο των διακοπών σας. Επαναλάβετε, εάν χρειαστεί, αρκετές φορές την ημέρα.

 

 • Κινηθείτε! Η άσκηση και η φυσική δραστηριότητα ανακουφίζουν από το στρες. Διακοπές ΔΕΝ σημαίνει ξαπλώστρα όλη μέρα. Στην πραγματικότητα, μελέτες έχουν δείξει ότι η διακοπή της άσκησης και της κίνησης, προκαλεί συμπτώματα κατάθλιψης και κούρασης, μετά από μία μόλις εβδομάδα.

 

 • Junk food? Junk holidays! Δεν υπάρχει λόγος, κατά τη διάρκεια των διακοπών σας, να ξεδώσετε με θερμιδογόνα μηδαμινής θρεπτικής αξίας. Οι τύψεις θα τροφοδοτήσουν ακόμη περισσότερο τους μηχανισμούς στρες σας.

 

 • Ετοιμάστε τη λίστα σας – και όχι μόνο μία! Ξεκινήστε με την πρακτική λίστα “πράγματα που πρέπει να κάνω πριν και κατά τη διάρκεια των διακοπών”. Συνεχίστε με μια πιο προσωπική λίστα “πράγματα που θα ήθελα για μένα κατά τη διάρκεια των διακοπών”. Θα εκπλαγείτε μόλις την ολοκληρώσετε.

 

 • Γίνετε γενναιόδωροι – και δεν εννοούμε χρηματικά. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να είστε ήρεμοι κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών είναι να είστε γενναιόδωροι με τη διάθεσή σας, με τις φιλοφρονήσεις σας, με τα δώρα σας προς τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Η θετική ενέργεια που εκπέμπετε, θα σας επιστραφεί πίσω και θα σας βοηθήσει να απολαύσετε όμορφες και χωρίς στρες διακοπές.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!