Τα οργανωμένα ταξίδια διακοπών έχουν φανατικούς υποστηρικτές αλλά και ορκισμένους εχθρούς. Οι υπέρμαχοι υποστηρίζουν με ζήλο ότι τα οργανωμένα ταξίδια είναι μακράν η καλύτερη μορφή ταξιδιωτικής εμπειρίας, ενώ οι πολέμιοι τα θεωρούν σαν “ποδήλατο με βοηθητικές ρόδες”, κατάλληλα μόνο για τους πολύ άπειρους ταξιδιώτες.

Η αλήθεια είναι φυσικά σε 3 λέξεις: “όπως σας αρέσει”! Τα υπέρ και τα κατά των οργανωμένων ταξιδιών είναι μία απολύτως υποκειμενική υπόθεση. Αυτό που δεν είναι υποκειμενικό; Ότι τα οργανωμένα ταξίδια πρέπει να πληρούν οπωσδήποτε συγκεκριμένες προδιαγραφές, βάσει νόμου.

Γνωρίστε τις στο άρθρο μας που ακολουθεί. Παράλληλα σας δίνουμε και κάποιες επιπλέον συμβουλές που θα κάνουν τη ζωή σας πιο εύκολη και το οργανωμένο σας ταξίδι ακόμη πιο αξέχαστο.

 

Τι πρέπει να προσέξετε πριν την αγορά

Για ένα επιτυχημένο οργανωμένο ταξίδι διακοπών, προσέξτε τα εξής:

 • Εμπιστευθείτε μόνο τα συμβατικά ή ηλεκτρονικά τουριστικά γραφεία που έχουν τις απαιτούμενες άδειες από το Υπουργείο Τουρισμού. Μόνο έτσι θα αποφύγετε τις δυσάρεστες εκπλήξεις από παράνομα, μη αδειοδοτημένα γραφεία.
 • Αναζητήστε τον αριθμό ΜΗΤΕ (Μητρώο Τουριστικών Επιχειρήσεων) που κάθε νόμιμο γραφείο είναι υποχρεωμένο να αναγράφει στην ιστοσελίδα, στα έντυπα, στις διαφημίσεις αλλά και στις συμβάσεις όρων για τη συμμετοχή σε οργανωμένα ταξίδια.
 • Εάν το τουριστικό γραφείο που θα επιλέξετε ανήκει σε κάποια από τις αναγνωρισμένες Ενώσεις Τουριστικών Γραφείων της χώρας, έχετε μία πρόσθετη εγγύηση.

 

Όταν αγοράζετε το πακέτο διακοπών

 • Θα υπογράψετε σύμβαση με το γραφείο. Διαβάστε με προσοχή όλους τους όρους συμμετοχής, συμπεριλαμβανομένων των “ψιλών γραμμάτων”. Η σύμβαση περιέχει λεπτομερώς τα στοιχεία του ταξιδιού, τα δικαιώματα αλλά και τις υποχρεώσεις του ταξιδιώτη.
 • Θα πρέπει να παραλάβετε αντίγραφο της σύμβασης αλλά και την απόδειξη παροχής υπηρεσιών.
 • Το ταξίδι σας πρέπει υποχρεωτικά να είναι ασφαλισμένο. Να σημειωθεί ότι έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε και πρόσθετη, προαιρετική ταξιδιωτική ασφάλιση, για περίπτωση ατυχήματος ή ασθενείας σας.

 

Συμβουλές για το ταξίδι

Τα οργανωμένα ταξίδια έχουν εξελιχθεί ιδιαίτερα από τις εποχές του “Παρίσι – Λονδίνο 7 ημέρες”. Σήμερα, μπορείτε να βρείτε θεματικά οργανωμένα ταξίδια, σχεδόν σε οτιδήποτε μπορείτε να φανταστείτε: από τουρ κλωστοϋφαντουργίας στην Καμπότζη, περιηγήσεις σε γαλλικά οινοποιεία μέχρι ταξίδια μικρών ομάδων σε καταυλισμούς τίγρεων στην Ινδία.

Όμως, όποιος και αν είναι ο προορισμός σας, είναι πάντοτε χρήσιμο, έως και απαραίτητο να… οργανώσετε το οργανωμένο σας ταξίδι, στο μέτρο του δυνατού. Δείτε τις συμβουλές μας που ακολουθούν.

 • Εάν το τουρ σας έχει μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων, θα κινείται εκ των πραγμάτων πιο αργά και θα επισκέπτεται μόνο αξιοθέατα προσβάσιμα σε μεγάλο αριθμό ατόμων. Όμως, δεν θέλουμε όλοι να δούμε το Κολοσσαίο! Εξετάστε τον αριθμό των συμμετοχών στο ταξίδι σας.
 • Μην παρασύρεστε από τις πολύ οικονομικές τιμές. Κάποιες φορές, μπορεί να μην περιλαμβάνουν χρεώσεις γευμάτων και αεροδρομίων ή να αφορούν off season εκδρομές. Δεν θα θέλατε να επισκεφθείτε τη Σρι Λάνκα την εποχή των μουσώνων.
 • Συνήθως, τα ταξιδιωτικά γραφεία θα σας επιτρέψουν μία βαλίτσα. Πακετάρετε σωστά. Δεν θα είναι εύκολο να βρείτε καθαριστήριο εάν το τουρ σας μετακινείται κάθε 2 ημέρες σε άλλη πόλη.
 • Εάν ταξιδεύετε προς τους τροπικούς, μην ξεχάσετε να πάρετε κάποιο footer ή ζακέτα. Το air condition στα ξενοδοχεία και στα λεωφορεία των tours μπορεί να είναι δυνατό.
 • Οπωσδήποτε καλά παπούτσια περιπάτου. Για τα ρούχα σας, το smart casual είναι αρκετό για τα γεύματα του γκρουπ. Μην πακετάρετε το tuxedo ή το ακριβό σας φόρεμα.
 • Χρησιμοποιήστε τα Google Maps για να έχετε μία ιδέα του ποιες θα είναι οι καθημερινές αποστάσεις σας και πόση ώρα θα ξοδεύετε στο δρόμο.
 • Μην κάνετε τους άλλους να περιμένουν στο tour και μην περιπλανιέστε χωρίς να ενημερώσετε. Ωστόσο, εάν θέλετε να ακυρώσετε την επίσκεψη μίας ημέρας ή να πάρετε room service αντί για κοινό γεύμα, κάντε το. Είστε ενήλικας σε διακοπές, όχι παιδί σε σχολική εκδρομή.

Καλό σας, οργανωμένο ταξίδι!

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!