Πολλές φορές, όταν κάποιος συγγενής, φίλος ή συνάδελφος φεύγει για τις πολυπόθητες διακοπές, η ευχή που του δίνουμε είναι να “γεμίσει τις μπαταρίες του”. Η μεταφορά που χρησιμοποιούμε (και όχι μόνο στα ελληνικά) δεν είναι τυχαία!

Όσο και να αγαπάμε την εργασία και τις προκλήσεις της, η συνεχής, επαναλαμβανόμενη ρουτίνα και τα προβλήματα που καλούμαστε να λύσουμε κάθε μέρα, κάθε βδομάδα, επί ένα ολόκληρο χρόνο μας φθείρουν και μας “αδειάζουν”. Τι χρειαζόμαστε λοιπόν; Να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας, μέσα από τις διακοπές μας.

Πώς ακριβώς όμως βοηθούν την ψυχολογία μας οι διακοπές; Δείτε περισσότερα στο άρθρο μας που ακολουθεί.

 

Οι διακοπές βοηθούν στη μείωση του στρες

Αυτό που εμπειρικά όλοι μας γνωρίζουμε, ότι οι διακοπές βοηθούν στη μείωση του στρες, έχει πλέον αποδειχθεί και από κλινικές μελέτες. Συγκεκριμένα, η Nuffield Health, η μεγαλύτερη φιλανθρωπική οργάνωση υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο, που ιδρύθηκε το 1957, πραγματοποίησε μελέτη σε συνεργασία με ταξιδιωτικό οργανισμό με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Σε ανθρώπους που πήγαν διακοπές:

  • Η ικανότητά τους να ανταπεξέρχονται στο στρες βελτιώθηκε κατά 29%.
  • Η ποιότητα του ύπνου τους βελτιώθηκε κατά 34%.
  • Η πίεσή τους υποχώρησε κατά 6%.

 

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι διακοπές μας βοηθούν να απαλλαγούμε από το άγχος, γιατί, κατά κανόνα, κάνουμε πράγματα που μας δίνουν ευχαρίστηση και αποσπούν το μυαλό μας από τα “επείγοντα” και τα deadlines. “Λίγο κρασί, λίγη θάλασσα και το… βαπόρι μου” μπορούν πραγματικά να κάνουν τη διαφορά.

 

Οι διακοπές μας κάνουν πιο δημιουργικούς και οξύνοες

Όταν το μυαλό μας εξαντλείται, είναι πολύ δύσκολο να δημιουργήσουμε – κάποιες φορές είναι δύσκολο απλά και να λειτουργήσουμε. Ακριβώς όπως όταν εργαζόμαστε, κατά τη διάρκεια της ημέρας, πρέπει να κάνουμε τακτικά διαλείμματα για να παραμείνουμε παραγωγικοί, χρειαζόμαστε επίσης παρατεταμένα διαλείμματα μία ή και περισσότερες φορές τον χρόνο για να μπορέσουμε να ξεκουραστούμε σωστά.

Στην επιστροφή μας, θα ανακαλύψουμε ότι είμαστε πολύ πιο δημιουργικοί και το μυαλό μας είναι ξανά τόσο κοφτερό όσο ήταν κάποτε.

 

Νους υγιής…

Εν σώματι υγιεί. Διακοπές σημαίνει, ως επί το πλείστον, ιδιαίτερη σωματική δραστηριότητα, κάτι που βοηθά εντυπωσιακά στην ψυχική μας υγεία. Ένας μεγάλος περίπατος σε ένα λεμονόδασος ή σε μια παραλία γεμάτη πεύκα μπορεί να κάνει θαύματα για τη διάθεσή μας. Όταν ταξιδεύουμε, για να εξερευνήσουμε νέα μέρη, πρέπει συχνά να ταξιδέψουμε με τα πόδια. Αυτό κάποιες φορές μας κουράζει, αλλά πάντα βοηθά στην ψυχική μας ανάταση.

 

Το ταξίδι διευρύνει το μυαλό

Οι διακοπές σχετίζονται με την αύξηση της δημιουργικότητας, της πολιτιστικής ευαισθητοποίησης και της προσωπικής μας ανάπτυξης. Όταν ταξιδεύουμε σε νέα μέρη, ο εγκέφαλός μας παίρνει πολλές περισσότερες στροφές: υπάρχουν τόσοι νέοι ήχοι, τόσα αξιοθέατα, τόσες μυρωδιές και γεύσεις για να επεξεργαστούμε! Το ταξίδι διευρύνει το μυαλό μας.

 

Οι διακοπές μας δίνουν κάτι να περιμένουμε

Έρευνες έχουν δείξει ότι το να έχουμε κάτι να περιμένουμε μπορεί να ενισχύσει τη διάθεσή μας (πόσες φορές άλλωστε περιμένουμε με αγωνία την Παρασκευή απόγευμα). Τη στιγμή που θα κάνουμε κλικ στο κουμπί “ΚΡΑΤΗΣΗ”, στον ιστότοπο του ξενοδοχείου, το μυαλό μας ήδη θα αρχίσει να τρέχει σε μαγευτικές στιγμές, ξεκινώντας την αντίστροφη μέτρηση για την ημερομηνία αναχώρησης.

 

Βελτιωμένες οικογενειακές σχέσεις

Το να περάσουμε κάποιες ποιοτικές ημέρες διακοπών, απολαμβάνοντας τη ζωή παρέα με τα αγαπημένα μας οικογενειακά πρόσωπα, μπορεί να διατηρήσει τις σχέσεις μας πιο δυνατές. Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι γυναίκες που έκαναν διακοπές ήταν πιο ικανοποιημένες με τους γάμους τους.

 

Οι διακοπές μπορούν να βοηθήσουν στην κατάθλιψη

Τέλος, για όσους περνούν κάποιο καταθλιπτικό επεισόδιο, το ταξίδι μπορεί να βάλει ένα “στοπ” στο πρόβλημα και να βοηθήσει στην επιστροφή στην ψυχική υγεία. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και το Χάρβαρντ διαπίστωσαν ότι μόλις έξι ημέρες διακοπών πυροδοτούν γενετικές αλλαγές που μειώνουν το άγχος, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνουν τα επίπεδα πρωτεϊνών που συνδέονται με την άνοια και την κατάθλιψη.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!