Σπίτι, σχολείο, φροντιστήριο, γυμναστήριο, κολυμβητήριο, σχολή χορού, ωδείο, πολεμικές τέχνες, προπόνηση, αγώνας, έξοδος, πάρτι, θάλασσα, γήπεδο, ποδήλατο, πατίνι, skateboard, πατινάζ και πολλά ακόμη. Εάν κουραστήκατε να διαβάζετε όλα τα παραπάνω, φανταστείτε να τα ζείτε και καθημερινά!

Η ζωή ενός εφήβου, αγοριού και κοριτσιού, είναι γεμάτη αδρεναλίνη αλλά και γεμάτη θερμίδες. Δεν υπάρχει άλλωστε άλλος τρόπος ώστε να μπορούν τα παιδιά να ανταπεξέρχονται στις παραπάνω δραστηριότητες, παρά μόνο η συνεχής τροφοδοσία του οργανισμού με ενέργεια.

Πόσες όμως θερμίδες χρειάζεται αλήθεια ένας έφηβος/έφηβη; Δείτε στο άρθρο μας που ακολουθεί την απάντηση, αλλά και ένα ειδικό online calculator υγιούς βάρους που δημιούργησε η κυβέρνηση της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία και που σίγουρα σας ενδιαφέρει.

Ο κανόνας των ενηλίκων

Σύμφωνα με τους πιο έγκυρους οργανισμούς και θεσμούς, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το γνωστό μας βρετανικό σύστημα υγείας NHS, ο κανόνας των ενεργειακών αναγκών των ενηλίκων (πάντα κατά μέσο όρο) είναι:
• 2500 θερμίδες την ημέρα για τους άνδρες
• 2000 θερμίδες την ημέρα για τις γυναίκες

Οι έφηβοι όμως, καθώς βρίσκονται ακόμη στην ανάπτυξη χρειάζονται πολλές παραπάνω θερμίδες. Δείτε τους πίνακες που ακολουθούν.

Αγόρια 13 έως 18 ετών

Ήδη από την ηλικία των 13 ετών, ένα αγόρι χρειάζεται καθημερινά σχεδόν όσες θερμίδες καταναλώνει ο ενήλικας άνδρας. Στη δε ηλικία των 18 ετών, χρειάζεται σχεδόν 25% θερμίδες παραπάνω καθημερινά από τον ενήλικα!

Ηλικία Θερμίδες
13 2.414
14 2.629
15 2.820
16 2.964
17 3.083
18 3.155

Κορίτσια 13 έως 18 ετών

Και εδώ οι ενεργειακές ανάγκες είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Ένα κορίτσι μόλις 13 ετών χρειάζεται ήδη παραπάνω θερμίδες από μία ενήλικη γυναίκα, ενώ μία κοπέλα 17 ή 18 ετών, έχει ανάγκη από τις ίδιες σχεδόν θερμίδες με έναν ενήλικα άνδρα!

Ηλικία Θερμίδες
13 2.223
14 2.342
15 2.390
16 2.414
17 2.462
18 2.462

Σημαντικές διευκρινίσεις

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα παραπάνω στοιχεία είναι μόνο ένας οδηγός. Οι νέοι και νέες μπορεί να χρειάζονται λιγότερη (ή και περισσότερη) ενέργεια λόγω διαφόρων παραγόντων, περιλαμβανομένης και της σωματικής τους δραστηριότητας. Επιπλέον, η κατανάλωση, για παράδειγμα, 2.462 θερμίδων από μία 17χρονη κοπέλα σε πατατάκια, γλυκά, κέικ και μπισκότα μπορεί θερμιδικά να είναι μέσα στα όρια των παραπάνω πινάκων, αλλά διατροφολογικά είναι “έγκλημα”.

Μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή για τους εφήβους πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα, αμυλούχα τρόφιμα, κατά προτίμηση ολικής άλεσης, γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς και ορισμένες τροφές που είναι καλές πηγές πρωτεΐνης όπως κρέας, ψάρι, αυγά και όσπρια.

Calculator υγιούς βάρους

Η κυβέρνηση της Νέας Νότιας Ουαλίας (πιο παλιάς αποικίας – πολιτείας της Αυστραλίας) δημιούργησε μία ειδική εφαρμογή εύρεσης υγιούς βάρους για παιδιά και εφήβους από 2 έως 18 ετών. Η εφαρμογή μπορεί να βρεθεί εδώ και η χρήση της είναι πολύ απλή. Επιλέγετε την ημερομηνία γέννησης του παιδιού ή του εφήβου, το φύλο του και το τρέχον ύψος και βάρος του, και αμέσως έχετε το αποτέλεσμα. Δοκιμάστε το!

(Σημείωση: η στήλη είναι πολύ ικανοποιημένη για το αποτέλεσμα του 11χρονου ανιψιού της που με ύψος 1.40 και βάρος 33 κιλών έχει “υγιές βάρος” και μάλιστα, ελαφρά κάτω από τον μέσο όρο. Μπράβο στον ανιψιό – και στη μαμά του!)

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!