Εάν έχετε έφηβο γιο ή κόρη, είναι πολύ πιθανό να αγαπούν (όπως και εσείς) το θρυλικό τραγούδι του αιώνιου έφηβου Βασίλη Παπακωνσταντίνου “Άσε με να κάνω λάθος”. Δεν είναι τυχαίο. Η πορεία προς την ενηλικίωση είναι, μεταξύ άλλων, και μία σειρά λαθών, από τα οποία ο έφηβος μαθαίνει, βελτιώνεται και βγαίνει πιο δυνατός.

Τι γίνεται όμως, όταν αυτά τα λάθη αφορούν τη διατροφή; Δεν θα ήταν καλύτερο, ως γονείς, να προλαβαίνουμε αντί να θεραπεύουμε; Για αυτό, δείτε στη συνέχεια του άρθρου μας τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι έφηβοι στη διατροφή τους. Εάν τα εντοπίσετε, μιλήστε με το παιδί και βοηθήστε το να τα διορθώσει.

Παράλειψη του πρωινού

Πολλές φορές, ένα από τα πρώτα “θύματα” της εφηβικής επανάστασης είναι το πρωινό. Όμως, το πρωινό δεν αναφέρεται τυχαία ως το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Ένα ισορροπημένο πρωινό με ποικιλία τροφών, όπως δημητριακά ολικής άλεσης, άπαχη πρωτεΐνη και φρούτα ή λαχανικά, προσφέρει στον έφηβο όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και την ενέργεια που χρειάζεται για να αποδώσει όσο το δυνατόν καλύτερα.

Ολιγοθερμική δίαιτα ή/και υπεργύμναση

Η πίεση από τα μέσα και τα κοινωνικά μέσα, ιδιαίτερα σε κορίτσια για ένα σωματότυπο που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα είναι υπαρκτή (έστω και αν η τάση αρχίζει να αντιστρέφεται). Αυτό οδηγεί πολλές κοπέλες σε κατανάλωση λιγότερων θερμίδων από τις ημερήσιες ανάγκες με αποτέλεσμα σιδηροπενική αναιμία ή ακόμη και διακοπή της έμμηνου ρύσης.

Το λάθος της ολιγοθερμικής δίαιτας πολλές φορές συνδυάζεται με παράλληλη υπεργύμναση με αποτέλεσμα εξάντληση του οργανισμού, αφυδάτωση, αλλά και καταπόνηση των μυών.

Ανεξέλεγκτη χρήση σκευασμάτων

Στην προσπάθειά του να δημιουργήσει το “σώμα των ονείρων του”, ο έφηβος, και ιδιαίτερα ο έφηβος νέος, είναι επιρρεπής σε σκευάσματα αμφιβόλου προέλευσης και δράσης που είναι πιθανόν να διακινούνται σε χώρους όπου γυμνάζεται ή, συχνότερα από όλα, στο Internet.

Ο εφηβικός οργανισμός δεν έχει ολοκληρώσει την ανάπτυξή του και πολλά σκευάσματα, όπως για παράδειγμα η κρεατίνη, καλό είναι να αποφεύγονται. Στις ΗΠΑ, τόσο η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής όσο και το Αμερικανικό Κολλέγιο Αθλητιατρικής (ACMS) συμφωνούν ότι οι έφηβοι δεν πρέπει να χρησιμοποιούν συμπληρώματα που βελτιώνουν την απόδοση.

Μικρή κατανάλωση νερού

Οι έφηβοι τείνουν να πίνουν λίγο νερό και να κάνουν κατάχρηση αναψυκτικών. Όμως, αυτά τα προϊόντα, καθώς συγκεντρώνουν πολύ μεγάλη ποσότητα σακχάρων, είναι ικανά με την πάροδο των χρόνων, να προκαλέσουν μεταβολικές βλάβες και να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη Τύπου 2. Το νερό είναι αναντικατάστατο και πρέπει να γίνει συνήθεια ζωής για τον έφηβο.

Μη κατανάλωση ψαριού

Το πρόβλημα με την κατανάλωση ψαριού αρχίζει συνήθως στην παιδική ηλικία, όταν το παιδί αρνείται πεισματικά να το φάει (συνήθως επειδή έχει κόκαλα) και συνεχίζεται στην εφηβεία. Όμως, το ψάρι για τον έφηβο είναι από τις πιο σημαντικές τροφές, καθώς περιέχει πρωτεΐνες ύψιστης ποιότητας και είναι η πιο καίρια πηγή λιπαρών Ωμέγα 3.

Ειδικά για τη χώρα μας που έχει αφθονία ποιοτικού και νόστιμου ψαριού, είναι κρίμα να παρατηρείται υποκατανάλωση (η οποία σχεδόν πάντα γίνεται προς όφελος του κρέατος).

Κατάχρηση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων

Η επεξεργασία των τροφίμων δεν είναι πάντα επιβλαβής. Για παράδειγμα το γάλα επεξεργάζεται μέσω της παστερίωσης και γίνεται ασφαλέστερο. Όμως τα λεγόμενα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα δημιουργούνται από ενώσεις που εξάγονται από άλλα τρόφιμα, όπως λίπη, σάκχαρα και άμυλα και πολλές φορές περιλαμβάνουν τεχνητά χρώματα, αρωματικές ύλες, σταθεροποιητές κλπ. Τέτοιες τροφές είναι τα τσιπς με γεύση, τα χοτ ντογκ, τα κατεψυγμένα γεύματα, αναψυκτικά τύπου κόλα κλπ.

Η κατάχρηση στην κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων έχει εξελιχθεί σε μάστιγα, τόσο για παιδιά όσο και για εφήβους.

Σνακ τη νύχτα

Μία από τις πιο συνηθισμένες, αλλά και πιο βλαβερές συνήθειες των εφήβων. Μετά το βραδινό φαγητό, αποσύρονται στην ταινία, την ταμπλέτα ή το κινητό τους και καταναλώνουν σνακ, πολλές φορές μέχρι μετά τα μεσάνυχτα. Στις δε περισσότερες των περιπτώσεων τα σνακ είναι τσιπς, παγωτό ή άλλες διατροφικές επιλογές που δεν προάγουν την υγεία.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!