Ο κορωνοϊός και τα μέτρα προστασίας που όλοι μας πρέπει να λαμβάνουμε και να τηρούμε σχολαστικά έχουν μπει για τα καλά πλέον στη ζωή μας και στην καθημερινότητά μας. Όμως, για πολλούς από εμάς, η καθημερινότητα περιλαμβάνει και μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ας δούμε λοιπόν στο άρθρο που ακολουθεί όλες τις προφυλάξεις πού μπορούμε να πάρουμε στα μέσα μαζικής μεταφοράς ώστε να κυκλοφορούμε με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια.

 

Η κατάσταση σήμερα

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΣΑ, η επιβατική κίνηση μετά την εφαρμογή των τελευταίων μέτρων για τον κορωνοϊό έχει μειωθεί (στο λεκανοπέδιο της Αττικής) κατά περίπου ένα τρίτο. Ωστόσο, ακόμη και έτσι, κανείς μας δεν μπορεί να νιώθει ασφαλής και όλοι χρειάζεται να τηρούμε κάποια βασικά μέτρα πρόληψης. Ας δούμε τα πιο σημαντικά από αυτά.

 

Κρατάτε αποστάσεις

Η γνωστή συμβουλή “κρατάτε αποστάσεις” δεν ισχύει πλέον μόνο για την οδήγηση. Κρατήστε αποστάσεις από τους γύρω σας. Προσπαθήστε να έχετε απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων από άλλα άτομα στη στάση του λεωφορείου ή στην πλατφόρμα του μετρό. Όσο πιο κοντά είστε σε άτομο που πάσχει από λοίμωξη λόγω κορωνοϊού (και πιθανόν να μην το ξέρει) τόσο πιο πιθανό είναι να νοσήσετε και εσείς.

 

Προτιμήστε ταξί στις παρακάτω περιπτώσεις

Εάν είστε άνω των 65 ετών, προτιμήστε ταξί για τις μετακινήσεις σας. Ανήκετε στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Ειδικά, εάν είστε άνω των 80 ετών, οι στατιστικές δείχνουν ότι διατρέχετε τον σοβαρότερο κίνδυνο από όλες τις ηλικιακές ομάδες. Κινηθείτε με ταξί ή (ακόμη καλύτερα) μείνετε σπίτι.

Η παραπάνω συμβουλή ισχύει και όλους όσους πάσχουν από χρόνια νόσημα (καρδιαγγειακό, διαβήτη, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια) ή είναι χρόνιοι καπνιστές.

 

Κινηθείτε πιο νωρίς

Εάν είστε συνταξιούχος, προσπαθήστε να κινηθείτε με τα μέσα μαζικής μεταφοράς πριν τις ώρες αιχμής. Εάν είστε πάλι εργαζόμενος με καθημερινή χρήση κάποιου λεωφορείου, τρόλεϊ ή μετρό, διερευνήστε το ενδεχόμενο τηλεεργασίας για το επόμενο χρονικό διάστημα.

 

Απολυμάνετε τα χέρια σας – ο ιός επιβιώνει στις επιφάνειες

Υπάρχουν πάρα πολλές επιφάνειες στα διάφορα μέσα μαζικής μεταφοράς στις οποίες ο κορωνοϊός μπορεί να επιβιώσει. Από τα εκδοτήρια εισιτηρίων μέχρι τις χειρολαβές σε λεωφορεία και βαγόνια, τις κουπαστές στις κυλιόμενες σκάλες, αλλά και τα χερούλια στις πόρτες των ταξί, οι εστίες μετάδοσης είναι πολλές.

Για αυτό, έχετε πάντα μαζί σας αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα (τουλάχιστον 60%) ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη. Καλύψτε κάθε σημείο των χεριών σας και τρίψτε τα μεταξύ τους μέχρι να τα νιώσετε στεγνά. Όταν επιστρέψετε σπίτι, πλύνετε τα χέρια σας με νερό και σαπούνι.

 

Μειώστε τον χρόνο παραμονής στα μέσα μαζικής μεταφοράς

Αναβάλλετε την επίσκεψη στο εγγόνι ή σε κάποια φιλενάδα για καφέ. Θα υπάρξουν και άλλες ευκαιρίες στο μέλλον. Ακόμη, προσπαθήστε να κατεβαίνετε, μία ή δύο στάσεις νωρίτερα από τον προορισμό σας. Μικρότερη παραμονή σημαίνει και μικρότερη έκθεση σε κινδύνους, ενώ το περπάτημα θα σας κάνει καλό, έτσι κι αλλιώς.

 

Και η μάσκα;

Είναι πλέον συνηθισμένο φαινόμενο να βλέπουμε άτομα με μάσκες μίας χρήσης σε μέσα μαζικής μεταφοράς. Ωστόσο, οι μάσκες αυτές δεν έχουν στην πραγματικότητα κάποια ιδιαίτερη αποτρεπτική αξία, καθώς δεν “σφραγίζουν” πάνω στο πρόσωπο. Η χρήση μάσκας όντως εμποδίζει τη μετάδοση της νόσου, αλλά από αυτούς που είναι άρρωστοι στους υπολοίπους.

Όμως, όσοι γνωρίζουν ότι είναι θετικοί στον κορωνοϊό και παρ’ όλα αυτά χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, επιδεικνύουν κάτι παραπάνω από ανευθυνότητα. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι κανείς συνάνθρωπός μας δεν θα το έκανε αυτό εσκεμμένα.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!