Νηστεία. Ετυμολογικά προέρχεται από το αρχαίο αρνητικό μόριο “νη” και το ρήμα “εσθίω” που σημαίνει “τρώγω”. Θρησκευτικά, ιεραρχείται από τις 3 μεγάλες νηστείες της Ορθόδοξης Εκκλησίας, τη Μεγάλη Σαρακοστή, τη νηστεία των Χριστουγέννων και τη νηστεία του Δεκαπενταύγουστου.

Ηλικιακά όμως; Είναι άραγε σωστό οι έφηβοι, αγόρια και κορίτσια, που βρίσκονται στην ανάπτυξη και έχουν ανάγκη θρεπτικών ουσιών να νηστεύουν; Παίρνουν άραγε την ενέργεια που χρειάζονται σε επαρκείς ποσότητες; Μήπως είναι καλύτερο να ξεκινήσουν να νηστεύουν μετά την ενηλικίωσή τους; Δείτε απαντήσεις σε όλες τις παραπάνω ερωτήσεις, στο άρθρο μας που ακολουθεί.

Τι σημαίνει νηστεία;

Το βασικό χαρακτηριστικό της διατροφής κατά την περίοδο της νηστείας είναι η πλήρης αποχή από τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Κοτόπουλο, κρέας, γαλακτοκομικά, αυγά και ψάρια (εξαιρούνται όστρακα και μαλάκια) αφαιρούνται από τη διατροφή. Τη θέση τους παίρνουν τροφές φυτικής προέλευσης όπως τα ζυμαρικά, το ψωμί, το ρύζι, τα όσπρια, τα φρούτα και τα λαχανικά.

Η σοφία της ορθόδοξης νηστείας

Η δημιουργία της ορθόδοξης νηστείας μέσα από τις χιλιετίες δεν βασίστηκε φυσικά σε μελέτες και κλινικές έρευνες. Ωστόσο, οι κανόνες της νηστείας, όπως ορίστηκαν από την ορθόδοξη πίστη, έχουν μέσα τους πραγματική σοφία και όφελος για τον άνθρωπο που νηστεύει.

Η απαγόρευση των ζωικών προϊόντων μειώνει την κατανάλωση των επιζήμιων για την καρδιά κορεσμένων λιπαρών οξέων. Η αυξημένη πρόσληψη λαχανικών, φρούτων, ξηρών καρπών και οσπρίων δίνει στον οργανισμό βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Τέλος, τα θαλασσινά, που αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας καθώς και βιταμίνης Β12, αντικαθιστούν επάξια το κρέας.

Νηστεία και έφηβοι

Τα αποτελέσματα της νηστείας στον οργανισμό είναι θετικά. Καλύπτουν όμως άραγε και τους εφήβους που βρίσκονται στην ανάπτυξη; Η απάντηση είναι ότι ναι, οι έφηβοι μπορούν να νηστέψουν χωρίς κανένα πρόβλημα, αρκεί η διατροφή τους κατά την περίοδο της νηστείας να είναι καλά δομημένη. Ας δούμε κάποια από τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά της ανάπτυξης, και πώς αυτά μπορούν να βρεθούν από άλλες πηγές κατά τη διάρκεια της νηστείας.

Σίδηρος

Οι ανάγκες σε σίδηρο είναι ιδιαίτερα αυξημένες κατά την εφηβική ηλικία και ιδιαίτερα για τα κορίτσια. Ο σίδηρος απαντάται στη μορφή του αιμικού, ο οποίος είναι εύκολα απορροφήσιμος και βρίσκεται στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, και του μη αιμικού, ο οποίος απορροφάται δυσκολότερα και χρειάζεται βιταμίνη C για τη διευκόλυνση της απορρόφησης. Τροφές που πρέπει να καταναλώνει ο έφηβος κατά τη διάρκεια της νηστείας για να έχει επάρκεια σε σίδηρο:
• Όσπρια
• Ξηροί καρποί
• Δημητριακά ολικής άλεσης
• Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
• Θαλασσινά
• Ψωμί
• Εσπεριδοειδή (για τη βιταμίνη C).

Πρωτεΐνες

Ιδιαίτερα σημαντικές για την ανάπτυξη των εφήβων, καθώς βοηθούν στη διατήρηση και ανάπτυξη των ιστών του σώματος. Τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης περιέχουν πρωτεΐνες σχετικά χαμηλής βιολογικής αξίας. Για αυτό συνιστάται οι έφηβοι να καταναλώνουν κατά τη διάρκεια της νηστείας:
• Πολλά θαλασσινά
• Δημητριακά
• Όσπρια.

Ασβέστιο

Είναι πασίγνωστη η συμβολή του ασβεστίου στην διάπλαση των οστών του σώματος. Επομένως είναι ιδιαίτερα σημαντική η πρόσληψή του σε ικανοποιητική ποσότητα στο στάδιο της ανάπτυξης. Η αποχή από τα γαλακτοκομικά κατά τη διάρκεια της νηστείας, πρέπει να αντισταθμίζεται με άλλες τροφές. Οι κυριότερες:
• Ξηροί καρποί και ιδίως αμύγδαλα
• Πράσινα, φυλλώδη λαχανικά
• Μπρόκολο
• Χυμοί εμπλουτισμένοι με ασβέστιο.

Πού χρειάζεται προσοχή Ι

Το γεγονός ότι τα μακαρόνια και το ρύζι είναι τροφές που επιτρέπονται κατά τη διάρκεια της νηστείας, δεν σημαίνει ότι για παράδειγμα την περίοδο της Σαρακοστής ο έφηβος πρέπει να τρώει επί σαράντα μέρες μακαρόνια. Το διαιτολόγιο των εφήβων πρέπει να εμπλουτιστεί οπωσδήποτε με όσπρια, λαχανικά, θαλασσινά και ξηρούς καρπούς.

Πού χρειάζεται προσοχή ΙΙ

Η μετάβαση από τη νηστεία στα εορταστικά τραπέζια πρέπει να γίνεται με μέτρο. Η απότομη αλλαγή και η ανεξέλεγκτη κατανάλωση κρέατος από τον έφηβο (που συχνά είναι δύσκολο να συγκρατηθεί) μπορεί να προκαλέσει έντονες γαστρεντερικές διαταραχές.

Συμπέρασμα

Στην εποχή της εφηβικής παχυσαρκίας που σπάει όλα τα ρεκόρ στη χώρα μας, η υιοθέτηση διατροφικών συνηθειών κατά την περίοδο της νηστείας που στην πραγματικότητα αποτελούν το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής, όχι μόνο δεν βλάπτει, αλλά και ωφελεί την υγεία των εφήβων.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!