Το καλοκαίρι είναι εδώ, και μαζί του, όλα όσα το κάνουν ξεχωριστό: τζιτζίκια, καρπούζι, βουκαμβίλιες, βεράντες, σιέστες, αυλές, πλατείες, ανέγγιχτες παραλίες, αρχαία θέατρα, θερινά σινεμά, εισιτήρια πλοίων, πλατύγυρα καπέλα, λαβυρινθώδη σοκάκια στα νησιά του Αιγαίου και χιλιάδες ακόμη μοναδικές στιγμές.

Δεν είναι κρίμα όλες αυτές οι πανέμορφες, μοναδικές, ξεχωριστές καλοκαιρινές στιγμές να καταστρέφονται κάποιες φορές εξαιτίας ενός καλοκαιρινού πονοκεφάλου; Μάθετε περισσότερα για αυτόν τον απρόσκλητο, αλλά συχνό επισκέπτη του καλοκαιριού στο άρθρο μας που ακολουθεί.

 

Καλοκαίρι και πονοκέφαλοι. Υπάρχει σχέση.

Η σχέση του καλοκαιριού με τους πονοκεφάλους έχει αποδειχθεί με μελέτες. Φαίνεται ότι καθώς η θερμοκρασία αυξάνεται, τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος πονοκεφάλων σε ορισμένα άτομα. Σε μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ που αφορούσε 7.000 άτομα, η εμφάνιση σοβαρού πονοκέφαλου που οδήγησε τον ασθενή στα επείγοντα περιστατικά αυξήθηκε κατά 7,5% όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος αυξήθηκε κατά 3 βαθμούς Κελσίου.

Υπάρχει λοιπόν σύνδεση με το καλοκαίρι, όμως υπάρχουν και τρόποι να προφυλαχθείτε από τους πονοκεφάλους. Δείτε τις συμβουλές που ακολουθούν:

 

Μην αφήνετε τον εαυτό σας να αφυδατωθεί, ακόμη και ελάχιστα

Αυτό είναι σημαντικό όλο το χρόνο, αλλά ειδικά το καλοκαίρι. Όταν ακούτε τους ιατρούς στις ειδήσεις να προειδοποιούν για αφυδάτωση και θερμοπληξία, δώστε πάντα προσοχή. Η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε πονοκεφάλους και ημικρανίες σε πάρα πολλούς ανθρώπους.

Επίσης, αυτό που πίνετε μπορεί να κάνει τη διαφορά. Αναψυκτικά τύπου κόλα, καφεϊνούχα ποτά και παγωμένο τσάι μπορεί να προκαλέσουν πονοκεφάλους. Νερό ή αθλητικά ποτά με ηλεκτρολύτες συνιστώνται.

 

Δείξτε τον απαραίτητο σεβασμό στον ήλιο

Ο καλοκαιρινός ήλιος είναι φίλος, αλλά μπορεί εύκολα, αν δεν προσέξετε, να μετατραπεί στον χειρότερο εχθρό. Δεν είναι μόνο το οδυνηρό ηλιακό έγκαυμα που παρατηρείται από την υπερβολική έκθεση. Δυνατοί πονοκέφαλοι και ημικρανίες μπορούν να εμφανιστούν ανά πάσα στιγμή. Πλατύγυρα καπέλα, βρεγμένες μπαντάνες και ομπρέλες παραλίας θα βοηθήσουν το κεφάλι σας να αποφύγει τον πονοκέφαλο.

 

Μην βγαίνετε έξω χωρίς τα γυαλιά ηλίου σας

Το καλοκαίρι μπορεί να είναι δύσκολο για τα μάτια σας. Λάμψεις, αντανακλάσεις και αντηλιά θα κουράσουν τα μάτια και είναι πολύ πιθανόν να πυροδοτήσουν πονοκέφαλο. Επενδύστε σε ένα καλό ζευγάρι γυαλιών ηλίου, εστιάζοντας περισσότερο στην ποιότητα από ό,τι στη μόδα.

 

Προσέξτε το άρωμα στα καλοκαιρινά προϊόντα

Είστε ευαίσθητοι σε αρώματα και/ή άλλες οσμές; Μην το ξεχνάτε όταν ψωνίζετε για αντηλιακά, εντομοαπωθητικά και άλλα καλοκαιρινά προϊόντα, καθώς οι πονοκέφαλοι καραδοκούν. Αναζητήστε προϊόντα χωρίς άρωμα. Εάν δεν είστε σίγουροι για τις χημικές ονομασίες που αναφέρονται στα συστατικά, ο φαρμακοποιός σας μπορεί να σας βοηθήσει.

 

Προσπαθήστε να μην βγείτε από τη ρουτίνα σας

Είναι εύκολο να βγείτε από το πρόγραμμά σας το καλοκαίρι! Σκοτεινιάζει αργότερα και όλα δείχνουν λίγο πιο χαλαρά και ράθυμα. Μην αφήσετε τον εαυτό σας να χαλαρώσει και μη βγείτε εκτός προγράμματος γευμάτων και ύπνου. Ο πάρα πολύς ύπνος (αλλά και ο πάρα πολύ λίγος) και τα ακατάστατα γεύματα μπορούν να σημάνουν την έλευση αυτού που δεν θέλετε: του πονοκεφάλου.

 

Τροποποιήστε το πρόγραμμα γυμναστικής σας

Εάν έχετε συνηθίσει να ασκείστε σε εξωτερικούς χώρους ή δεν διαθέτετε κλιματισμό, είστε πιο επιρρεπείς στους πονοκεφάλους που συνδέονται με την αύξηση της θερμοκρασίας. Είναι προτιμότερο να τροποποιήσετε τη ρουτίνα άσκησής σας για το καλοκαίρι. Εάν έχετε απορίες σχετικά με ποιες μορφές καλοκαιρινής δραστηριότητας είναι οι πιο κατάλληλες για εσάς, επικοινωνήστε με το γιατρό σας.

 

Σχεδιάστε τις διακοπές από νωρίς

Το άγχος προκαλεί πονοκεφάλους. Σχεδιάστε από νωρίς το καλοκαίρι σας για να αποφύγετε άγχη και πονοκεφάλους. Δημιουργήστε λίστες. Αναθέστε δουλειές στα μέλη της οικογένειας. Κάντε από νωρίς ταξιδιωτικές κρατήσεις και μην το αφήσετε για τον τελευταίο μήνα. Τέλος, βεβαιωθείτε ότι το αυτοκίνητό σας είναι καλά συντηρημένο.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!