Το πήρατε απόφαση και σηκωθήκατε από τον καναπέ; Συγχαρητήρια! Αυτό είναι το πρώτο βήμα για ένα υγιές μυοσκελετικό σύστημα, αλλά και για μία καλύτερη και μακρύτερη ζωή. Όμως, τώρα ίσως έχετε δίλημμα: “Να περπατήσω ή να τρέξω; Ποιο θα με ωφελήσει περισσότερο;”

Φυσικά, αυτό είναι ένα ευχάριστο δίλημμα και μακάρι όλα τα διλήμματα στη ζωή μας να ήταν αυτού του τύπου. Στο άρθρο μας που ακολουθεί, ζυγίζουμε τα υπέρ και τα κατά του τρεξίματος και του περπατήματος, τα βαθμολογούμε και σας κάνουμε τη δική μας πρόταση.

 

Κοινά οφέλη

Πρώτα από όλα, ας αρχίσουμε από το πιο σημαντικό: τόσο το περπάτημα όσο και το τρέξιμο κάνουν καλό στην υγεία. Τα οφέλη, είτε τρέχετε, είτε περπατάτε, περιλαμβάνουν:

  • Μείωση της πίεσης
  • Βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης
  • Αύξηση της καρδιακής αντοχής
  • Βελτίωση της οστικής δύναμης
  • Αύξηση της μυϊκής μάζας
  • Απώλεια βάρους
  • Διατήρηση βάρους.

Να τονίσουμε ότι με τον όρο “περπάτημα” εννοούμε το ζωηρό περπάτημα και όχι κάποιο είδους περιπάτου με ταχύτητα “χελώνας” όπου θαυμάζουμε τα αξιοθέατα.

 

Τραυματισμοί

Το τρέξιμο, λόγω των συνεχών και κάποιες φορές έντονων κραδασμών, έχει σημαντικά υψηλότερο ρίσκο για μυοσκελετικούς τραυματισμούς από ό,τι το περπάτημα.

Υπολογίζεται ότι ένας δρομέας έχει 50% πιθανότητες να εμφανίσει τραυματισμό σε αντίθεση με το μόλις 1 έως 5% ρίσκο που έχει ο περιπατητής. Οι κύριοι τραυματισμοί που σχετίζονται με το τρέξιμο περιλαμβάνουν τις πολύ συνηθισμένες παθήσεις στον αχίλλειο τένοντα καθώς και πελματιαία απονευρωσίτιδα.

Νικητής: Περπάτημα

 

Απώλεια βάρους

Η απώλεια (αλλά και η διατήρηση) βάρους είναι σημαντικός παράγοντας σε ένα υγιές μυοσκελετικό. Η διαφορά εδώ είναι, όπως αναμένεται, συντριπτικά υπέρ του τρεξίματος. Ένας μέσος άνθρωπος θα κάψει περίπου 606 θερμίδες σε μία ώρα τρέχοντας, ενώ μόλις 314 θερμίδες περπατώντας.

Νικητής: Τρέξιμο

 

Στρες

Το στρες είναι εχθρός του μυοσκελετικού. Το τρέξιμο είναι σαφώς πιο στρεσογόνα κατάσταση, καθώς απαιτεί συγκεκριμένο ρυθμό και πρόγραμμα, με αρχή, μέση και τέλος. Αντίθετα, όταν περπατάμε, έχουμε σαφώς λιγότερο στρες ενώ μπορούμε να σταματήσουμε για να μυρίσουμε ένα λουλούδι ή να χαϊδέψουμε μία γάτα!

Νικητής: Περπάτημα

 

Απαιτούμενος χρόνος

Πολλές φορές, ακυρώνουμε ή αναβάλλουμε την άσκησή μας λόγω έλλειψης χρόνου. Όμως, όλες αυτές οι ακυρώσεις και αναβολές, όταν περάσουν τα χρόνια, θα εμφανιστούν με φθορές στο μυοσκελετικό μας. Είναι σίγουρο ότι το τρέξιμο χρειάζεται λιγότερο χρόνο για να είναι αποτελεσματικό από ό,τι το περπάτημα (περίπου τον μισό).

Νικητής: Τρέξιμο

 

Ευκολία

Ένας περιπατητής μπορεί να εξασκήσει την αγαπημένη του δραστηριότητα ακόμη και με καθημερινά ρούχα και ένα άνετο ζευγάρι παπούτσια. Αντίθετα, ένας δρομέας θα χρειαστεί οπωσδήποτε φόρμα και αθλητικά παπούτσια, και πάντοτε ένα ντους ή μπάνιο μετά. Το περπάτημα είναι σίγουρα πιο βολική δραστηριότητα.

Νικητής: Περπάτημα

 

Συμπέρασμα

Στη μικρή μας έρευνα το περπάτημα έχει ένα ελαφρύ προβάδισμα με 3-2. Ωστόσο, καθώς οι αθλητικοί τραυματισμοί είναι ο “φόβος και ο τρόμος” των μυών μας, θεωρούμε ότι ειδικά για το μυοσκελετικό, η πλάστιγγα γέρνει περισσότερο προς το περπάτημα.

Φυσικά, υπάρχει και η σολομώντεια λύση: κάποιες φορές μπορείτε να περπατάτε ενώ άλλες να τρέχετε, ανάλογα με τη διάθεση. Αρκεί που σηκωθήκατε από εκείνον τον καναπέ. Όλοι οι μύες σας, ο σκελετός σας (αλλά και πολλά ακόμη όργανα του σώματός σας) θα σας ευγνωμονούν!

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!