Αν είστε μαμά έφηβου κοριτσιού ή αγοριού, υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να πάρετε απόφαση. Ένα από αυτά είναι ότι όταν το παιδί βγαίνει έξω με τις φίλες ή τους φίλους του, είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατον να ακολουθήσει το σωστό πρόγραμμα διατροφής που ακολουθείτε οικογενειακά. Και είναι λογικό, καθώς πρόκειται για έφηβο και όχι για “μάρτυρα” της υγιεινής διατροφής.

Με το χέρι στην καρδιά, όταν η παρέα του εφήβου στην έξοδο στο εμπορικό κέντρο παραγγέλνει πίτσες, σουβλάκια, burgers και smoothies, πόσες πιθανότητες δίνετε στο δικό σας παιδί να παραγγείλει ένα mix μπρόκολο, σέσκουλο, ρόκα και σπανάκι; Less than zero.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν διαβαθμίσεις στη “ζημιά” που μπορεί να προκληθεί από μία έξοδο, καθώς και κάποια έξυπνα tips που ο έφηβος μπορεί να ακολουθήσει, για το δικό του καλό, χωρίς να μειώνει ιδιαίτερα τη χαρά του φαγητού και την απόλαυση της παρέας. Δείτε τα παρακάτω.

Οι έρευνες χτυπούν “καμπανάκι”

Όμως, πόσο επιβλαβές είναι στην πραγματικότητα το να τρώει το παιδί έξω fast food; Σύμφωνα με μεγάλη μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνεύμονας και Αίματος (NHLBI) και δημοσιεύθηκε στην έγκριτη ιατρική επιθεώρηση Lancet, όσο πιο συχνά τρώνε οι έφηβοι σε εστιατόρια γρήγορου φαγητού τόσο πιο πιθανό είναι να πάρουν περισσότερο βάρος και να έχουν προβλήματα διαβήτη στη μέση ηλικία.

Σύμφωνα με την έρευνα, σε μία σύγκριση με το φαγητό που τρώνε στο σπίτι, οι έφηβοι όταν τρώνε έξω, καταναλώνουν σχεδόν 200 επιπλέον θερμίδες, συμπεριλαμβανομένων εννέα γραμμαρίων λίπους και περισσότερες από δύο επιπλέον κουταλιές της σούπας ζάχαρη. Αυτό σε ετήσια βάση, μπορεί να προσθέσει περίπου 73.000 θερμίδες, ίσες με σχεδόν 9 κιλά βάρους!

Οι εποχές άλλαξαν

Ας αρχίσουμε επισημαίνοντας κάτι. Δεν είναι δύσκολο για τον έφηβο να κάνει καλές επιλογές γρήγορου φαγητού σε ένα εμπορικό κέντρο ή σε ένα εστιατόριο fast-food, καθώς οι εποχές έχουν αλλάξει. Σήμερα, οι υγιεινές προτάσεις στα μενού είναι περισσότερες και νοστιμότερες από ποτέ!

Το μέγεθος της μερίδας

Εάν πρέπει να θυμάστε μόνο μία συμβουλή, εσείς και ο έφηβος γιος σας ή κόρη σας, είναι αυτή: προσέξετε το μέγεθος των μερίδων. Στα εστιατόρια, το μέγεθος των μερίδων είναι πολλές φορές διπλάσιο ή τριπλάσιο από ό,τι στο σπίτι, κάτι που εκ πρώτης όψης, και μέσα στα τεράστια πολλές φορές πιάτα, δεν είναι εμφανές.

Καθώς όλοι έχουμε την τάση να “αδειάζουμε το πιάτο μας” όταν τρώμε (εκτός από τις περιπτώσεις όπου είμαστε άρρωστοι), η συμβουλή του να προσπαθήσει ο έφηβος να μην φάει όλο το φαγητό στο πιάτο του δεν δουλεύει. Αυτό που μπορεί να δουλέψει είναι:
• Να ζητήσει μισή μερίδα από το φαγητό.
• Να το μοιραστεί με ένα φίλο.
• Να ζητήσει να του πακετάρουν την υπόλοιπη μισή μερίδα για το σπίτι.

Σάλτσες και dressings

Μια κουταλιά μαγιονέζα μπορεί να φτάσει τις 90 θερμίδες. Το βούτυρο που συνοδεύει τα ψωμάκια μπορεί να ξεπεράσει τις 100. Το λατρεμένο κέτσαπ των εφήβων, που πολλές φορές περιχύνεται στα πάντα σαν να μην υπάρχει αύριο, άνετα φτάνει τις 50 θερμίδες σε κάθε τρεις κουταλιές.

Καλό είναι οι έφηβοι να ζητούν τις σάλτσες και τα dressings πάντα στο πλάι, και να τα χρησιμοποιούν με ιδιαίτερη φειδώ.

Συμβουλές για φαγητό στο εμπορικό κέντρο

Με λίγο προγραμματισμό, είναι εύκολο για τον έφηβο να τρώει υγιεινές τροφές στην έξοδό του. Ακολουθούν κάποια tips.

• Πίτσα; Vegetarian και μία φέτα αρκεί.
• Σάντουιτς με στήθος κοτόπουλο αντί για τηγανητά.
• Σάντουιτς ντελικατέσεν σε ψωμί ολικής αλέσεως.
• Μπέργκερ; Έστω, αλλά το μικρότερο μέγεθος. Ένα μπέργκερ με διπλό μοσχαρίσιο μπιφτέκι, στρογγυλό ψωμί, τυρί, πίκλες, κρεμμύδια και ειδική σάλτσα μπορεί να ξεπεράσει τις 700 θερμίδες.
• Μαζί με το μπέργκερ, σαλάτα αντί για τηγανητές πατάτες.
• Ποτό; Ένα ποτήρι νερό πάει με όλα.
• Επιπλέον, προτείνεται να ξεκινήσει η έξοδος στο εμπορικό κέντρο από το φαγητό. Εάν οι έφηβοι αρχίσουν από τις βιτρίνες, την ταινία των 2 ωρών (ή και 3+ ώρες, βλέπε Avatar), όταν φτάσει η ώρα του φαγητού, απλά θα λιμοκτονούν και θα φάνε ό,τι βρουν μπροστά τους.

Επίλογος

Έχοντας πει όλα τα παραπάνω, θα θέλαμε να κλείσουμε με το εξής: είναι ΟΚ να το παρακάνει ο έφηβος πού και πού, καθώς η “σιδερένια πειθαρχία” πολλές φορές οδηγεί στα αντίθετα αποτελέσματα. Εάν όμως τα παιδιά τρώνε υγιεινά στο σπίτι και έχουν τη σωστή καθοδήγηση από τους γονείς, τότε, το πιθανότερο είναι ότι με δική τους πρωτοβουλία θα αναζητήσουν το πιο υγιεινό μενού και έξω από το σπίτι.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!