Το μητρικό γάλα είναι η τροφή που είναι σοφά σχεδιασμένη από τη φύση της για να καλύψει τις ανάγκες του μωρού. Μέσω του θηλασμού, το εύπεπτο γάλα της μητέρας θα δώσει στο μωράκι της όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, στις σωστές ποσότητες. Θα δώσει όμως και ένα ακόμη ανεκτίμητο πλεονέκτημα: προστασία από παθήσεις.

Το μητρικό γάλα θα βοηθήσει στην οικοδόμηση και υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος του βρέφους και θα αποτελέσει την ασπίδα προστασίας του από μία σειρά λοιμώξεων και άλλων παθήσεων τόσο στους πρώτους μήνες της ζωής του, όσο και στα χρόνια που θα ακολουθήσουν. Δείτε περισσότερα στο άρθρο μας που ακολουθεί.

 

Θηλασμός εναντίον ωτίτιδας

Ο θαυματουργός θηλασμός, με τα αντισώματα που περιέχει το μητρικό γάλα έχει αποδειχθεί, μέσα από έρευνες και μελέτες, ότι μειώνει τις περιπτώσεις εμφάνισης μίας από τις πιο οδυνηρές λοιμώξεις για το μωρό, αυτή της λοίμωξης του αυτιού.

Μάλιστα, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) ορίζει τον θηλασμό για τουλάχιστον ένα έτος ως την πιο αποτελεσματική στρατηγική για τη μείωση των λοιμώξεων του αυτιού.

Να σημειωθεί ότι υπάρχει μια σχέση “δόσης και απόκρισης” μεταξύ του θηλασμού και του χαμηλότερου κινδύνου λοιμώξεων του αυτιού. Δηλαδή, όσο περισσότερο θηλάζετε, τόσο ισχυρότερη είναι η προστασία από τις ωτίτιδες. Ακόμη όμως και ο θηλασμός για μικρότερη χρονική περίοδο ή ο μερικός θηλασμός, μπορεί να κάνει τη διαφορά.

 

Θηλασμός εναντίον γαστρεντερίτιδας

Τα μωρά που θηλάζουν έχουν τέσσερις φορές λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διάρροια που σχετίζεται με γαστρεντερίτιδα από ό,τι τα μωρά που τρέφονται με φόρμουλα. Επιπλέον ο θηλασμός όχι μόνο βοηθά στην πρόληψη της γαστρεντερίτιδας, αλλά βοηθά επίσης το μωρό να γίνει καλά πιο γρήγορα, εάν έχει ήδη προσβληθεί από γαστρεντερίτιδα.

Επιπλέον, ο συχνός θηλασμός θα διασφαλίσει ότι το μωρό σας θα αναπληρώσει οποιοδήποτε υγρό χάθηκε από διάρροια ή έμετο.

 

Θηλασμός εναντίον μηνιγγίτιδας

Η μηνιγγίτιδα είναι μία ιδιαίτερα σοβαρή φλεγμονή των μεμβρανών που προστατεύουν και περιβάλλουν το κεντρικό νευρικό σύστημα (γνωστές ως μήνιγγες).  Είναι μία πάθηση που απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα καθώς μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε θάνατο.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα σάκχαρα στο μητρικό γάλα μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των μωρών από μηνιγγίτιδα. Συγκεκριμένα, ένας πολύπλοκος τύπος υδατάνθρακα στο μητρικό γάλα (ολιγοσακχαρίτης) μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του στρεπτόκοκκου, βακτηρίου που προκαλεί μηνιγγίτιδα.

 

Θηλασμός εναντίον συνδρόμου αιφνιδίου βρεφικού θανάτου

Μελέτες έχουν δείξει ότι ο θηλασμός, έστω και για μόλις δύο μήνες μειώνει τον κίνδυνο αιφνιδίου βρεφικού θανάτου σχεδόν στο μισό. Να σημειώσουμε ότι το σύνδρομο είναι η κύρια αιτία θανάτου βρεφών ηλικίας ενός μήνα έως ενός έτους.

 

Θηλασμός εναντίον χρόνιων παθήσεων

Όμως, τα καλά του θηλασμού δεν σταματούν στις λοιμώξεις. Οι στατιστικές δείχνουν ότι τα μωρά που θηλάζουν έχουν χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν κάποια από τις παρακάτω χρόνιες ασθένειες:

  • Άσθμα
  • Διαβήτη Τύπου 1
  • Παχυσαρκία
  • Παιδική λευχαιμία
  • Λέμφωμα

 

Και η φόρμουλα;

Η βιομηχανία παιδικών τροφών συνεχίζει να προσπαθεί να βελτιώσει τη βρεφική φόρμουλα με την προσθήκη ενώσεων όπως λιπαρά οξέα, ολιγοσακχαρίτες, νουκλεοτίδια (οργανικά μόρια που συνθέτουν τις βασικές μονάδες DNA) και λακτοφερρίνη (φυσική πολυλειτουργική πρωτεΐνη με βιολογική δράση).

Ωστόσο, τίποτα ακόμη, δεν μπορεί να συγκριθεί με το μητρικό γάλα. Το ανθρώπινο γάλα έχει την πιο εκτεταμένη επίδραση στην ανοσολογική απόκριση του βρέφους. Αυτός είναι ο λόγος που όλες οι μητέρες ενθαρρύνονται να θηλάσουν τουλάχιστον για έξι μήνες (αλλά και περισσότερο) ώστε να προάγουν την καλή υγεία του μωρού.

 

Ο θηλασμός προστατεύει και τη μητέρα

Τέλος, ο θηλασμός προστατεύει και αυτόν που παίρνει και αυτή που δίνει! Ο θηλασμός έχει οφέλη για την υγεία της μητέρας, καθώς ορισμένοι καρκίνοι, διαβήτης τύπου 2 και υψηλή αρτηριακή πίεση εμφανίζονται σε μικρότερη συχνότητα στις γυναίκες που θηλάζουν.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!