Πισίνα. Μία τόσο διαφορετική εμπειρία από τη θάλασσα! Στις καλοκαιρινές μας διακοπές, πολλές φορές ξεκινάμε ή τελειώνουμε την ημέρα μας με την πισίνα του ξενοδοχείου. Ευεξία, χαλάρωση σε άνετες ξαπλώστρες με ειδικά τραπεζάκια και πολλές θήκες, αλλά και… γαστρονομικές εμπειρίες “by the pool” κάνουν την εμπειρία μιας πισίνας μοναδική.

Ωστόσο, πισίνα δεν σημαίνει μόνο απόλαυση. Σημαίνει και προσοχή. Το κολύμπι στην πισίνα, όσο και αν φαινομενικά φαίνεται πιο ασφαλές από αυτό στη θάλασσα, δεν παύει να είναι μια δραστηριότητα που έχει αυστηρούς κανόνες. Μην τους παραβαίνετε! Δείτε στη συνέχεια τις συμβουλές μας για το τι πρέπει να προσέξετε εάν κολυμπάτε σε πισίνα.

 

Πάντα ντους μετά την πισίνα

Ο πιο συνηθισμένος απολυμαντικός παράγοντας στις πισίνες είναι το χλώριο. Χωρίς τη χλωρίωση του νερού, οι χρήστες μίας πισίνας, ιδίως πολυσύχναστης, θα κινδύνευαν από πλήθος πιθανών μολύνσεων. Όμως καθώς το χλώριο (που ενοχοποιείται για πολλές παθήσεις) απορροφάται από το δέρμα σε μεγάλες ποσότητες, το ντους μετά την πισίνα είναι απαραίτητο.

 

Πάντα καθαριότητα πριν την πισίνα

Η πισίνα δεν είναι η μπανιέρα μας! Πρέπει πάντοτε να μπαίνετε στην πισίνα έχοντας κάνει μπάνιο στο δωμάτιο του ξενοδοχείου, αλλά και ντους στους χώρους της πισίνας. Επίσης, πρέπει να φοράτε καθαρό μαγιό. Μην μπαίνετε στην πισίνα με το μαγιό που έχετε φορέσει ολόκληρη την ημέρα.

 

Ποτέ βουτιές στη ρηχή πλευρά της πισίνας

Δυστυχώς, πάρα πολλά ατυχήματα σε πισίνες, ειδικά σε παιδιά και εφήβους, έχουν ως αιτία την υπερεκτίμηση του βάθους μιας πισίνας. Οι πισίνες έχουν ενδείξεις βάθους που πρέπει πάντοτε να παίρνετε υπόψη. Οποιαδήποτε βουτιά, όταν το βάθος είναι λιγότερο από 2 μέτρα, είναι επικίνδυνη.

 

Χρησιμοποιήστε τις χειρολαβές στην είσοδο και έξοδο

Σίγουρα, είναι διασκεδαστικό να βουτάτε στην πισίνα (κάποιες φορές και με τα ρούχα). Όμως, είναι πιο ασφαλές να χρησιμοποιείτε τις μεταλλικές χειρολαβές εισόδου και εξόδου.

 

Δώστε οδηγίες στα παιδιά

Τα παιδιά, ειδικά τα πολύ μικρά, δεν έχουν αναπτύξει στο 100% τις κοινωνικές τους δεξιότητες. Για ένα παιδί 5 ετών, η τουαλέτα ίσως είναι πολύ μακριά, όταν υπάρχει η πισίνα. Εξηγήστε στα παιδιά ότι η πισίνα είναι μόνο για κολύμβηση και πηγαίνετέ τα συχνά στην τουαλέτα. Τέλος, φορέστε πάντα αδιάβροχες πάνες στα βρέφη.

 

Επιτηρείτε πάντοτε τα παιδιά

Ένας υπεύθυνος γονέας ή συνοδός πρέπει να παρακολουθεί τα παιδιά ανά πάσα στιγμή. Το διάβασμα ή το chat στο Facebook δεν είναι οι σωστές δραστηριότητες δίπλα στην πισίνα όταν συνοδεύετε ένα παιδί, ειδικά εάν είναι προσχολικής ηλικίας ή δεν έχει ακόμη αυτοπεποίθηση στο κολύμπι. Ένα ατύχημα μπορεί να συμβεί γρήγορα και αθόρυβα, επομένως πρέπει να είστε πάντοτε σε εγρήγορση.

 

Ποτέ μόνοι στην πισίνα

Ακόμη και οι πιο έμπειροι κολυμβητές είναι πιθανό να έχουν ένα ατύχημα στην πισίνα. Δεν είναι ποτέ ασφαλές να πηγαίνετε μόνοι σας στην πισίνα, έστω και αν σας αρέσει να την έχετε “όλη δική σας”. Πάντοτε, κολυμπήστε στην πισίνα όταν κάποιος άνθρωπός σας (ή ο ναυαγοσώστης) είναι παρών.

 

Αλκοόλ και πισίνα δεν πάνε μαζί

Είναι πολλές φορές δελεαστικό μετά από μία παγωμένη μπίρα ή ένα δροσιστικό κοκτέιλ να θέλετε να σηκωθείτε από την ξαπλώστρα και να κάνετε μία βουτιά στο νερό της πισίνας. Μην το κάνετε. Το να κολυμπάτε ενώ είστε υπό την επήρεια αλκοόλ μπορεί να είναι το ίδιο επικίνδυνο με την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.

 

Μην τρέχετε περιμετρικά της πισίνας

Τα γλιστρήματα και οι πτώσεις είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες τραυματισμών στην πισίνα. Μην τρέχετε ποτέ περιμετρικά της πισίνας, πάντα περπατήστε. Η συμβουλή ισχύει ιδιαίτερα για τα παιδιά, που από τη φύση τους θέλουν πάντοτε να τρέχουν.

 

Σε περίπτωση καταιγίδας απομακρυνθείτε από την πισίνα

Μπορεί να φαίνεται ρομαντικό, αλλά είναι επικίνδυνο. Οι κεραυνοί χτυπούν συχνά το νερό και επειδή το νερό είναι αγωγός του ηλεκτρικού ρεύματος, η κολύμβηση σε συνθήκες καταιγίδας απαγορεύεται. Εάν δείτε κάποια αστραπή στον ορίζοντα ή ακούσετε κάποιο μακρινό κεραυνό, βγείτε από το νερό αμέσως.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!