Η παιδική και εφηβική παχυσαρκία σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο και δυστυχώς και στη χώρα μας είναι πλέον ένα πρόβλημα που έχει προ πολλού πάψει να είναι “βραδυφλεγής βόμβα”. Η βόμβα έχει εκραγεί εδώ και πολλές δεκαετίες και οι συνέπειές της είναι τώρα οδυνηρές: καρδιαγγειακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια, διαβήτης Τύπου 2, μυοσκελετικά προβλήματα κ.α. κλέβουν πολλά χρόνια από τις ζωές ενηλίκων ανθρώπων μέσης ηλικίας που θα μπορούσαν να είναι υγιείς.

Το χειρότερο είναι ότι η τάση παγκοσμίως δείχνει να είναι αυξητική. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι το 2025 περίπου 167 εκατομμύρια άνθρωποι (ενήλικες και παιδιά) θα εμφανίσουν προβλήματα υγείας επειδή είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Επιπλέον ο ΠΟΥ εκτιμά ότι περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι είναι παχύσαρκοι και μεταξύ τους 340 εκατομμύρια έφηβοι και 40 εκατομμύρια παιδιά.

Ο εχθρός της παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας είναι πανίσχυρος. Ωστόσο, μπορεί να νικηθεί. Επιστήμονες σε όλο τον κόσμο ενώνουν τις δυνάμεις τους και μάχονται για την καλύτερη κατανόηση και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Δείτε στη συνέχεια τις νέες οδηγίες για την παιδική παχυσαρκία που εξέδωσε η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία τον Ιανουάριο του 2023.

Η παιδική και εφηβική παχυσαρκία είναι πολύπλοκη

Η παχυσαρκία έχει στιγματιστεί εδώ και καιρό ως απλώς ένα πρόβλημα προσωπικής επιλογής. Κάποτε, οι ειδικοί πίστευαν ότι αν οι άνθρωποι έτρωγαν λιγότερο και ασκούνταν περισσότερο, δεν θα ήταν παχύσαρκοι. Αλλά τα ιατρικά στοιχεία είναι πολύ πιο περίπλοκα από αυτό. Γενετικοί, φυσιολογικοί, κοινωνικοοικονομικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες συμβάλλουν στην παχυσαρκία στα παιδιά και στους εφήβους.

Τι συνιστούν στους παιδιάτρους οι νέες οδηγίες

Οι παιδίατροι, σύμφωνα με τις νέες οδηγίες, θα πρέπει να κάνουν τα εξής:

Να ελέγχουν τακτικά το παιδί και τον έφηβο για παχυσαρκία, χρησιμοποιώντας ως μέτρο τον δείκτη μάζας σώματος (BMI). Σε αντίθεση με τους ενήλικες, όπου για τον υπολογισμό του BMI, χρησιμοποιείται ύψος και βάρος, για το παιδί και τον έφηβο θα πρέπει να συνυπολογίζεται και η ηλικία. Η Ακαδημία παραδέχεται ότι αυτή η φόρμουλα υπολογισμού της παχυσαρκίας δεν είναι τέλεια, αλλά είναι η καλύτερη που αυτή τη στιγμή υπάρχει.
Να βλέπουν όλη την εικόνα πίσω από ένα παιδί ή ένα έφηβο που παίρνει υπερβολικά πολύ βάρος για την ηλικία του. Που ζει η οικογένεια του; Ποια είναι η κοινωνικοοικονομική της κατάσταση; Ποιες είναι οι πεποιθήσεις της σχετικά με το φαγητό; Υπάρχει προθυμία να αλλάξει ο τρόπος ζωής της; Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το οικογενειακό ιατρικό ιστορικό, έχουν ιδιαίτερη σημασία για να εκπονηθεί ένα σωστό σχέδιο ενάντια στην παχυσαρκία.
Να εξηγήσουν τις επιλογές θεραπείας. Η καλύτερη θεραπεία, αυτή τη στιγμή για την παιδική και εφηβική παχυσαρκία στις ΗΠΑ ονομάζεται Intensive Health Behavior and Lifestyle Treatment (που στα ελληνικά θα μπορούσε να αποδοθεί ως Εντατική Θεραπεία Συμπεριφοράς και Τρόπου Ζωής). Η IHBLT περιλαμβάνει προσωπικές συνεδρίες με το παιδί ή τον έφηβο, αλλά και την οικογένειά του, διεπιστημονική συμβουλευτική για τη διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα, και συμμετοχή σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους διάρκειας τουλάχιστον 12 μηνών.

Επιπλέον οδηγίες

Σε περίπτωση που τα παραπάνω προγράμματα IHBLT δεν είναι διαθέσιμα, οι παιδίατροι καλούνται να ακολουθούν τις παρακάτω επιπλέον οδηγίες:
• Να προσπαθούν να βλέπουν συχνότερα παχύσαρκα παιδιά και εφήβους και να ενθαρρύνουν την κατανάλωση υγιών τροφών και την αποφυγή ζαχαρούχων αναψυκτικών.
• Να παροτρύνουν παιδιά και εφήβους σε μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα για τουλάχιστον 60 λεπτά την ημέρα.
• Να αποτρέπουν τα παιδιά και τους εφήβους από την καθιστική ζωή.
• Να εξετάσουν την περίπτωση χορήγησης φαρμάκων. Ορισμένα φάρμακα για την απώλεια βάρους έχουν εγκριθεί για παιδιά.
• Να σκεφθούν τη χειρουργική επέμβαση για περιπτώσεις νοσηρής παχυσαρκίας. Η βαριατρική χειρουργική θεωρείται επιλογή για ενήλικες, αλλά όλο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι η χειρουργική επέμβαση μπορεί και πρέπει να εξετάζεται νωρίτερα.

Επίλογος

Η παιδική και εφηβική παχυσαρκία είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα του ανεπτυγμένου κόσμου. Σε αυτό το πλαίσιο, οι οδηγίες της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας αποτελούν γόνιμο έδαφος για ουσιαστική συζήτηση και ανάληψη δράσεων και στην Ελλάδα, από παιδιάτρους, γονείς και πολιτεία. Η παχυσαρκία μπορεί να νικηθεί, μόνο εάν δράσουμε όλοι μαζί.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!