Δρ. Αναστασία ΚοτσοπούλουCPsychol AFBPsS, Ψυχολόγος

Σύγχρονο Κέντρο Υποστήριξης Εκπαίδευσης Έρευνας και Εποπτείας.

Psychologikokentro.gr

Μόλις διαγνώσθηκα με ινομυαλγία. Μετά από πολλούς, πόνους, πολλές εξετάσεις και διαφορετικούς γιατρούς , έχω την διάγνωση: ινομυαλγία! Τι είναι αυτό; Γιατί πονάω, γιατί μου λένε ότι η ψυχολογία μου παίζει σημαντικό ρόλο;

Αυτά τα ερωτήματα απασχολούν πολλούς ανθρώπους- κυρίως γυναίκες- που έρχονται αντιμέτωπες με χρόνιους πόνους και μετά από ενδελεχή διερεύνηση, αντιμετωπίζουν την λέξη αυτή που δεν γνώριζαν πριν. Για να δούμε τα πράγματα από την αρχή θα πρέπει να ορίσουμε τι είναι η ινομυαλγία. Η ινομυαλγία είναι ένα σύνδρομο, δηλαδή ένα σύνολο συμπτωμάτων, με χαρακτηριστικό τον διάχυτο πόνο σε πολλά σημεία του σώματος. Υπολογίζεται ότι μπορεί να προσβάλλει 2-8% του πληθυσμού, και ειδικότερα τις γυναίκες (το 90% των πασχόντων είναι γυναίκες άνω των 40 ετών).

Τα συμπτώματα που εμφανίζουν, και τους οδηγούν στον γιατρό είναι διαφορετικά, αυτό όμως που είναι χαρακτηριστικό είναι ο πόνος είτε σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος ή πόνο διάχυτο στο σώμα. Πέραν τούτου, αναφέρονται και άλλα όπως η αίσθηση υπερβολικής κόπωσης (Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης), Διαταραχή ύπνου , ευερέθιστο έντερο, στομαχικό άλγος, κεφαλαλγίες (τάσεως, ημικρανίες), ξηροστομία, ξηροδερμία κλπ. Παράλληλα συχνά αναφέρεται διαταραχή στις γνωστικές λειτουργίες, όπως π.. αίσθηση απώλειας μνήμης, δυσκολία συγκέντρωσης, δυσκολία στην χρήση της γλώσσας κλπ. αυτό ονομάζεται “fibrofog” (=ινομίχλη).

Και η ψυχολογία τι ρόλο παίζει;

Η ψυχολογία μας μπορεί να παίξει ρόλο τόσο στην δημιουργία, όσο και στην διατήρηση και επιδείνωση της ινομυαλγίας. Χαρακτηρίζεται ως μια σωματόμορφη διαταραχή, δηλαδή εκδήλωση σωματικών συμπτωμάτων. Ναι μεν μπορεί να υπάρχει συννοσηρότητα με άλλες παθήσεις (π.χ. του θυρεοειδή, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η ρευματοειδής αρθρίτιδα κ.α.), αλλά μπορεί να συνυπάρχει με την κατάθλιψη και άλλες αγχώδεις διαταραχές.
Επιπλέον παρατηρείται μια επιδείνωση των συμπτωμάτων του πόνου με τις αγχωτικές καταστάσεις, με τα γεγονότα που μας στρεσάρουν, με την ψυχική καταπόνηση, με την κακή ποιότητα ύπνου.

Άλλωστε οι έρευνες που αναζητούν το πώς προκαλείται, καταλήγουν στη βασική νευροβιολογική θεωρία που εμπλέκεται μάλιστα και γενικά σε διαταραχές σωματικών συμπτωμάτων με επίκεντρο τον πόνο είναι η λεγόμενη «κεντρική και περιφερική ευαισθητοποίηση». Πρόκειται για την κεντρική ευαισθητοποίηση που έχει να κάνει με ερεθίσματα πόνου χαμηλής έντασης τα οποία μέσω αλλαγών στις νευροδιαβιβαστικές οδούς του νωτιαίου μυελού, καταλήγουν σε αυξημένο αλγαισθητικό σήμα στον εγκέφαλο, ενώ παράλληλα η περιφερική ευαισθητοποίηση έχει να κάνει με μείωση στον ουδό (όριο) του σήματος που πιάνουν οι υποδοχείς του άλγους στο δέρμα, στους μύες και στις αρθρώσεις. Έτσι αυτοί οι δύο μηχανισμοί αλληλοεπηρεάζονται και πυροδοτούνται από επαναλαμβανόμενη τοπική ιστική βλάβη ή/και μυική τάση λόγω φλεγμονής ή τραυματισμών, από παρατεταμένη αδράνεια, καθώς και από έντονο στρες. Όλα αυτά οδηγούν στην υπεραλγησία (μικρό ερέθισμα → μεγάλος πόνος ή ακόμα και η αλλοδυνία (πόνος από μη αλγογόνο ερέθισμα).

Πώς μπορώ να το αντιμετωπίσω;

Αρχικά με το να έχω μια σωστή διάγνωση. Να έχω έναν γιατρό που θα εμπιστευθώ και θα ακολουθήσω τις οδηγίες που θα μου δώσει. Συχνά συνδυάζονται με αντικαταθλιπτικά χάπια, που επηρεάζουν την σεροτονίνη. Ένα άλλο όμως σημαντικό που μπορώ να κάνω είναι να αλλάξω τρόπο ζωής. Να τρώω σωστά, να αθλούμαι, να διασκεδάζω, να κοινωνικοποιούμαι, να βρω διεξόδους και να μην αφήσω την κατάσταση να πάρει στα χέρια της την ζωή μου. Αν δεν μπορώ μόνος μου, με την βοήθεια ενός ειδικού θα πρέπει να αναζητήσω τις αιτίες. Τα ψυχολογικά εκείνα ζητήματα που υπάρχουν και που είναι «άλυτα»: ο θυμός μας, το άγχος μας, η στεναχώρια μας, η απογοήτευση μας, οι προσδοκίες μας. Αυτά τα θέματα θα έρθουν στην επιφάνεια με την ψυχοθεραπεία και θα λυθούν.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!