Η ζωή του είναι η ζωή σας! Η οποιαδήποτε ανησυχία του μωρού σας, το κλάμα του, ακόμη και μία απλή γκριμάτσα, μπορεί να σας ανησυχήσει και να σας βάλει σε σκέψεις. Για αυτό τον λόγο, όταν ένα πρωί ξυπνάτε (μετά από έστω τις λίγες ώρες που σας έχει αφήσει να κοιμηθείτε!) με ελαφρύ πυρετό και κάποιες κομάρες, σημάδια ότι  “αρπάξατε” κάποια ίωση, η πρώτη σας σκέψη είναι μία.

Μπορώ να θηλάσω;

Δείτε την απάντηση στο άρθρο μας που ακολουθεί.

 

Τι μεταφέρει το μητρικό γάλα;

Επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού βρίσκεται στο στάδιο της ανάπτυξης, το παιδί βασίζεται στη μητέρα για την προστασία του. Ο θηλασμός δίνει αυτή την προστασία απλόχερα με τη μορφή των αντισωμάτων που μεταφέρονται από το μητρικό γάλα (τα αντισώματα είναι ειδικές πρωτεΐνες που καταπολεμούν τις λοιμώξεις).

Αυτό ακριβώς συμβαίνει και στις περιπτώσεις που έχουμε ένα μεταδοτικό, εμπύρετο, ήπιο νόσημα, όπως για παράδειγμα κρυολόγημα ή γριπώδη συνδρομή. Τα γάλα θα μεταφέρει στο μωράκι μας τα συγκεκριμένα αντισώματα που έχει παράγει το σώμα μας για τη λοίμωξη από την οποία υποφέρουμε.

Άρα, στην πραγματικότητα το γάλα δεν είναι “εχθρός”, αλλά ο μεγαλύτερος σύμμαχος του μωρού, ακόμη και στην περίπτωση που του κολλήσουμε τελικά τη λοίμωξη (με τον βήχα μας, σταγονίδια κλπ). Ακόμη δηλαδή και αν αρρωστήσει, θα ξεπεράσει τη λοίμωξη ταχύτερα και ευκολότερα, χάρη στα αντισώματά μας.

 

Οι ειδικοί συνιστούν να συνεχίσετε τον θηλασμό

Στην περίπτωση λοιπόν που έχετε κάποια ίωση, ο παιδίατρος αλλά και οργανισμοί παγκόσμιου κύρους όπως η Αμερικανική Ένωση Παιδιατρικής (American Academy of Pediatrics) η Ακαδημία Ιατρικής Θηλασμού (Academy of Breastfeeding Medicine), κλπ συνιστούν ανεπιφύλακτα να συνεχίσετε τον θηλασμό.

 

Διακοπή θηλασμού – η μαστίτιδα καραδοκεί

Επιπλέον, θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή σας και στο εξής: σε περίπτωση που εξαιτίας της ίωσης και του πυρετού πάρετε την απόφαση να διακόψετε τον θηλασμό, όχι μόνο στερείτε από το μωράκι σας υπερπολύτιμα αντισώματα, αλλά υπάρχει περίπτωση να θέσετε και τον εαυτό σας σε κίνδυνο.

Μία μητέρα που σταματά να θηλάζει (ή να αδειάζει μέσω θηλάστρου το στήθος της) είναι πολύ πιθανό να οδηγηθεί σε μαστίτιδα, εξαιτίας των φραγμένων πόρων. Και η μαστίτιδα, ανάλογα με το πόσο σοβαρή είναι, μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε διακοπή του θηλασμού.

 

Τρόπος θηλασμού στη διάρκεια μίας ίωσης

Η ίωση και ο πυρετός μπορεί να σας εξαντλήσουν. Σε αυτή την περίπτωση ένας από τους καλύτερους τρόπους θηλασμού είναι να είστε ξαπλωμένες με το μωράκι σας δίπλα σας, ξαπλωμένο και αυτό. Επίσης πολύ σημαντικό: μην ξεχνάτε την κατανάλωση υγρών! Η αφυδάτωση θα οδηγήσει και στη μείωση της παραγωγής γάλακτος.

 

Προφυλάξεις

Πήρατε λοιπόν την απόφαση να συνεχίσετε να θηλάζετε; Συγχαρητήρια! Όμως, αυτό δεν αρκεί. Πρέπει παράλληλα να παίρνετε και μία σειρά από μέτρα πρόληψης, ώστε να μην κολλήσετε την όποια ίωση στο μωράκι σας. Δείτε παρακάτω:

  • Φορέστε μάσκα κατά τη διάρκεια του θηλασμού.
  • Πλύνετε καλά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό πριν ταΐσετε το μωρό σας. Εάν δεν υπάρχει σαπούνι και νερό, χρησιμοποιήστε απολυμαντικό χεριών με βάση το αλκοόλ.
  • Καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας όταν βήχετε ή φτερνίζεστε.
  • Τοποθετήστε μια υφασμάτινη κουβέρτα ανάμεσα σε εσάς και το μωρό σας κατά τη διάρκεια του θηλασμού.
  • Κάνετε, εάν δεν το έχετε ήδη κάνει, το εμβόλιο κατά της γρίπης.
  • Περιορίστε τη στενή επαφή του μωρού σας με μη απαραίτητα άτομα και αποφύγετε τα πλήθη.
  • Εάν υποπτεύεστε ότι αυτό που έχετε είναι κάτι παραπάνω από μία απλή ίωση ή κρυολόγημα, επισκεφθείτε τον γιατρό σας.
  • Δεν είναι όλα τα αντιιικά φάρμακα ασφαλή κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Συμβουλευθείτε τον γιατρό σας πριν πάρετε οποιαδήποτε αντιιικά φάρμακα.
  • Τέλος, εάν θέλετε να είστε 100% ασφαλής, μπορείτε να αντλήσετε το γάλα σε ένα μπουκάλι και να το δώσετε σε ένα άλλο άτομο για να ταΐσει το μωράκι σας.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!