Εξετάσεις. Μπορεί να είναι από τις πιο απλές και συνηθισμένες (“βγάλτε μια κόλλα χαρτί”) μέχρι τις πιο σημαντικές: πανελλαδικές που κρίνουν εάν θα συνεχίσει ο έφηβος τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο, εξετάσεις για Proficiency στα αγγλικά ή άλλες γλώσσες, εξετάσεις ωδείου και τόσες ακόμη.

Οι εξετάσεις αποτελούν συνήθως σημείο – καμπή στη ζωή ενός εφήβου και παράλληλα μία από τις πιο ψυχοφθόρες διαδικασίες. Για αυτό, είναι λογικό η διατροφή να παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στη σωματική και ψυχολογική του προετοιμασία, όσο και στις επιδόσεις του. Καλύτερες τροφές για καλύτερους βαθμούς! Δείτε περισσότερα στο άρθρο μας που ακολουθεί.

Οι καλύτερες τροφές για τις εξετάσεις

Καθώς οι έφηβοι που δίνουν εξετάσεις, προσπαθούν να απομνημονεύσουν και να κατανοήσουν πολλές νέες πληροφορίες, είναι σημαντικό να διατηρούν την πνευματική υγεία τους σε άριστη κατάσταση. Αν και γενικά η υγιεινή διατροφή είναι πολύ σημαντική για το σώμα και το πνεύμα, η έρευνα έχει δείξει ότι ορισμένες τροφές υπερέχουν όσον αφορά την προώθηση της πνευματικής απόδοσης. Ας τις δούμε.

Εσπεριδοειδή

Τα εσπεριδοειδή είναι εξαιρετικά θρεπτικά και η πρόσληψή τους έχει συνδεθεί με ποικίλα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της υγείας του εγκεφάλου.
Είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, ενώσεις, που μπορούν να προστατεύσουν τα νευρικά κύτταρα από τραυματισμούς.

Κακάο και μαύρη σοκολάτα

Το κακάο έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή κατά βάρος από οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο. Για αυτό και τα προϊόντα κακάο, όπως και η μαύρη σοκολάτα, συμβάλλουν σημαντικά στην υγεία του εγκεφάλου. Επιπλέον, είναι και τόσο νόστιμα!

Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά και περιέχουν βιταμίνες και μέταλλα απαραίτητα για την υγεία του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Ε και του ψευδαργύρου. Η κατανάλωσή τους μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της συνολικής ψυχικής κατάστασης.

Αυγά

Τα αυγά έχουν ονομαστεί η “πολυβιταμίνη της φύσης” λόγω της ποικιλίας των θρεπτικών συστατικών τους. Είναι ιδιαίτερα πλούσια σε ουσίες που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Β12, της χολίνης και του σεληνίου.

Αβοκάντο

Το αβοκάντο μπορεί να καταναλωθεί από τον έφηβο με διάφορους τρόπους (γουακαμόλη, αλειμμένο σε φρυγανιά, ή ολόκληρο με λίγο αλάτι). Αποτελεί
εξαιρετική πηγή λουτεΐνης, καροτενοειδές που μπορεί να επηρεάσει θετικά τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Ψάρια

Τα ωμέγα-3 είναι απαραίτητα λιπαρά που παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου. Είναι συγκεντρωμένα σε λιπαρά ψάρια, τα οποία είναι επίσης εξαιρετικές πηγές άλλων θρεπτικών συστατικών που προάγουν την υγεία του εγκεφάλου.

Παντζάρια

Τα παντζάρια είναι πλούσια σε νιτρικά άλατα, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο, στην επικοινωνία των νευρικών κυττάρων και στη συνολική υγεία του εγκεφάλου. Μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση χυμού παντζαριών με βελτιωμένη απόδοση στις εξετάσεις.

Τροφές που πρέπει να αποφεύγονται

Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, καλό είναι ο έφηβος να αποφεύγει τα παρακάτω:
• Αλκοόλ (και όχι μόνο κατά τη διάρκεια των εξετάσεων).
• Νέες τροφές (δεν είναι ώρα για πειραματισμούς).
• Λιπαρά, τηγανητά.
• Τροφές με πολύ λίγες θερμίδες (δεν είναι η στιγμή να ξεκινήσει κάποιος δίαιτα).
• Τροφές που μπορεί να προκαλέσουν κάποιο γαστρεντερικό πρόβλημα.
• Αναψυκτικά και καφέδες.

Το πρωινό των εξετάσεων

Τέλος, το πρωινό των εξετάσεων είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεύμα. Δείτε τις συμβουλές μας.
• ΜΗΝ αφήσετε το παιδί να φύγει με άδειο στομάχι, έστω και αν δεν πεινάει από το άγχος. Υπάρχει πιθανότητα να ζαλιστεί και να μην αποδώσει τα αναμενόμενα.
• Μην φτιάξετε στον έφηβο/έφηβη κάτι νέο, φτιάξτε κάποιο πρωινό ήδη δοκιμασμένο.
• Προσπαθήστε να περιλάβετε πρωτεΐνη.
• Εφοδιάστε το παιδί με μία μπανάνα, ένα μήλο ή κάποιους ξηρούς καρπούς.
• Καλό είναι αποφευχθεί ο καφές που μπορεί να αναγκάσει το παιδί να επισκεφθεί την τουαλέτα κατά τη διάρκεια των εξετάσεων και να χάσει τον ειρμό του.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!